HABER: YÜKSEL BALCI



Ödemiş M Tipi Kapalı Açık İnfaz Kurumunda 10 yıl içerisinde 720 Hükümlü ve Tutuklu Ortaokul, Lise, Açık Öğretim Fakültesi ve Meslek Yüksek Okuluna devam ederek, eğitimlerini tamamladılar.

Şu anda, Ceza İnfaz Kurumunda 28 Açık Öğretim Ortaokulu, 45 Açık Öğretim Lisesi, 4 AÖF ve Açık kısımda bulunan 6 hükümlü de Meslek Yüksek Okuluna devam ederek, bir meslek sahibi olmanın gururunu yaşıyorlar.

440 Hükümlü ve Tutuklu Kapalı,185 Hükümlü Açık kısımda bulunan Eğitim alanlarında çalışarak zamanlarını en iyi şekilde değerlendiriyorlar.

Ödemiş M Tipi Kapalı Açık İnfaz Kurumunda şu anda, 8 meslek alanında toplam 144 Hükümlü ve Tutuklu aldıkları eğitimle kendilerini geliştirmektedirler. Cezaevinde açılan; Bahçecilik, Bilgisayar, Aşçılık, Cam Seramik Kursu, Seracılık, Arı Yetiştiriciliği, Anten Sistemleri Kurulumu, Oto Ses Sistemleri Kurulumları gibi kurslarla Hükümlü ve Tutuklular, zamanlarını en iyi şekilde değerlendirerek birer meslek sahibi oluyorlar.

Bu çalışmalarıyla Ödemiş M Tipi Kapalı Açık İnfaz Kurumu örnek bir kurum haline geldi.

Cezaevinde Eğitim gören Hükümlü ve Tutuklular şöyle konuştular:

Emrullah Özdemir: "Aslen Erzurumluyum. İzmir'de oturuyorum. Karaman cezaevinden buraya geldim. Kendi isteğimle çok uzak olduğu için. Ortaokula orda başladım. Burada şu an, Liseye devam ediyorum. Ortaokulu burada bitirdim. Burada bize kitap, çalışma ortamı gibi bütün imkânlar sunulmaktadır. Biz de okumaya devam etmekteyiz. Okumanın yaşı olmadığı gibi, buradaki boş zamanlarımızı okuyarak değerlendiriyoruz. Burada kendimizi hazırlıyoruz. Tabi toplumda mahkûmlara bakış açısı değişik olduğu için, biraz dışlanmış mahkûm durumu var bizde, bunları kırmak adına hem okulumuza devam ediyor hem de üniversiteyi bitirip topluma, vatana, millete hayırlı bir insan olarak bu cezaevinden çıkmak istiyoruz, Allah'ın izniyle."

Cemal Heper: "13 senedir içerdeyim. 10 senedir bu kurumdayım. Şu an, Açık Öğretim Lisesinde okuyorum. Okumanın daha güzel olduğunu, insanın hayatı daha güzel görebildiğine inandım. Şu an okulumu okuyup, Allah izin verirse Üniversiteye devam edeceğim. Daha kültürlü, daha kendimi geliştirmiş olarak buradan çıkacağıma ve aileme daha yakınlık göstereceğime inandım."

Sezer Ergel: "10 yıldır bu kurumdayım. İlkokul mezunu olarak geldim. Son sınavlardan sonra liseyi bitirdim. Bu yıl üniversite sınavını kaçırdım, inşallah seneye girip başarılı olmak istiyorum. Kurumda 50 kişiye yakın arkadaşımız liseye devam ediyor. 35 arkadaşımız da ortaokula devam ediyor. Önümüzdeki yıl üniversite sınavına girmek hedefim."

Serkan Yaman: "Ödemiş Adagüme köyündenim. 4 senedir içerdeyim. 2012'nin Şubat ayının sekizinde geldim. Allah razı olsun buradaki hocalarımıza faydalı bir şeyler öğrettiler. İlkokul mezunu olarak geldim. Dışarıdan çok noksanımız vardı, burada ortaokulu tamamladım. Şimdi Liseye devam ediyorum. Burada diğer arkadaşlarımızla birlikte, toplu şekilde öğretim görüyoruz. Amacım, burada noksanlarımı tamamlayıp, gidebildiğimiz yere kadar gidip, üniversiteyi okumak istiyorum."

Ersin DURAK: "Erzurumluyum. 7 senedir bu cezaevindeyim. En son yapılan YGS sınavına 15 Mart'ta, cezaevinde 11 kişi girdik. Sınavda, cezaevinin 1. oldum. İnşallah kurum öğretmenimizle beraber bölüm seçerek üniversite eğitimine devam edeceğim. Dışarıya çıktığımda inşallah bunun hayrını görürüm."

Ozan Efe: "11 yıldır cezaevindeyim. Cezaevine geldiğim zaman, ortaokuldan terktim. Cezaevindeki verilen eğitimlerle okumaya başladım. Daha sonra üniversiteyi kazandım. Radyo ve televizyonculuk bölümünü kazandım. İmkânlar dâhilinde daha ileri gidemedim. Başka bölümleri kazanıp gitmeyi düşünüyorum. Sırf cezaevinde eğitimin yanı sıra, çalışma imkânları da çok. Bizi burada hayata hazırlıyorlar. Burada cam seramik kursu olsun, iletişim kursu olsun, tiyatro kursu olsun bunların hepsine katıldım ve başarılı oldum. Bunlar bize bayağı etkili oluyor, ailemizin bakış açısını hem de dışarıdaki insanların bakış açısını değiştirmeye çalışıyoruz. Bizler için bunlar çok önemli. Kurum öğretmenimiz bu konularla ilgileniyor. Öğretmenliğin yanı sıra, cezaevini unutturuyor bize. Bizim burada insan olduğumuzu hatırlatıyor. Kendisine teşekkür ederiz. Onun yanı sıra, burada seramik hocamız, memurlarımız var, hepsine teşekkür ederiz."

Serkan Kirişçioğlu: "7 senedir cezaevindeyim. Cezaevine gelmeden önce Liseyi 2. sınıftan terk etmiştim. Cezaevine geldim, okuma imkânları olduğunu kurum öğretmeninden öğrendiğimde, okulumu bitirmek adına sevindim. İçimdeki öğrenme isteğiyle şimdi liseyi bitirdim. Üniversite sınavlarına katıldım, Sağlık yüksekokuluna gitmek istedim, yerleşemedim."

Editör: Haber Merkezi