Haber: Dilek Ayvalı
İlçe Emniyet Müdürü Kiremitçi konuşmasında; “İlçemize dışarıdan gelerek ev kiralama talebinde bulunan yabancılara dikkat etmeniz ve şüphelendiğiniz durumları ivedilikle tarafımıza bildirmeniz ilçemizin güvenliği açsından hayati önem taşımaktadır. 1 Ocak 2017 gecesi İstanbul’daki bir eğlence kulübünde meydana gelen hain saldırıyı gerçekleştiren Özbekistan uyruklu teröristin başka bir yabancı uyruklu arkadaşı vasıtasıyla Esenyurt semtindeki bir site içerisindeki daireyi 6 aylığına kiraladığı anlaşılmış, terörist ve teröriste yardım ve yataklık yapan arkadaşı bu süreçte bu evde barınmıştır. Hainlikte sınır tanımayan terör örgütü üyelerinin kullandıkları bu yöntemleri bertaraf etme konusunda bizlere olduğu kadar sizlere de görevler düşmektedir.
Bu hainlerin özellikle bu tür kiralama hususlarında dikkat çekmemek için ev sahiplerinden öte emlakçıları tercih ettikleri ve bu yolla ev kiraladıkları tarafımızdan bilinmektedir. Bu bağlamda sizlerin bu konuda duyarlı ve dikkatli bulunmanız büyük önem arz etmektedir.  Kiraya verilen konutla alakalı özellikle kısa dönemli kiralama taleplerinde şüphelendiğiniz durum veya kişileri tarafımıza bildirmeniz ilçemizin güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. İstanbul’da yaşanan hain saldırının bir benzerinin her ne kadar arzu etmesek te ilçemizde de yaşanmayacağının garantisi yoktur. Bu sebeple alınacak her önlem, şüphelendiğimiz bir durumda derinlemesine ineceğimiz her bir nokta suçlular üzerinde caydırıcı bir husus olacaktır.
SUÇ İŞLEME İZLENİMİ BIRAKANLARI BİLDİRİN
Özelikle kalabalık binalar ile yoğun sitelere giren çıkanların çevredekiler tarafından fark edilmesinin zor olması sebebiyle bu tür kalabalık yerleşim yerlerindeki dairelerin fuhuş, uyuşturucu ticareti vb. suçlar için tercih edildiği de aşikârdır. Toplumumuzun ahlaki değerlerini hiçe sayan, ahlaki yönden toplumda büyük çöküntülere sebep olan fuhuşla mücadele kapsamında da sizlere yine görevler düşmektedir. Günü birlik veya kısa süreli kiralanan konutlarla alakalı bu bağlamda sizlerin daha duyarlı davranmanız ve kiralama talebinde bulunan kişileri kayıt altına almanız yine bu suçların oluşmadan önlenmesi açısından caydırıcı olacaktır. Size gelen kiralama taleplerinde şahısların sizde fuhuş ve uyuşturucu madde ile alakalı suç işleme izlenimi bırakması halinde de yine vakit kaybetmeden bizlere bilgi vermeniz el birliği ile huzurlu, güvenli ve yaşanılabilir bir Tire oluşturma açısından da son derece önemlidir.
Kaldı ki kiralanan konutların kayıt altına alınması kira kontratı yapılması kanuni bir zorunluluktur. Zaten 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununda da günübirlik kiralanan evlerle ilgili hususlar düzenlenmiş ve kanunun farklı maddelerinde “günü birlik kiralanan evlerde ücretli veya ücretsiz, gece veya gündüz, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş-ayrılış kayıtlarını, bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorundadırlar. Bilgisayar terminallerini bağlamayanlara on bin (10.000) TL, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara ise beş bin (5.000) TL idari para cezasının mülki idare amirince verileceği” ilgili kanun maddesinde belirtilmektedir.


Editör: Haber Merkezi