Çöp konteynerina atılmayan çöpler çevrede kötü bir görüntü ve koku yaratıyor.

Ödemiş’in caddelerini, yollarını, çöp kutularını ne kadar temizlersek temizleyelim bizim gibi çöplerini sokağa atmaya meraklı insanlar olduğu müddetçe bu çöpler bitmez. Haftanın  her  günü vatandaşlar tarafından çok sık kullanılan Hürriyet Caddesi’nde alışveriş mağazalarının önü çöp yığınları ile dolu. Bazı esnaflar, yeni mallarını sergilemek için kolilerden çıkartıyorlar ve ambalajlarını da söküyorlar ve  poşet, kâğıt ve ambalajlar rüzgârdan yollara yayılıyor çöp kutularına ya da konteynırlarına atılmıyor. Çöp kutularına atılması gereken çöpler ise vatandaşlarımız tarafından çöp kutularının yanına bırakılıyor. Köpek ve kediler çöpleri parçalıyor ve ortaya pis  bir görüntü çıkıyor. Özellikle vatandaşların sigara izmaritleri konusundaki duyarsızlığı sorun yaratmaya devam ediyor. Vatandaşlarımızda üzerine düşen görevi yerine getirmek zorunda. Ödemiş’in marka şehir haline gelmesi için önce çevresini temiz tutması gerekmektedir. Belediye zaten çöpler için gerek şehir merkezinde gerekse çevre köylerde yeteri kadar çöp konteynırı temin etmektedir. Bilinçli vatandaş, bilinçli toplum olduğu müddetçe Ödemiş İlçesi marka şehir olma konusunda hızla ilerleyecektir.
Bunun yanında bazı sokak ve caddelere yerleştirilen çöp konteynırları boş olmasına rağmen çöplerin yere atılması da tepkilere neden oluyor. “Çöp konteynırları boş olmasına rağmen caddede yürüyenlerin çöplerini yere atmaları doğru olmadığını” söyleyen vatandaşlar herkesin bir sorumluluk alması gerektiğini belirterek, “çevremizi, sokak ve caddelerimizi temiz tutulması ve vatandaşın temizlik konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini” söylediler.
Ödemiş caddelerini, yollarını, çöp kutularını ne kadar temizlerseniz temizleyin. Bizim gibi çöpçü insanlar olduğu müddetçe bu çöpler bitmez.

Şehir merkezinde ve çevre yollarda yerlere çöp atmaya bayılıyoruz. Bu insanlar neden bu kadar duyarsız? Bu insanlar neden yerlere çöp atıyor?

başlıklar halinde örnekler…

• Vatandaşlar market ve büfe’lerden alışveriş yapıyor. Aldığı ürünü kapının önünde açıyor. Ürünün ambalajını söküp yere atıyor. Ambalaj nereye giderse gitsin. O kendini rahatlatıyor.

• Vatandaş bakkaldan sigara alıyor. Kapının önüne geliyor. Paketi açıyor ve ambalajını yere atarak yoluna devam ediyor.

• Vatandaşlar dükkan önüne oturmuşlar. Sigarası biten fırlatıp atıyor. İzmarit nereye giderse gitsin, kendisi rahatladı ya.

• Esnaf çöpünü yarı bağlı yarı açık, sürükleye, sürükleye ağaçların altına yada tenha bir yere bırakıp gidiyor. Çöp dükkandan dışarı çıktı ya rahatlıyor.

• Yaşlı bir teyze torununun ağzını burnunu ıslak mendille sildi. Mendili yere bıraktı gitti. Aynı teyze pet su şişesini duvarın dibine bıraktı.

• Bazı esnaf arkadaşlar, yeni mallarını sergilemek için kolilerden çıkartıyorlar. Artı ambalajlarını da söküyorlar. Poşet, kağıt ve ambalajlar rüzgardan yollara yayılıyor.

• Çöp kutu ve konteynırlarına çöpleri iyi atmıyoruz. Çöp kutularının içine atacağımız çöpleri, çöp kutularının yanına bırakıp gidiyoruz. Köpek ve kediler çöpleri parçalayınca ortaya pis bir görüntü çıkıyor.

• Asıl araçlardan atılan çöpler daha çok can sıkıyor.

• Vatandaş çöpünü yere atarken etrafına bakmıyor. Halbuki 1 metre yanında çöp bidonu var. Gel de kızma.

• Esnaflar ve vatandaşlar belirlenen saatlerde çöplerini çıkarmıyorlar. Çöp arabası gittikten sonra çöplerini çıkaranlar var.
Saymakla bitmeyen bu sorunlar devam ediyor. Çöpçü arkadaşlar, aralıklarla temizlik yapıyorlar. Yolları süpüren ve tertemiz yapan bir çöpçü arkadaşımız, aşağıya doğru süpürmeye devam etti. Süpürdüğü yerlere yine çöpler atılmaya başlandı.
Siz olsanız ne yaparsınız? Allah aşkına tertemiz olan yollar, ara verilmeden tekrar pisletiliyor. Ne çevre temizliği kalıyor ne de pislikten ortalıkta yürünmüyor.
Bunlara bir de duyarsız bazı vatandaşları ekleyeceğim. Çöp olmayı kimse istemez. Ama çöp olmasını herkes istiyor. Adam yollara balgam atabiliyor, yollara tükürebiliyor. Bunlara ne demeli? Bunların acilen eğitime ihtiyacı var.
Hangi vatandaş evinin içine çöp atar, hangi vatandaş evinin içinde sigara izmariti atar, hangi vatandaş evinin içine tükürür.Hiç kimse yapmaz, yapamaz. O halde yolları niye çöp haline getiriyoruz?

Haber: Süleyman GÜLEROĞLU

 

Editör: Haber Merkezi