Hedefinde hükümet olan CHP Lider, tarım üzerinden eleştirilerin yöneltirken, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Köylü milletin efendisidir' sözlerin hatırlatarak bu sözü yenden değerli kılacaklarını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu 3 günlük İzmir programının ikinci gününde, Ödemiş Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Torbalı, Selçuk, Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz, Beydağ ilçelerinin içinde yer aldığı Küçük Menderes Bölgesi Çiftçi Buluşması'na katıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP İzmir İl

Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çok sayıda partili ve çiftçi katıldı.

KILIÇDAROĞLU: YAPTIĞINIZ İŞ ÇOK ÖNEMLİ

Düzenlenen etkinlikte kürsüye çıkarak açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Çiftçilerimi dinledim. Dertlerinizi biliyorum. Sadece bu bölgede yaşanmıyor bu sorunlar. Nereye giderseniz gidin aynı derdi çiftçinin yaşadığını biliyorum. Madem ki çiftçi milletin efendisi olacak ve bizi bu devleti kuran ve aynı zamanda CHP'yi kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk köylü ve çiftçi milletin efendisi diyorsak size sözüm var, sizi bu milletin efendisi yapacağız. Hiç merak etmeyin. Alın teri döken, günün her saati çalışan, biz evlerimizde otururken karnımızın doyması için emek harcayan, sizler bu milletin efendisi olmayacaksınız da kim olacak? Kim yapacak bunları? Kadın kardeşlerimiz kar etmiyoruz battık diyorlar. Her şeyin farkındayız. Her şeyi biliyorum. Onlar da biliyor. Onlar ceplerini doldurmak ile meşgul, ben sizi düşünmekle meşgulüm. Bu milleti düşünüyorum. Onlar ABD'de gökdelen yapıyorlar, çiftlikler satın alıyorlar, ben bu ülkenin çiftliklerinde, tarlalarında, çalışan çabalayan sizleri düşünüyorum. Sizler ürettiğiniz zaman bizlerin karnı doyacak. Biz dışarıdan ne alıyoruz? Her şeyi! Buğday, peynir, fasulye, arpa, saman alıyoruz… Bu ülkenin topraklarında tamamını üretmek mümkün. Yaptığınız iş çok değerlidir" dedi.

İLK ÖNCE DOĞUDA 6 İL SONRA DA…

GES sistemi ile üretilecek enerji ağına İzmir'in de dahil olacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Tarım stratejik sektörü. Eviniz, çamaşır marinanız, arabanız olmayabilir ancak günde en az 2 kez karnınızı doyurmak zorundasınız. Sizin değerinizi siyaset kurumu bilmiyorsa o siyaset kurumu batsın. Dertlerinizi biliyorum. Peki ne yapacağız? İktidar olduğumuzda çiftçileri, besicilerin aldığı kredilerin faizlerini sileceğiz. Faiz olmayacak, nefes alacaksınız. Sizin nefes almanız, rahatlamanız lazım. Kim neyi ekecek ne bitecek bunlar önceden planlanacak. Her çiftçi önceden neyi ekeceğini bilecek. Hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. Zarar ettiniz mi Türkiye zarar ediyor, siz zarar ederseniz biz karnımızı doyuramıyoruz, dışarıdan dünyanın parasını verip oradan geliyor. Bunun yolu ne? Kim neyi ekecek, maliyeti ne olacak belli olacak... Biz her alanda taban fiyat belirleyeceğiz. Çiftçinin maliyeti ve karı olacak ve onun altına hiçbir çiftçi düşmeyecek. Sel, yangın olur... TARSİM'i tekrar oluşturacağız. Çiftçinin zararı buradan karşılanacak. Bir tarım kanunu var. 21'inci maddesi diyor ki 'Çiftçiye her yıl milli gelirin yüzde 1'i kadar teşvik veriliyor' diyor. Bugüne kadar bu teşvik verilmedi. Sizin 273 milyon TL hükümetten alacağınız var. Bu ödenmedi. Biz bunun sözünü veriyoruz. Traktörünüz hayvanınız asla haczedilemeyecek. Bunu da kaldıracağız. Çiftçi üretecek, bizim tek istediğimiz bu. Tüm Avrupa'da uygulanan kırmızı mazot uygulaması var. Bu sadece çiftçiye uygulanan... Düşük fiyatlı mazot olacak bu. ÖTV ve KDV olmayacak. Biz bunu uygulayacağız. Çiftçiye desteği vereceğiz. Ucuz elektrik… Elektrikten şikayet ettiniz. Şanlıurfa'ya gittim orda da şikayet ediyorlar. Önce doğuda 6 ilden başlayacağız sonra tüm ülkede yaygınlaştıracağız. Güneş enerjisi ile elektrik elde edeceğiz. Çiftçi birlikteleri bunun ortağı olacak. Çiftçi elektriği ücretsiz kullanacak, artan elektriği satıp ayrıca kar elde edecek. Bu mümkün mü? Elin oğlu yapınca mümkünde biz yapınca mı mümkün olmuyor. Dışarıdan petrol benzin geliyor, kömür geliyor bunların hepsi para ile... Allah'ın güneşi parayla mı? Bedava güneş…. Sadece paneller kurup elektrik elde edeceksin. Bunun sözünü burada da veriyorum. Uygulamalardan birini İzmir yapacak. İBB bu konuda adım attı. Bunu yapacağız. Allah'ın güneşine para mı veriyorsunuz?" diye sordu.

MİLLETTEN KOPMAYACAĞIZ

Vatandaşlardan kopmayacaklarını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Gençler kırsalda çalışmak istemiyor büyük kentlere gidiyorlar. Kırsalda çalışan gençlerin SGK primini devlet ödeyecek. Alın terinin değerli olduğunu biliyorum. Emeğin değerli olduğunu biliyorum. Bunun için yapılacak tek şey var... Sandık gelecek, sizler oy kullanacaksınız. Bunları sakın unutmayın. Bizi doyuran, alın teri döken ve bu milletin efendisi olması gereken yine sizlersiniz. Biz bunu yapacağız. Sadece güvenin ve bize katılın. Eğer saray arıyorsan geleceksin çiftçinin evinde oturacaksın ve işte saray burası diyeceksin. Milletten kopmayacağız, milletle beraberiz. Bu salon oy kullandığı, çalıştığı sürece bu Türkiye'nin kaderini birlikte değiştireceğiz. Sakın umutsuzluğa kapılmayın, büyük ve güzel bir ülkeyiz. Üretip kazanacağız ve o beyefendiyi de emekli edeceğiz." dedi.

SOYER: KÖYLÜYÜ MİLLETİN EFENDİSİ YAPMAYA KARARLIYIZ

Kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Sayın Genel Başkanımız bugün bizi onurlandırdınız. Sizi burada görmek bizler için çok güzel. Bu tabloyu hiçbirimiz hak etmiyoruz, bu bereketli topraklarda daha iyisi mümkün bunun için yanıp tutuşuyoruz. Göreceksiniz bu topraklarda yaşayan kişiler 'Bende annem gibi, babam gibi çiftçi olacağım' diyecek. Biz köylüyü milletin efendisi yapmaya kararlıyız. Bunun için başka bir tarım mümkün diyoruz" dedi.

YÜCEL: KABİNE GİRDİĞİNİZDE ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

 Seçim dönemine dikkat çeken ve seçmenlere çağrıda bulunan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, "Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı karşısında toplumun tüm kesimleri ezilirken, çiftçi ve üretici her gün artan girdi maliyetleri karşısında adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sorunlar çok ancak sorunları da çözümleri biliyoruz. Köylü milletin efendisidir diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ve bu ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek diyen Sayın CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde tüm sorunları aşabilecek güçteyiz. Bunun en güzel örneği başka bir tarım vizyonu ile üreticiye verdiği desteği gösteren ve Türkiye'nin önünde farklı bir vizyon çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer en güzel şekilde gösteriyor. Ama zamanında ama erken, o sandık gelecek. O gün geldiğinde, oy kullanma kabinine girdiğinizde, akaryakıt fiyatlarını, elektrik faturalarını, gübre fiyatlarını hatırlayın, temel gıda fiyatlarına gelen zamları hatırlayın ve bütün yaşadığınız sıkıntıları hatırlayıp elinizi vicdanınıza koyun. Size en doğru şeyi vicdanınız söyleyecektir" ifadelerini kullandı.

ERİŞ: DERMAN BELEDİYECİLİĞİNİ UYGULAMAK İÇİN…

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, "Tunç Başkanım ile başlayan; başka bir tarım mümkün, bu böyle gitmez diyerek yola çıktık. Bugün güler yüzlü Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nu, çiftçinin büyük dostu olarak ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Mahsuni Şerif demiş; 'Bildiğimi söylesem mi söylemesem mi' diye... Çiftçimizde büyük dertler dolu. Küçük Menderes'te İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz tüm çalışmalarda Tunç Başkanımız'ı yanımıza görmekten çok mutluyuz. Derman belediyeciliğini uygulamak için sizden güç istiyoruz ve siz bize o gücü bugün verdiğiniz sayın genel başkanım. Özellikle son dönem yaşanan yağmurlarda büyük afet yaşayan köylerimiz büyük zararlar gördü... Başta bunun gibi sorunlara çare bulmak için var gücümüz ile sizlere ve partimize layık olmaya çalışacağız" diye konuştu.

HALİS: ÇİFTÇİMİZ ÜRETMEKTEN VAZGEÇİYOR

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, "Küçük Menderes ovası dünyanın sayılı ovalarından biri... Bir yılda 3 hasat yapılabiliyor. Dağların ayrı, ovalarında ayrı sebze ve meyve çeşitleri yetişiyor. Ürün çeşitliliği açısından çok zenginiz. Buna rağmen bölgemizde tarım ve hayvancılık zor günler geçiriyor. Maliyetteki artışlar üreticimizi zor duruma düşüyor. Çiftçimiz üretmekten vazgeçiyor. Bu büyük bir gıda krizinin habercisidir. Bu tarım buluşması dilerim İzmir ve ülkemizin geleceğine katkı koyar" dedi.

Editör: Haber Merkezi