Doktor Nadide Güntel “Dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamayı ihmal etmeyin”

18-24 Kasım arası ağız ve diş sağlığı haftası nedeniyle Ödemiş Devlet Hastanesi Diş Polikliniği , Diş Doktoru Nadide Güntel ile ağız ve diş sağlığı üzerine bir röportaj yaptık. Nadide Güntel ile ağız ve diş sağlığı, diş çürükleri ve nedenleri, diş taşı oluşumu ve çözümleri bakteri plağı, diş eti problemleri, diş hassasiyeti, diş lekeleri, ağız kokusu konularında bilgiler aldık.

 En çok karşılaşılan sorun fırçalamamaya bağlı çürükler

Doktor Nadide Güntel “ Ödemişte ve genelde her yerde ağız ve diş problemi olarak en çok karşılaşılan sorun dişlerin fırçalanmaması ve buna bağlı olarak diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarıdır. Diş fırçalanmayınca gıda artıkları temizlenemez ve diş yüzeyinde birikir. Gıda artıkları içindeki bakteriler asit üretir ve bu da diş minesini eritecek çürüğe neden olur. Çürüme başladığında bu çürüklere en kısa zamanda dolgu yapılmalıdır. Diş çürüğünün en önemli belirtisi tatlı bir şey tükettiğimizde dişimizin ağrı yapmasıdır. Çürümenin ilerlediği evrelerde ise sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminde ağrı yaparak kendini belli eder.”

 “Diş taşları 6 ayda bir yada sende bir temizlenmelidir”

Diş Fırçalamanın yalnızca çürümelere değil diş taşlarına da çözüm olduğuna dikkat çeken Güntel “Dişler fırçalanmazsa ağızda diş taşları da birikir. Dişlerde biriken bu taşlar 6 ay ya da senede 1 kere temizlenmelidir. Aksi halde diş yüzeyinden yukarı olduğu gibi kemik içinden aşağı doğruda birikimler meydana gelir. Buna bağlı olarak dişler zamanla sallanarak dökülür. Böylelikle dişlerimizde çürüme olmasa bile dişimizi kaybederiz”

“Bakteriler fırçalama yapılmazsa 2.gününde üremeye başlar”

Ağızda biriken bakterilerin dişler fırçalanmazsa 2. günden itibaren aktif hale geçeceğini belirten Güntel “ Ağızda normalde bulunan bakteriler, dişler fırçalanmazsa 2.günden itibaren aktif hale geçerler. İçinde şeker bulunan gıdalar yenildiğinde bu bakteriler şekeri parçalar ve aside dönüştürürler bu asitte dişleri çürütür. Aynı şekilde dişler fırçalanmazsa diş eti problemleri de görülür. Bunlar genellikle diş taşı birikimiyle ortaya çıkar”

 “Diş fırçalama tekniklerine önem verelim”

Diş fırçalama tekniğinindi dişler için önemine vurgu yapan Diş Doktoru Nadide Güntel “ Yanlış fırçalama da önemlidir. Eğer dişler fırçalanırken diş etleri itilirse dişin diş eti altında kalan kısmı ortaya çıkar. Bu bölümün diş minesi gibi sıcak ve soğuğa karşı koruyucu özelliği yoktur. Bu da hassasiyete neden olur. Bu durumda hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir”

 Diş lekeleri en önemli neden çay kahve sigaradır

Diş lekelerine neden olanların başında sigara çay kahvenin geldiğini belirten Güntel “Yiyecek ve içecekler, çay kahve, vb. renk yapıcı maddeler eğer dişler fırçalanmazsa diş üzerinde leke yapabilir. Bu lekeler diş hekimi tarafından temizlenir. İyi fırçalama yapılırsa yeniden oluşması engellenmiş olunur.”

 Ağız kokusunun önüne geçmek için dişler günde 2 kez fırçalanmalıdır

Diş taşları ve bakterilerin ağız kokusuna neden olduğunu belirten Doktor Nadide Güntel “ Diş taşları ve çürükler içerdikleri bakteri nedeniyle ağız kokusuna neden olur. Bütün bu nedenlerden dolayı dişler günde 2 kez fırçalanmalıdır. Buna günde en 2 dk. zaman ayrılmalıdır. Yapılabilirse diş ipliği kullanılmalıdır.”

Haber : Ayşe AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi