Ödemiş'te Ulus Meydanı’nda, Görme Engelliler için yapılan hissedilebilir yüzey yolları işlevini yitirmeye başladı. En son Kasım aylarında Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde yapımı devam eden Kepez-Gülüç yolunun kenarında görme engelliler için yapılan kaldırımın ortasına dikilen ‘DUR’ tabelası, Karayolları tarafından kaldırılmıştı. Ödemiş’te ise durum daha farklı.

Ulus Meydanı’ndaki yaya geçidinin hali içler acısı. Asfalt yüzeyindeki çukurlar görme engelli vatandaşlarımızı yanıltıp zor duruma sokuyor.

Büyük tehlike arz eden bu yaya geçidinin en kısa sürede, Yetkililer tarafından düzeltilip kullanışlı bir hale getirilmesi vatandaşlarca isteniyor.

Engelli yolu mezarbaşı başlangıç, Ulus son durak

Vatandaşlardan Mehmet İnmez şunları söyledi, "Fakat sorun bununla bitmiyor. Yol düzeltilse bile akılları kurcalayan başka bir durum var. Engelli vatandaşlarımız için yapılmış olan yaya geçidi sadece tek taraflı. Karşıya geçtiğinde ise başka bir engel ile karşılaşıyorlar. Yaya geçitleri için özel tasarlanarak yapılan kaldırım, yolun karşı tarafında devam etmesi gerekirken, normal yüksek kaldırım olduğu görülüyor, yaya geçidi izlenimini ortadan kaldırıyor. Peki, bu nasıl engellilere kolaylık?" dedi.

Bir başka vatandaş Semih Pektaş, "konuyla ilgili “ Engellilere kolaylık yapacağız diye bazı kaldırımlara özel yüzey döşüyorlar. Fakat yüzey ya kullanışı olmayan yerde bitiyor ya da gereksiz ve dizaynı olmayan biçimsiz yerlere döşeniyor. Yetkililer, bu işi nasıl algılıyor bilemeyiz ama insana olmasa daha iyiydi dedirtiyor” diye normalde görünmeyen bir sorunu aktardı.

Hissedilebilir Yüzey Nedir?

Hissedilebilir yüzey, görme engelli yolu; diğer yaygın kullanılan adlarla (görme engelli yürüme yoluhissedilebilir zeminkılavuz yol) görme engelli bireyler için geliştirilmiş, bireylerin dokunma duyularına hitap ederek engelli bireylerin yönlendirilmesini ve amaçlarına ilişkin yön değiştirmesini sağlayan ve bulundukları fiziksel çevrede yer alan engeller konusunda uyaran, özel olarak tasarlanmış kabartmalı yüzey malzemelerinin adıdır.

Hissedilebilir yüzeyler, görme engelli bireyleri bulundukları konumdaki ve/veya istikametlerindeki muhtemel tehlikelere karşı uyarır ve görme engelli bireylerin emniyetli bir şekilde varmak istedikleri noktaya ulaşabilmelerini sağlar.

Hissedilebilir Yüzeyin Genel Özellikleri Nelerdir?

 Hissedilebilir yüzeyin genel özellikleri ise; hissedilebilir Yüzey, doğru ve güvenli bir şekilde yönlendirmeli, bireyleri etrafındakiler hakkında bilinçlendirmeli, bireyler tarafından rahatlıkla hissedilebilmeli, diğer bireyleri rahatsız etmemeli, beyaz bastonla rahatlıkla hissedilebilir olmalı, zıt renkleri ile az gören bireyler tarafından rahatlıkla fark edilebilmeli, hissedilebilir yüzey uygulaması basit ve sürekli olmalı, düzgün, güvenli ve engelsiz olmalı, güzergâhında engeller bulunmamalıdır.

Haber:EBRU TEKE

  

Editör: Haber Merkezi