Özel Ersev Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticileri, engelli ailelerinin engelli haklarıyla ilgili bilinçlenmesi gerektiğine dikkatleri çekerek bir basın açıklaması yaptı.

Ödemiş Özel Ersev Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticileri bazı kurumların haklarında ailelere olumsuz sözler sarf ettiklerini bu iddiaların ise asılsız olduğunu dile getirdi.

Yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi, “Kurumumuz 2017 yılından itibaren engelli bireyleri ve ailelerine her türlü hizmeti sunmaktadır. Kurumumuz da engeliler için günlük eğitimim dışında onların fiziksel olarak da güçlü olmaları için bir at rehabilite merkezi kurulmuştur. Burada engelli bireylerimiz atlara binerek kas yapılarını vücut kontrollerinin güçlendirmektedirler. Her birey gözetmenler eşliğinde tüm koruma tedbirleri alınarak atlara bindirilmektedirler. Gözetmeler eşliğinde ata binmektedirler. Bazı kurumların hakkımızda yaptıkları iddialar tamamen asılsızdır.”

Ersev’den yapılan yazılı açıklamanın devamında ise engelli hakları konusuna değinildi. Açıklamada ilk olarak evde bakım ve engelli maaşları için 2018 yılına ait kişi başı gelir miktarlarına değinildi. Asgari ücret 1603 lira olduğundan 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 1 yıl boyunca geçerli olmak üzere; evde bakım maaşı bağlatmak için kişi başı gelir 967 lira olurken engelli maaşı için kişi başı gelir 483 lira oldu. Her iki maaşı bağlatmak için kişi başı gelirin bu miktarların altında olmasının gerektiği ifade edildi.

Şartlar neler

Ersev yönetim kurulu üyeleri engelli maaşlarıyla ilgili olarak da şunları belirttiler, “Yüzde 40 ve üzerinde engelli olanlar herhangi bir sigorta kolunda çalışmıyorlar ise hane gelirinin tamamı kişi başına bölündüğünde kişi başı 483,6 liranın altında olanlar içindir. Bu miktar; asgari ücretin her artışında asgari ücretin üçte biri olarak hesaplanır. Müracaatlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılır. Sahip olunan araçlar (ÖTV indirimli olsa da), arsa veya diğer malların rayiç/kasko bedellerinden belirlenen miktarlar aylık gelire dâhil edilir. Oturulan ev kira ise bu evin emsal kira bedeli gelirden düşülür.”

Ersev özel eğitim kurumları 2022 Sayılı Kanuna göre engelli maaşları ile ilgili olarak da engelli ailelerine şu bilgileri verdiler; “On sekiz yaş üstü engelli maaşı (engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlar için) raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL’dir. 2022 sayılı Kanun. Engelli maaşı başvurusunda engelli raporunda Vakıf tarafından “sosyal yardım’’ ibaresi yazılı olması istenebilir. Bu nedenle engelli raporu alımlarında raporun arka kısmında kullanım amaçlarına, “sosyal yardım”, “engelli maaşı” ifadelerini yazdırmanızda fayda vardır. Başvuruda aslı gibidir onaylı (rapor aldığınız hastane başhekimliğince ıslak imzalı onaylı) engelli raporunuzu verebilirsiniz. Rapor aslını vermenize gerek yoktur.”

Rapor aslını vermenize gerek yok

Evde bakım maaşlarıyla ilgili olarak da şu bilgilere değinildi, “Engelli maaşı başvurusunda engelli raporunda Vakıf tarafından “sosyal yardım’ ’ibaresi yazılı olması istenebilir. Bu nedenle engelli raporu alımlarında raporun arka kısmında kullanım amaçlarına, “sosyal yardım”, “engelli maaşı” ifadelerini yazdırmanızda fayda vardır. Başvuruda aslı gibidir onaylı (rapor aldığınız hastane başhekimliğince ıslak imzalı onaylı) engelli raporunuzu verebilirsiniz. Rapor aslını vermenize gerek yoktur.”

Engellilerin maaşları yalnızca devlet tarafından karşılanır

Ersev özel eğitim rehabilitasyon merkezi yetkilileri engelli maaşlarıyla ilgili olarak, “Engelli bireylerin maaşları raporları doğrultusunda yalnızca devlet tarafından karşılanmaktadır. Devlet uygun gördüğü takdirde maaş kesintisine tek yetkili kurumdur. Bunun dışındaki kurumlar engelli bireylerin maaşları hakkında hiçbir şekilde söz sahibi değillerdir. Söz sahibi olamadıkları gibi maaşlar ve engelli bireyler üzerinde hiçbir yetkiye sahip değillerdir. Engelli bireyler istedikleri takdir de kurum değişikliği yapabilirler. Bu engelli bireylerin en doğal haklarıdır. Ayrıca bir engelli birey memnun kalmadığı takdirde bir yıl içerisinde üç tane kurum değiştirme hakkına sahiptir. Bu engelli bireyin devlet tarafından verilmiş yasal hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi