ÖZEL HABER:BSHA
Kullanıcılar, ‘Sigaradan daha az zararsız’ derken, uzmanlar ise, ‘Tütünün daha az zararlısı olmaz’ diyor. BSHA Muhabiri Burcu Keskin elektronik sigarayı araştırdı.
Elektronik sigara günümüzde hızla yayılarak bir pazar haline geldi. Sağlık Baklanlığı tarafından yasak olmasına rağmen facebook, instagram ve twitter gibi sosyal medya sitelerinin yanı sıra; internetten satış yapan web sitelerinde de giderek yaygınlaşmakta. Likit ve yedek parça gibi aparatları da bu sitelerden temin edilmekte. Evde likit sigara yapımı da bu sebeple artık çok daha kolay.
Facebook’ta 40 Bir Takipçi
Facebook’ta takipçi sayısı 40 bini bulan gruplar oluşuyor ve elektronik sigara satışı ve takası bu gruplar üzerinden gerçekleşiyor. Çeşitli renkleri, markaları ve aromaları üretilen elektronik sigara için instagram’ da da durum farksız. Bu sayfalarda 18 yaşından küçüklere satış yapılmıyor ancak ücretsiz kargo imkânı sunmaları ve piyasaya oranla daha uygun fiyatlı ürün tanıtmaları elektronik sigaraların sosyal medya hesaplarından tercih edilmesini sağlıyor.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nın araştırmasına göre elektronik sigara ve olası riskleri  ‘Elektronik sigara formu sıvıyı buharlaştıran bir mekanizmaya sahip olup sigara içme benzeri kullanıma sahiptir. ABD dâhil olmak üzere pek çok ülkede sigara bırakmaya yardımcı yöntem olarak önceleri piyasada yer alsa da artık bu şekilde lanse edilmemektedir. Elektronik sigara ile normal sigara arasında hem tasarım hem nikotin salınımı açısından benzerlik vardır’ deniyor.
Tütün Endüstrisi Tarafından Üretiliyor
Türk Toraks Derneği ise elektronik sigara kullanımını ile ilgili olarak ‘Elektronik sigara ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Ancak halen kaçak yollardan ya da internet üzerinden temin edilebildiği bilinmektedir. Elektronik sigara ülkemize ilk girdiğinde lanse edildiği gibi bir sigara bırakma aracı değil, sigara, nargile, pipo, puro gibi bir tütün ürünüdür ve tütün endüstrisi tarafından üretilmektedir’ görüşlerine yer verdi. 

Editör: Haber Merkezi