Küçük Menderes Havzası’ndaki çiftçilerin su sıkıntılarını Bayramın 2. günü yerinde inceleyen CHP’li Sındır Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu telefonla arayarak soruna bir çözüm bulunmasını istedi. Ödemiş ve Tire’ye bağlı köylerdeki çiftçilerin sorunlarını bildirmeleri üzeri Ramazan Bayramının 2.günü bölgeye giden İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yurttaşların sıkıntılarını yerinde dinledi, susuz kalan tarlaları gezdi.

Ödemiş ve Tire köylüleri için can suyu

Artan sıcaklar ve Beydağ baraj kapaklarının kapalı olması nedeniyle kuruyan Küçük Menderes Nehri ‘nin yöredeki çiftçilere kuraklık yaşattığını belirten Sındır, “Bölge çok önemli tarımsal faaliyetlerin yapıldığı bir yer. Özellikle büyükbaş hayvancılığın ve ihtiyaç duyulan silajlık mısır ve diğer kaba yem bitkilerinin yanısıra patates, karpuz gibi ürünlerin su ihtiyacının karşılanması Beydağ Barajından gelen su ile yapılabilmekte. Ancak barajda su tutuluyor olması sonucu nehrin kuruması nedeniyle yer altı su seviyesinin de çok düşmesine neden olması çiftçiler için büyük bir sorun haline geldi. Oysa ki barajın yapılma amacı sulama ve kuraklık riskine önlem olabilmesi. Çiftçi tarladaki ürününü zamanında sulayamazsa bütün umutları sıcaklarla birlikte yanıp gider. Barajdan gelen su Ödemiş ve Tire köylüleri için can suyu” dedi.

Tarladan Bakan Eroğlu’nu aradım

Derebaşı, Ovakent ve Gökçen’de köylülerle birlikte tarlaları gezen, kuraklığın etkisini yerinde inceleyen Sındır,“ Çiftçilerimizin sıkıntılarının giderilmesi ve tarladaki ürününün kurtarılması için çiftçilerimizin yanında, tarladan Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nu telefonla aradım. Konuyu ve önemini anlattım. Tarladaki ürünlerin ve bölgedeki büyükbaş hayvancılığın ancak barajdan su salınmasıyla kurtarılabileceğini, aksi halde binlerce dönüm arazideki ekili alanların kuruyacağını ifade ettim.  Bunun çiftçilerimiz için de ülkemiz için de büyük bir kayıp olacağını anlattım. Telefonla görüşmemizden kısa bir süre sonra barajdan su salınmaya başlanmasından ve tarlaların yeniden suya kavuşmasından dolayı memnuniyetimi ifade etmek isterim. Baraj kapaklarının açılması sonrası beni telefonla arayan, teşekkür eden hemşerilerimizin mutluluğu ise benim için ikinci bayram oldu” dedi. Beydağ Barajı’ndan gelen, Küçük Menderes Nehir’ine akan su Ödemiş ve Tire toprakları arasından geçerek Selçuk Pamucak’ta denize ulaşıyor. 

Editör: Haber Merkezi