CHP’li Yücel Özen partisinin kurultay kararı ve koalisyona ilişkin yaklaşımlarına yönelik önemli açıklamalar yaptı. “Seçim öncesi tüm siyasi partiler kongrelerle örgütlerini yenilerken biz kongrelerimizi erteledik. Şimdi de paldır küldür bir kurultay sürecine sürükleniyoruz. Oysa önce yapılması gerekenler vardı” diye konuşan Özen; yerel ve genel seçimlere de belkemiği zedelenmiş bir parti ile atama veya eksik yönetimlerle, yeterince önderlik yapamayan örgütlerle girildiğini hatırlattı.
Herkes gider Mersin’e, Biz gideriz tersine
Genel seçimin üzerinden henüz on gün gibi kısa bir zaman geçmesine karşın “olası bir olağanüstü kurultay çağrısının önünü kesmek”  için seçim yorgunu üye zemininin önüne kongre takvimi konduğunu belirten CHP’li Özen, “Oysa öncelikle partimiz ilçe ve il örgütleri danışma kurullarını toplamalı, seçim sonuçlarını değerlendirmeliydi.

“Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine” atasözüyle açıklanabilecek bu ani takvim, olasıdır ki; yine köklü çözümler üretmeyecektir” ifadelerini kullandı.
“Kaptı-Kaçtı kurultayı” 

Parti içinde tüm örgütlerde sağduyulu değerlendirmeler yapılmadığına dikkat çeken Özen; önceliğin; kaptı-kaçtı kurultayı değil, danışma kurultaylarını toplayıp seçim sürecini değerlendirerek örgütleri restore etmek olması gerektiğini vurguladı.
Özen şöyle konuştu: Hatta parti üyeliği restorasyonu ve tanımı ilk öncelik olmalıydı..Partimiz de ülkemiz gibi tarihi bir süreçten geçiyor. Ama ne yazık ki, bu süreci fırsata çevirecek karar ve adımları atmak yerine; günü kurtarmaya yönelik bir yol haritasının peşine düşülüyor. Başlatıldığı düşünülen önseçim gibi demokratik bir adım yok sayılıyor. Bakın, İzmir’de bile henüz bir yılını yeni tamamlayan yerel seçimlerde belediye başkanlıkları kaybedilen Ödemiş, Selçuk, Kınık, Menderes, Aliağa gibi ilçelerin yerel seçim oyunun 15-20 puan üzerinde olması incelenmeli ve değerlendirilmeliydi. Biz ne yapıyoruz? Arızalı bir zemin üzerinden siyaset üretmeye devam ediyoruz. Merkez yoklamasıyla belirlenen “Adayın yorgunluğu-yanlışlığı” gibi yaklaşımlarla kendimizi kandırıyoruz. Şimdi de kurultaya gitme kararını vererek, aynı arızalı zemin ve koşullar üzerinden parti üst kademelerimizi ele almaya çalışıyoruz. Bu doğru değil.

Özen ayrıca  CHP örgütlerinde önce; üye sorumluluğu ve görevlerinin sorgulanması gerektiğini;  hem yerel seçimde-hem de genel seçimde partisine oy vermeyen üye zemininin tasfiye ve restorasyonunun elzem olduğunu söyledi.

Unuttular! Acı deneyimlerimiz var!
Özen; partisinin AK Parti ile koalisyonu da gündeme almasını da değerlendirdi. Böylesi bir kurultay kararı ile olası bir AKP-CHP koalisyonunu dayatan bu sürecin; geçmişteki DYP-SHP koalisyonunu hatırlattığını belirten Özen; sözlerini şöyle sürdürdü: Genel Merkezimizin ülkemizde yağmalanan Cumhuriyet kurum-kural ve kazanımlarının, hukuk-ahlak ve siyasetin onarılacağı “restorasyon hükümeti” girişimi ile önceliklerimizi belirten 14 maddelik koalisyon sunumuna tümüyle katılıyoruz. Ancak; temelsiz ve sağlıklı etütlerle düzenlenmemiş bir bina; çürümüş bir yapıyla komşuluğa kalkışırsa yani; böyle bir koalisyonu gerçekleştirmeye kalkışırsa çökmeye mahkumdur.”

Önce temel!

“İş dünyası-kar dünyası ve bunalım istikrar tüccarları ülkemizin görünmez yöneticileri eliyle CHP-AKP büyük(!)  koalisyonunu dayatırken bizim acil kurultay süreci başlatmamızın hatırlattığı deneyimlerimiz var” diyen Özen; bu benzetmesini örneklerle açıkladı:
DYP-SHP hükümeti kurulduktan sonra da bir kaptı-kaçtı kurultayı yapıldı. Yine örgüt içinde önceliği olan ve ele alınmamış, sorgulanmamış bir zeminle koalisyona yelken açıldı. Delege ve örgütler, Genel Merkezi yeniden onayladı ve seçti. Ama o koalisyon; bu ülkenin en acı ve kara lekeli deneyimlerine imza atarken; SHP’nin de sonu oldu. Ne mi oldu?

Dün rahmetli olan Süleyman Demirel’i Cumhurbaşkanı seçtik.

Koalisyon ortakları Çiller-Karayalçın el ele vererek, doğuda binlerce köyü terör gerekçesiyle yaktı.

Binlerce faili meçhul cinayete, Sivas katliamına bile ortak olduk, susmak zorunda kaldık ya da haksız aklamaların altına imza attık. Sonra da uzunca bir zaman iktidarın yakınına bile uğrayamadık.

Özen; “ Bugün bu acı deneyimin ele başları ile yeniden ortaklık kurmanın dayanılmaz hafifliğine yenik düşmek üzereyiz. Yeni kara lekeleri bu temiz oylar üzerine inşa etmek üzereyiz” diyerek, bu söylediklerinin önemli bir uyarı olduğuna dikkat çekti. CHP’li Özen; tüm CHP örgütlerini farkındalığa ve böylesi bir tarihi hatayı tekrar etmemek için taşın altına el koymaya çağırdı.
Özen, “Büyük koalisyon; çürük bir zemin üstünden elde edilen bir erk ve mevki dağıtımı gözetilerek değil; Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 14 maddelik öncelikler esas alınarak, parti ilkeleri değerlendirilere

Editör: Haber Merkezi