Haber: Nazif Harupçu

Yaz mevsiminde, Temmuz sonu ve Ağustos ayının başlarında havaların iyice ısınması ile birlikte yaz mevsiminin en güzel  tatları olan İncir ve kara üzüm görücüye çıktı.
Ödemiş’e bağlı Kaymakçı mahallesinde kendi yetiştirdiği Sarı lop incir ve kara üzümleri ilçeye satmaya gelen Nimet Emek Bankalar Caddesi girişinde satış yaparken bulabilirsiniz.  Sarı İncirin turfanda 7 lira, Kara üzümün de 3-4 lira olduğunu söyleyen üretici Nimet Emek, “Kendi bahçemde yetiştirdiğim incir ve kara üzümü Ödemiş’e satmaya geldim.
Bu sene havaların iyi gitmesi nedeniyle randıman güzel. Ödemiş’te turfanda olarak getirdiğim inciri kilosu 7 liradan satmaya başladım. Bu fiyatlar önümüzdeki günlerde ürün bollaştıkça düşmeye başlar.
Yaz mevsiminin en güzel meyveleri artık bundan böyle sofraları süsleyecek. Yeni mahsulün bol kazançlı olmasını diliyorum” dedi.

KARA ÜZÜM DOKTOR GİBİ
Şifa kaynağı olan Kara üzüm, kan yapıcı özelliği ile kalp krizi ve felç olasılığını en aza indirerek hastalıklara karşı doğal koruma sağlıyor. Kanser ve hipertansiyon tedavilerinde de kullanılan kara üzüm, E vitamininden 50 kat daha faydalı bir özelliğe sahip.

Kara üzüm, içindeki antioksidan sayesinde vücudu, kendi içerisinde oluşan ya da dış çevre koşullarından kaynaklanan serbest oksijen radikallerinden ve diğer radikallerden koruyor. Faydaları saymakla bitmeyen kara üzüm, DNA hasarını azaltarak kanserin oluşum riskini azaltıyor. Damarların da sağlamlaşmasını sağlıyor.

Kara üzümün kana çok çabuk karıştığından dolayı özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda vücudun direncini arttıran koruyucu bir kalkan görevi görüyor.

İNCİR VİTAMİN YÖNÜNDEN ZENGİN

Yüksek oranda besin lifi içermesi ve bu sayede başta kabızlık olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına iyi gelmesi incirin faydaları arasında ilk sırada yer almakta.  Ancak incirin sağlığa faydaları sadece bununla sınırlı değil. Güçlü kemikler için gerekli magnezyum, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olan incir kemik sağlığının korunmasına yardımcı meyveler arasında yer alıyor. Oldukça düşük kalori değeri (1 incir 40-45 kalori) nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan inciri aynı zamanda tansiyonu düşürmek için de yararlı.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Tansiyon, kabızlık, diyabet, antioksidan, demir, kilo verme, kalp sağlığı, B vitaminleri, meme kanseri, kolesterol
Editör: Haber Merkezi