HABER: GÜLÇİN ÖNEM


Ödemişli Eczacı Erol Soyuer’in eşi, Nihal Soyuer, önceleri Ödemiş Kent Müzesinde, daha sonra evinde, Birgi evlerinin restorasyonundan önceki fotoğraflarını çekip,  daha sonra bunları birebir yağlı boyayla tablolara dönüştürüyor.

Nihal Soyuer, özellikle tarihi Birgi evleri üzerine merak sardı. Soyer, önce Birgi evlerinin fotoğraflarını çekiyor, daha sonra da birebir resim üzerinde çalışma yaparak, binaların orijinallerini tuvale yansıtıyor.

Soyuer:  “Boş zamanlarımda hobi olarak resim yapıyorum. Ancak, Birgi’deki tarihi eserler benim dikkatimi çekmektedir. Özellikle, Birgi, ressamlar için ilham kaynağıdır. Bu tarihi kentin evleri benim içinde ilham kaynağı olmuştur. Aydınoğlu Beyliğine Başkentlik yapan ve her tarafı buram buram tarih kokan Birgi, gerçekten insanı kendisine çekiyor. Havasıyla, suyuyla, manzarasıyla ve tarihi kimliğiyle filmcilerin akınına uğrayan Birgi, ressamlar içinde bir numara kaynaktır. Bu bakımdan Birgi, benim için büyük önem taşımaktadır.”

 “Birgi’de, büyük çapta restorasyonlar başlamıştır. Binalar, restore yapıldıktan sonra, tanınmaz hale gelmektedir. Bu bakımdan, bende Birgin’in önemli tarihi binalarının restorasyonu olmadan fotoğraflarını çekiyorum ve daha sonra bunları yağlı boya tabloları ile geleceğe armağan ediyorum. Şu ana kadar elimde 10’u geçkin Birgi tablosu var. Bu rakamı daha da çoğaltarak Birgi Çakırağa konağında bir sergi açmaktır. Bunun için çalışmalarımı aralıksız sürdürüyorum. Tarihi Birgi evlerini resme dökmek, bana büyük bir zevk vermektedir, çünkü tarihi, gelecek nesillere taşımanın gururunu yaşayacağım.”                                
Editör: Haber Merkezi