YÜKSEL BALCI- TOLGA KIZGIN

Ege Üniversitesine bağlı Ödemiş Meslek Yüksek Okulu 204 dekar arazisi ile yaptığı tarım denemeleriyle üreticiye örnek olurken, öğrencileri de uygulamalı derslerle hayata hazırlıyor. 400 öğrencisi ile Ödemiş ekonomisine katkı sağlayan yüksekokulda geniş bir arazi üzerinde tarım denemeleri yapılıyor. Parsel parsel ayrılmış bölümlerde brokoli, havuç, enginar, soğan, marul gibi ürünleri teknik olarak eken öğrenciler, hem derslerini uygulamalı olarak yapmanın mutluluğunu yaşarken bir taraftan da iş hayatına hazırlanıyorlar.

Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Funda Yoldaş tarımsal çalışmalarla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Farklı parsellerde farklı tekrarlar kullanarak çeşitlerin, adaptasyonunu ayarlıyoruz. Adapte olabilen iyi çeşitler, bu bölge için uygundur diyebiliyoruz. Farklı ürünleri, alternatif ürünleri bölgeye kazandırmak en büyük amacımızdır. Patates yerine alternatif olarak bir havuç, domates yerine alternatif olarak brokoli, enginar ya da toprak altı kısmı, kök kısmı yenen sebzelerden soğan, havuç gibi sebzeleri bu bölgeye alternatif ürün olarak kazandırmaktır. Bu suretle bölgede ki üreticinin kazancını arttırmak ve öğrencilerimizi de parsellerimizi de uygulamalar yaptırarak hayata hazırlamaktır. “

190 dekar tarım alanı

“Okulumuz 204 dekarlık bir alanda kurulu. 190 dekarlık alanda bitkisel ve tarımsal ürünler üzerinde tarım yapmaktayız. Yapılan araştırmalara yönelik bitkiler üretiyoruz. Bu ürünlerden en önemlisi, bölgeye fayda sağlayabilecek ürünlerden bir tanesi enginardır. Enginar çok yıllık bir sebze, genellikle tohumu ile üretilen bir bitkidir. Biz, son zamanlarda kompozit çeşitlerin geliştirilmesiyle birlikte, fidesiyle de enginarı üretmekteyiz. Dolayısıyla yaptığımız üretimler her yıl yenilenebilir, uzun yıllar sürdürülebilir özelliğe sahiptir. Okulumuzda yapılan araştırma projeleri içinde bakla, havuç, brokoli ve marul gibi sebzeler yer almaktadır. Bu sebzelere yönelik yaptığımız çalışmalar ağırlıklı olarak verim, verim kriterleridir. Bunun yanında da kalite kriterlerini inceleyen bazı çalışmaları içermektedir.  Yapılan çalışmalar tabi ki, hem öğrenci uygulamalarına yönelik, hem de öğrencilerin bu projeler içerisinde yer almasını sağlayarak, tekniker unvanıyla mezun olmalarını sağlamaktır.”

 

“Yaptığımız projeler kapsamında en önemli hedefimiz, hem bölge çiftçisine hizmette bulunmak, hem de bu hizmeti sunarken öğrencilerimize bilimsel araştırmalarla birlikte, donanımlı birer tekniker olarak yetiştirmektir. Araştırmalar araziye yönelik çalışmalardır. Çalışmalarımız, çiftçiye yön verebileceğimiz, yardımcı olabileceğimiz, üretimin ve verimin kalitesini arttırmak, değerini yükseltmek amacıyla yaptığımız bilimsel araştırmalardır. Bu araştırmalardan birçoğu yetiştiricilik üzerine bitkisel üretim, tohum eldesi ve bunun yanında bitki besleme ve gübrelemedir.”

“Organik tarım son zamanlarda yükselişte olan birtarım türüdür. Dolayısıyla insana, doğaya ve çevreye dost, hayvan refahını koruyan, bir üretim metodunu tercih ediyoruz. Organik tarımda en büyük hedef tabi ki, doğal kaynaklarımızı korumaktır. Kullandığımız bitki besleme, gübreleme gibi bütün bakım işlemlerinde yaptığımız ilaçlamalarında, yer altı sularına karıştığını biliyoruz. Yer altı sularının kirlenmesi demek, gelecek nesillere, yaşanabilir bir ülke yerine; sağlık problemleri olan, verimin düştüğü, kalitesiz topraklar sunmak demektir. Buna engel olmak amacıyla, öğrencilere iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamalarına, araştırmalar da yer veriyoruz.   Üretilen ürünlerin de, çevreye ve insan sağlığına dost olduğu, sağlık problemlerinin olmadığı bir nesil hedefliyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi