Röportaj: AYŞE AKYÜZ



CHP İzmir 2.Bölge 12.sırdan Milletvekilli Adayı olan Nurgül Uçar ile Küçük Menderes Havzası ziyaretleri sırasında ziyaret ettiği Ödemiş CHP İlçe binasında CHP’nin 2015 seçim politikası ile ilgili olarak bir röportaj yaptık.

12 yıl boyunca Menemen’in Seyrekli Beldesinde Belediye Başkanlığı yapan Nurgül Uçar, 1960 yılında İzmir Menemen’in Seyrek Beldesi’nde doğmuş. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Yüksekokulu mezunu olan Uçar 1981–1992 yılları arasında politika ve ekonomi muhabiri olarak çeşitli gazetelerde görev yaptı.1992 yılında Seyrek Belde Belediye Başkanlığı görevine seçilerek 2009 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasasıyla kapatılana kadar görevini sürdürdü.

Geçtiğimiz gün Küçük Menderes havzasını ziyarette bulunan CHP İzmir Milletvekili adayı Nurgül Uçar ile siyaset üzerine bir röportaj yaptık.

 Nurgül Uçar aday olmadan önce ne gibi çalışmalarda bulundu?

“İzmir’de CHP’nin ilk kadın belediye başkanıyım.1930’dan 20013’e kadar tek ve ilk canlı cansız kadın belediye başkanıyım. Belediyemiz 2009 yılında kapatıldı. Bütün şehir, büyükşehir yasası ile gönüllü olarak mücadele veriyorum. Büyükşehir yasası 2014’te 1852 Belediye 14 Bin muhtarlık tüzel kişiliği sonu erdi, yani 12 milyon insan kendi yereliyle ilgili karar verme yeteneğini yitirdi. Bütün şehir yasası bunları kapattı.2014 bu yana kadar yasa yaşanıyor. Türkiye’nin 30 bütün şehrinde yaşanıyor. Ben bunu 2008 yılından beri bende bunun mücadelesini yapıyorum. Anayasa mahkemesi CHP’nin başvurusunu reddetmişti. O günden bu yana ben Avrupa İnsan Haklarına gönüllü olarak dava açtım. Şimdi fırsat oldu.14 Muhtarlık mahalle muhtarlığı oldu. Ödemiş’ten 30 kilometre uzaklıkta köy Ödemiş’ten hizmet alacak. Ama bununla birlikte yaşam o kadar bozuldu ki köylerde yetki kalmadı. Muhtarın maaşı 800 lira yarısını bağ kura yatırmak zorunda hizmet yapacak para yok İmece usulü alınan motorlar greyderle, kepçelerde belediyelere bırakıldı. Bu yasa ile insanlar kimliksiz, kişiliksiz ve çıplak kaldılar. Bu yasa şimdi anlaşılmaya başlandı. Ben 2008 yılında mücadele verirken kimse farkında değildi. Bu yasa gerçekten yaşam kalitemizi ve kimyamızı bozdu. İktidarında kimyasını bozacak olan bu yasa çünkü Cumhurbaşkanı Muhtarları topluyor sürekli olarak, kendine yaptığını biliyor hesap edemediği bu yasanın bir yıldır yaşanıyor olması. Yaşanmamış olsaydı başkanlık bitmişti zaten. Şimdi Muhtarları çağırıyor ki o açık kapatılsın.” 

Süreç Avrupa İnsan haklarında dediniz? Şuan dava ne aşamada? 

Avrupa çok ketum bir mahkemedir. Davaları ince eleyip sık dokur. Bu davanın kabul edilmesi bir aşama katlettiğini gösterir.2014 yılından beri bu kanunu 12 milyon kişi yaşadığımız için bu sorunu kendimiz çözüm üretebileceğimizi düşüyorum. Bu yasa bir gecede geçirildi kimseye sorulmadan, yaşayanlara sorulmadan ama Avrupa yerel şartına imza koydu Türkiye bir yer ile ilgili karar alınırken orada yaşayanlara sormak zorundasınız diye, fakat buda uygulanmayarak kafalarına göre takıldılar. Ama şimdi sıra vatandaşta 12 Milyon bu yasa ile mağdur ne demek istediğimi anlıyorlar.7 Haziran’da

gereken cevap verilecektir. Avrupa İnsan haklarından gelecek kararı da biz 7 Haziranda verecek yetenekteyiz. Bu bir gecede geçen yasa CHP İktidarında bir günde kaldırılır. 

Başkanlık sistemi Türkiye için uygun mudur? Gelirse ne getirir ne götürür?

Başkanlık sisteminin Türkiye için uygun bir sistem olmadığını düşünüyorum.2014 yılında bütün şehir yasası ile alt yapısı bitirildi. Sadece 2015’te Başkanlık sisteminin adının konulması vardı. Ama bir yıldır tipik Türkiye modelini yaşıyoruz. Buda oyunu bozdu. Biz insanlar yaşamadan anlamıyoruz. Şuan da Türk tipi başkanlık sistemi şöyle yorumlanıyor. Cumhurbaşkanı diyor ki devlet benim şirketim. Ben istediği yaparım. Başkanlık beklentisi bu, bende diyorum ki ben yerinden yönetime inanıyorum. Bu ülke hepimizin. Ben Munzur’daki kardeleninde sahibiyim İzmir’in de ama merkezde insan gözüyle bakıyorum. Merkezde hukuk diyorum sevmeye bilirim ama hukuku saymamam gerek. Bir başkasının hakkının bittiği yerde bir başkasının hakkı başlar. Hukuk hepimize bir gün gerekebilir. Devlet şirket değil. Ben devleti hizmetçi olarak görüyorum. Bir koordinatör olarak görüyorum. 

Cumhuriyet Halk Partisi, 2015 seçimlerine farklı bir kadroyla giriyor? CHP’nin 2015 projeleri nelerdir?

Bir kere bu seçimlere farkla giriyoruz ön seçimle seçilmiş adaylardan oluşan bir listeyle halkın karşısına çıkacağız. Ön seçim parti içerisine bir sinerji getirdi. Ödemiş’in en uzak köyündeki bir partili bile ben kendi kararımı veriyorum. Ben kendi kararımı veriyorum. Bu iyi bir şeydi bu bir devrim aslında. CHP adayları olarak dil birliği ve hedef birliği kuracağız.1500 emekli maaşı ve 1500 liranın altında ücretin olmayacağını söyledi genel başkanımız. Türkiye’nin kaynağı vardı siz devleti şirket gibi görüp kendi yandaşınıza verirsiniz ülkeyi tüm vatandaşlarla bir bütün olarak bakarsınız. CHP bunu tercih etti. CHP’nin 6 büyük projesi var. Benim 7 proje gözüyle baktığım Büyükşehir yasasını iptal edeceğiz. Biz bunu seçim çalışmalarında mutlaka söyleyeceğiz. Çünkü 12 milyon bu yasadan dolayı mağdur durumda.

CHP İktidara geldiğinde kadına yönelik şiddet konusunda neler yapacak?

CHP’nin kadın belediye başkanıyım. Türkiye ‘de kadının 84 yılda 1930’da Atatürk kadına seçme seçilme hakkını verdi.1930 dan 2014 yılına kadar toplam 18 yerel seçim geçirdik.31 bin Erkek belediye başkanı seçtik.119 kadın belediye başkanımız oldu. 31 bine 119 kadının karar vermede nerde olduğunu gösteriyor. Şehrin yarısı kadınsa Ülkenin yarısı kadınsa kadınlar karar verme yetkisini de artırmak zorundalar.

Editör: Haber Merkezi