Haber: Yüksel BALCI

Ödemiş Zafer İlköğretim Okulu’nun emekli Müdürü Mustafa Görgülü yıllarca eğitime verdiği hizmetler yanında,  bir köy çocuğu olması nedeniyle tarımla uğraşmanın zevkini yaşamıştır. 
Yurdun muhtelif yerlerinde öğretmenlik yapan Görgülü, her gittiği yerde, özellikle köylerde, yaptığı hobi bahçeleriyle köylüye örnek olmuş, köylü, Mustafa hocadan öğrendiği organik ürünler yetiştirmeyi, kendilerine bir gelir kaynağı olarak kabul etmişlerdir.16 yıl Zafer Okulunda müdürlük Yapan Mustafa Görgülü,  2 yıl önce Zafer Mahallesi 1325 nolu apartmanın 4 katını satın aldı. Görgülünün 2. Katta oturan  Çağlar Can öğrencisiydi . Diğer komşuları Ziya Dönmez,  İsmail Can ile tam anlamıyla can dostu oldu.  Apartmandakiler,   apartmanın ismini, hocalarına bıraktı ve Apartmana Can Dostlar Apartmanı adı verildi.

HOBİ BAHÇESİ KURDU

Apartman komşularının rızası alarak, kendi cebinden her tarafı tel örgülerle çevrili bir hobi bahçesi kurudu. İçerisine bir asır önce Anadolu da üretilen ve hibrit olmayan yerli mühürlü domates tohumlarını ekerek, ana ırkla hobi bahçesini doldurdu.  Ve bunun yanında, yerli tohumlardan biberleri, salatalıkları da yetiştirip keçi gübresiyle besledi ve hiçbir ilaç kullanmadı. Büyük büyük kırmızı domatesler serayı süslerken, dağıtım işi gündeme geldi. Komşuları hobi bahçesine ayrı bir su saati taktırarak masrafa ortak oldular. Diğer tüm masraflar Mustafa Görgülüden.

HOCA TOPLUYOR KOVALAR SARKIYOR

Görgülü sırıklara sarılı büyük domatesleri, olgunlaştıkça topluyor. Daha sonra, kattaki zilleri çalıp, herkesin kovalarını aşağıya sarkıtmasını istiyor.  Bu anda emekli öğretmen Ayşen Görgülü Gülşen Dönmez, Selin Can, kovaları sarkıtmaya başlıyorlar.  Kovaları dolduran domateslerle dolduran ve Mustafa hocanın keyfine diyecek yok. 2 çocuk 1 torun sahibi Mustafa Görgülü konuyla ilgili, “Ben bir köy çocuğuyum. Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Çile Köyünde doğdum. Tarımla büyüdüm. Benim 3 vazgeçilmezim var, deniz ve kara avı, organik tarım. Her hafta arkadaşlarla birlikte Bodrum’a balık tutmaya gideriz. O tekne keyfinin zevkine doyum olmaz.”     

 “Apartman dostlarıma benim böyle bir hobim olduğunu, ben yetiştireceğim yemesi sizden, bahçeyi bana tahsis edebilirmişsiniz dediğimde,  yetkilinin benim olduğunu söylemeleri beni çok sevindirdi. Bir sürü masraf yaptım ve hobi bahçesini kurdum.  Arkadaşlar,  “hiç olmasa su parasını paylaşalım.”  Dediler buraya ayrı bir su saati taktılar. Ben görev yaptığım Kahramanmaraş‘ın Dağobası Köyünde de örnek çalışmayı yaptığım da köylüler bunu meslek haline getirdiler.”

 “Bu işin işçiliğini zevkle ben yapıyorum, yemesini apartman komşularıma bıraktım. Can dostlar apartmanında, can dostlar olarak yaşıyoruz. Birimizin sevinci ve ya acısı hepimizin oluyor. Domateslerin bir özelliği var. Tohumlar hibrit değil, bir asır önce Anadolu da yaşayan insanların, annemin babamın yediği yerli mühürlü domatesin tohumları. Bu tohumlarını Faruk Kurt adındaki öğretmen arkadaştan almıştım.”




Editör: Haber Merkezi