HABER: GAMZE ONAN - TOLGA KIZGIN


Ödemiş’in Kaymakçı, Çaylı ve Uzundere Mahallelerinde geçtiğimiz akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağmur, kısa zamanda sele dönüşmüştü. Sel sonucu 4 ev kullanılamaz hale geldi, 500 dekar ekili alanda sular altında kaldı.  

Olay gecesi Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Yağmurun dinmesi ile beraber Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, Meclis Üyesi ve Kaymakçı Belediye Eski Başkanı Halil Güler, İZSU Bölge Amiri Ferit Çağlar olay yerine geldiler.

İZSU Bölge Amiri Ferit Çağlar, “İlk olarak 20.30 sıralarında Beydağ ve Kiraz’dan sel bölgesinden destek sağladık. 40 kişilik ekibimiz Kaymakçı Mahallesinde çalışmalarını sürdürüyor. Şuanda 4 iş makinamız Mahallede çalışmalarını sürdürüyor.  Çaylı Mahallesinde de bir sel felaketi söz konusu. Orada da ekiplerimiz çalışıyor“ dedi.

Bu arada sabah saatlerinde de valisko pompaları, iş makinelerinin de Kaymakçı’ya sevk edileceği İZKA yetkilisi Ferit Çağlar tarafından açıklandı.

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, Belediye Başkan Yardımcısı Tahir Badem zarar gören vatandaşlarla tek tek konuşarak gerekenin yapılacağı sözünü verdiler.

Sel, Kaymakçı’yı adeta esir almış vatandaşlar büyük bir korku içerisinde sel baskınından evlerini ve

eşyalarını kurtarma savaşına başlamışlardı. Ama nafile birçok ev, işyeri, hayvan damı sular altında kalarak Kayakçılılara korkulu anlar yaşatmıştı. Eski Kaymakçı Belediye Başkanı ve Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Halil Güler de 6 lojmanın bulunduğunu bu vatandaşların lojmanlara taşınmasının uygun olacağını savundu.

İZSU adına Birgi Belediye eski Başkanı Cumhur Şener, “40 kişilik İZSU ekibi sabahlara kadar çalışarak selin yaralarını sarmaya çalıştılar.

VALİ VE CHP Lİ VEKİL BİRARADA

Kaymakçıya büyük zarar veren sel baskınıyla ilgili olarak Kaymakam Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediye Başkan Vekili Halil Deveci, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş hasar bölgesinde gerekli incelemeleri yaptılar. Bugünde Vali Mustafa Toprak, İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal, zarar gören vatandaşlarla birebir görüşmek için Kaymakçıya geldiler. Bir taraftan da CHP İzmir Millet Vekili Kamil Okyay Sındır ’da Kaymakçılılara geçmiş olsun demek için mahalleye geldi. Zarar gören vatandaşlarla görüşen Sındır konuyu TBMM’ne taşıyacağını bu arada dere sularının akacağı alanın mazgallarla kapatılmasında yanlışlıklar olduğunu belirtti.

VALİ BİRİFİNG ALDI

İzmir Valisi Mustafa toprak bir kahvede Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Belediyesi Meclis Üyesi ve eski Kaymakçı Belediye Başkanı Halil Güler’den, Ödemiş Belediye Başkan Vekili Halil Deveci, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş’tan selle ilgili brifing aldı.

Kaymakam Celil Ateşoğlu, “Evlerdeki sular ve arazideki sular çekildi. Devlet Su İşleri geldi, İZSU görevlileri ve itfaiye çalışmalarını sürdürdü. Elemanlarımız evleri tek tek dolaştılar. 3 tane eve oturulmaz raporu verildi. Bir tane de aynı şekilde Çaylı da evimiz var. Buradaki vatandaşlarımızı başka evlere alarak huzurlarını sağlayacağız” dedi.

Vali Toprak, “Bu bize bir derstir“

Vali Mustafa Toprak, “3 tane vatandaşımızın kendi evlerinde kalamayacakları tespit edildi. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın ve Ödemiş Belediyesi’nin imkânlarını ile bunlara yardımcı olunacak. Su basan yerlerdeki sular İZSU ve itfaiyemiz aracılığı ile boşaltıldı. Sokaklar caddeler temizleniyor. Tahrip olan tarım arazilerinde patates salatalık gibi ürünlerin bir ön tespiti yapılıyor. Ön tespitten sonra detaylı tespite giriliyor. Bu ön tespitte, 500 dekarlık bir alanın olumsuz yönde etkilendiği görüldü.”

Kaymakçı, Uzundere, Çaylı da meydana gelen zararlar ciddi bir şekilde incelenecek. DSİ’nin bayramdan sonra iş makineleri ile buraya gelecekler ve gerekeni yapacaklar. Zaten İZSU da çalışmalarını sürdürüyor. Bundan sonra, meydana gelebilecek afetler için ne gibi tedbirler alacağız bunların tespiti yapılacak. Bu bize bir derstir. Ancak can kaybı olmaması sevindirici bir olaydır. Özellikle ev eşyaları zarar gören insanlarımıza Sosyal Yardımlaşmadan ne gibi yardım yapabileceğimizin tespiti yapılacak. Yasa gereği yardıma muhtaç olan çiftçilerimizin de borçlarının ertelenmesi gibi konuları da devletimiz inceleyerek gerekeni yapacaktır” dedi.

CHP Milletvekili Sındır’da Kaymakçı’da

Vali konuşmasını yaparken CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da valiye hoş geldin diyerek vali ile birlikte konuşmaları dinledi. Daha sonra vali ve beraberindekiler zarar gören evlerin birçoğunu ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundular. Bu arada vali Toprak’a sarılıp gözyaşı döken kadınlar dikkat çekti. Vali ve beraberindekiler daha sonra İzmir’e geri döndüler. 

Editör: Haber Merkezi