Türkiye’nin en önemli tarım havzalarından olan Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Ödemiş’in çevre katliamı ve talanı ile tehdit altında olduğunu ifade eden Sındır; “Doğası, tarımı, tarihi olağanüstü zenginlikte olan bir yer altın madeni açılması gerekçesi ile katledilmek istenmektedir. Talan edilmek istenmektedir. Konunun gündeme geldiği bir yıldan bu yana Ödemişlilere ve tüm çevre dostlarına huzur yok! İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Bozdağlar eteklerine kurulması planlanan altın madenine altın arama için ÇED başvurusuna onay vermesi halkımızı haklı olarak tedirgin etti. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı dördüncü defa yöre sakinleri tarafından kabul edilmedi” dedi.

CENNET KÖŞESİ BİR YER

Açılmak istenen altın madeni sahasının Gölcük Gölü’nün bir kilometre güneyinde, Ödemiş’e 15 km. uzaklıkta bir cennet köşesi olduğunu belirten Sındır; “burada özel bir firma tarafından çıkarılması istenilen altın madeni bölge için felaket anlamına gelecektir. Öncelikle altın madeni çıkarılması projelendirilen, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED başvuru projesi kabul edilen saha Doğal SİT alanıdır. Çıkarılacak altın madeni sahası içerisinde, açık ocak işletmesi nedeniyle zeytin, ceviz, kestane ve çam gibi yetişmiş ağaçların da yer aldığı binlerce ağaç yok olacaktır. Ayrıca açılacak maden ocağı, ihraç ürünü olarak değerlendirilen iğne yapraklı fidancılığa da tarıma da zarar verecektir” dedi.

SİYANÜR KULLANILACAK MI?

Söz konusu maden sahasının, Ödemiş’e içme suyu sağlayan kaynaklar için de tehdit unsuru olduğunun altını çizen Sındır sözlerini şöyle tamamladı: “Madenin çıkarılması ve ayrıştırılması işlemlerinde hangi yöntemler ve hangi alanlarda uygulanacaktır? Siyanür kullanılacak mıdır? Atık barajı olacak mıdır? Bu ve benzeri soruların yanıtı yok. İnsan sağlığını ve çevreyi böylesine etkileyecek bir konuda izni verdik oldu. Yaptık oldu kabul edilemez. Ayrıca maden alanı, aralarında antik çağlarda kurulmuş, yaşamın aralıksız devam ettiği Birgi Mahallesi ve Hypaipa kayıp kentindeki tarihi yerler için de tehlike oluşturmaktadır. Ülkemiz bir yandan UNESCO Dünya Mirası Listesine yeni yerler kazandırmak için uğraş verirken birileri de doğadan, çevreden ve tarihten aldığımız bu mirası talan etmek istiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Kabul etmiyoruz. Bizler çevre katliamına ve talanına karşı, sürdürülebilir yaşam mücadelesinin yanında olacağız. Geleceğimizin, çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşam haklarının savunucuları olacağız. Konunun bir felakete dönüşmeden yurttaşların ve kitle örgütlerinin görüşleri doğrultusunda çözüme kavuşturulması zorunludur.”

İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergedeki sorular:

1. Ülkemizde hali hazırda; kaç adet altın/gümüş madencilik arama ruhsatı talebi vardır? Bugüne kadar kaç adet “arama ruhsatı” verilmiştir? Aram ruhsatı verilmiş işletmelerin kaçı işletme ruhsatı almıştır? Arama ve işletme ruhsatı başvurularının kaçı ÇED raporları ile ya da diğer nedenlerle “olumsuz” değerlendirilmiştir?

2. İşletilen altın/gümüş madenlerinin kaçı yüzde yüz yerli, kaçı yüzde yüz yabancı, kaçı yerli/yabancı ortaklığında kurulmuş sermayelerdir?

3. İşletme ruhsatı verilmiş ve halihazırda işletilen altın/gümüş madenlerinden elde edilen cevherin ne kadarı yurt dışına çıkarılmıştır? Ekonomik ömrünü tamamlamış ve kapatılmış kaç altın/gümüş maden işletmesi vardır ve alan rehabilitasyonları yapılmış mıdır?

4. Ödemiş Bozdağlar’da altın arama başvurusu yapılan, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED başvurusu uygun bulunan yerin mülkiyeti kime aittir?

5. Projelendirilen maden sahasının alanı ne kadardır? Sahada ve etki alanında bitki dokusu; ağaç türü, yaşı ve sayısı konusunda her hangi bir çalışma var mıdır? Bunlar nelerdir?

6. Madenin çıkarılması ve ayrıştırılması işlemlerinde hangi yöntemler ve hangi alanlarda uygulanacaktır? Siyanür kullanılacak mıdır? Atık barajı olacak mıdır? Kırma/öğütme yapılacak mıdır ve hangi yöntemle yapılması planlanmaktadır?

7. Açılması istenilen maden ocağının Doğal SİT alanı içinde olduğu doğru mudur? Açılacak maden ocağının SİT alanı üzerine etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

8. Yazılı ve görsel basına da konu olan madenin Torbalı ya da Bergama’ya taşınıp oralarda işleneceği doğru mudur? Böylesi ağır taşıma yükü bölgenin yetersiz yol alt yapısına fazladan yoğunluk getireceği için buna yönelik yeni altyapı çalışmaları yapılmakta mıdır?

9. Altın madeni ocağının neden olacağı; insana, çevreye, tarımsal üretime, tarihe ve turizme vereceği zararların engellenmesi konusunda hangi tedbirler alınmaktadır?

10. Ayrıştırma sonrası işletme atıkları hangi atık barajına deşarj edilecektir? Atık barajının fiziki koşulları, projelendirildiği şartlar(hacim, geçirimsizlik, alan denetim, yeraltı suyu gözlemleri) Bozdağ altın/gümüş madeninden çıkacak atıkları da kapsamakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi