Tolga KIZGIN/YERELGÜÇ:

İzmir İl Özel İdaresi’nin kapanmasından sonra yaşanan tartışmalı süreçte gündeme gelen köy ve beldelerden ilçelere geçen taşınmazlar ile ilgili kriz devam ediyor.

İlk tepki CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Özen’den gelmişti

Süreçte, son satış kararı Ödemiş Belediyesi’nden gelmişti. Belediye’nin Üçkonak, Dolaylar ve Mursallı Köylerinde yer alan tarla ve zeytinlikleri satma kararı almasına CHP İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Özen tepki gösterdi. AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican’a çağrıda bulunan Özen, “Hani köy mallarını sattırmayacaktınız, sözünüzü yerine getirin” dedi.

Özen, Delican’a Sitem Etti

Ödemiş Belediyesi’nin 10 Şubat tarihinde satışa çıkaracağı köy malları için AK Parti’ye eleştirilerde bulunan Özen, sözleriyle Delican’ı hedef aldı. Özen; “Hani söz vermiştiniz?” diyerek ‘köylünün malını satmayacağız’ açıklaması yapan Delican’a sitem etti.

Özen, “AKP İl Başkanı Sn. Delican, hani "Köy Malları Satılmayacaktı". Ödemiş Belediyesi 10 Şubat günü 3 köy malı daha satıyor. Hani söz vermiştiniz. 10 Şubat günü "Ben köy mallarını, arazilerini satmıyorum, üzerindeki malları satıyorum" diyen Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Üçkonak- Dolaylar ve Mursallı köylerindeki Ata ve Cumhuriyet yadigârı arazi ve zeytinlikleri satıyor. ‘Yalan ve Dolan’ üzerine kurulu AKP iktidarı 2019 yılında hak ettiği tokadı Türkiye halkından yiyecektir” sözlerine karşı Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Ata ve Cumhuriyet yadigârı arazi ve zeytinlikleri değil, Ödemiş Belediyesi’ne ait malları satışa çıkardık” sözleriyle karşılık verdi.  

Badem’den Özen’e cevap gecikmedi

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “Kapanan belde belediyelerin yüklü borçlarının Ödemiş Belediyesi’ne devir olması ile mali durumun sıkıntıya düştüğünü belirtti.

Badem, “ Bu konuları tekrar tekrar gündeme getirmek istemiyorum. Ancak bu tarz haber ve yorumlar sebebiyle bir kez daha hatırlatmak durumundayız. Daha öncede bu konular gündeme geldiğinde gerekli açıklamalar yapmıştık. Ata ve Cumhuriyet yadigârı arazi ve zeytinlikleri değil, Ödemiş Belediyesi’ne ait malları satışa çıkardığımızı belirtmiştik. İller Bankası payının azaldığını, hizmet alanının genişlemesi ve Ödemiş Belediyesinin borçlu olması ve kapanan belde belediyelerin borçlarının da Ödemiş Belediyesine yüklenmesi hizmetlerin yerine getirilmesinde sıkıntı oluşturduğunu beyan emiştik. Meclis kararı ile de belediyenin, mülkiyeti belediyeye ait fakat üzerindeki ağaçlar şahıslar tarafından kullanılan araziler ile üzerindeki ağaçlar belediyeye ait arazilerin satılmasına karar verilmişti. Belediyeye ait arazi üzerinde köylünün uzun süredir kullandığı ve mahsullerini aldığı ağaçlar var. Aynı şekilde şahıs arazisi olup üzerinde belediyeye ait ağaçların olduğu yerler var. Köylü, kendi arazisi üzerindeki belediyeye ait ağaçlardaki mahsulleri toplatmak veya ihaleye çıkartmak istemiyor. 10 bin metrekare ve 40 bin metrekarelik araziler de var ihaleye çıkartılan ama bunların da köylünün malıyla ilgisi yok. Belde belediyelerinin borçları da gelmeye devam ediyor. Onları ödemekle yükümlüyüz. Ve bir şekilde gelir elde etmek durumundayız” sözleriyle Özen’e cevap verdi.

CHP İlçe Başkanı Nazan Dönmez’de tartışmaya dahil oldu

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez’de “Köy Malları” tartışmasına dahil oldu. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’i sert sözlerle eleştiren Dönmez, “Şimdi sözlerini tutmaya davet ediyoruz. Ya da “Biz sözümüzden caydık, biz AKP li belediyeyiz, istediğimizi yaparız, çatır çatır satarız mı?” diyecekler…” ifadelerini kullandı.

CHP İlçe Başkanı Dönmez açıklamasında şu ifadelere yer verdi :

“Bekir Keskin’in bazı projelerini yok etmek için gayret sarf etmektedir”

“Ödemiş Belediye Başkanı seçildiği günden beri, borçtan başka söz bilmeyen A. Mahmut Badem 2009-2014 yılları arasında başarılı belediye başkanlığı yapan Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Bekir Keskin’in  onlarca projesinin altında hiçbir proje üretememenin ezikliği ile en küçük bir olayda Cumhuriyet Halk Partililere saldırmaktan, 2 senedir proje üretemediği gibi önceki belediye başkanı Bekir Keskin’in bazı projelerini yok etmek için gayret sarf etmektedir.”

“Ödemiş sokakları çöpten geçilmemektedir”

2 senedir Çamlıkta ki daha önce belediyenin işlettiği kafeteryanın akıbeti bilinmemektedir. Kapısına kilit vurulmuştur. Proje üretmekten vazgeçtik Ödemiş sokakları çöpten geçilmemektedir, dolmuş durakları kırık dökük pislik içerisinde kaldırımların hali içler acısı parklar kendi kaderine terk edilmiş haldedir.

“Kamuoyuna açıklasın”

"A. Mahmut Badem ebediyete intikal etmiş eski Bozdağ Belediye Başkanını hedef seçmeyi vazgeçsin ,bizim dinimizde ölmüş kişinin arkasından konuşmak doğru değildir, başta kendi partisinden belediye meclisi üyesi eski Kaymakçı Başkanı sayın Halil GÜLER olmak üzere tüm beldelerin borç ve alacaklarını kamuoyuna açıklasın."

“Delican toplantıda, köy mallarının asla satılmayacağı sözü vermişti”

AKP İzmir İl Başkanı Sayın Bülent Delican, 6 Belediye başkanı ile yaptığı toplantıda, köy mallarının asla satılmayacağı sözü vermişti. Şimdi sözlerini tutmaya davet ediyoruz. Ya da“Biz sözümüzden caydık, biz AKP li belediyeyiz, istediğimizi yaparız, çatır çatır satarız mı?” diyecekler...” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi