İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Hastaneleri kapsamında Çevre Dostu Hastane Ödülünü Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi aldı. Küçük Menderes Havzası Afilli hastanelerinden Ödemiş Devlet Hastaneleri sıralamaya giremedi.

Genel Sekreter Profesör Doktor Mehmet Özkan, “ İzmir Güney Genel Sekreterliğine bağlı on üç hastanede Çevre Mevzuatına uygun olarak her ay düzenli olarak denetim ve yerinde bire bir eğitimler vermiştir. 2013 yılı Mart ayından itibaren 10 hastaneye her ay ziyaretlerde bulunulmuştur ve toplamda 100 adet ziyaret,  2014 yılında toplamda 120 adet, 2015 yılı Mayıs ayı itibariyle toplamda 40 adet ziyaret gerçekleştirilmiştir. Her ziyarette birimlerde çalışan personele çevre yönetim çalışmaları hakkında eğitimler verildi“ dedi.

Bu yıl atık oranlarında yaklaşık %10 azalma

Profesör Doktor Mehmet Özkan ,“Yapılan açıklamalarda sağlık sektöründe çevre yönetim çalışmaları sadece tıbbi atık miktarını azaltmak olarak düşünülmektedir. Ancak hastanelerin oluşturduğu çevre kirliliği geniş kapsamlıdır. Hava kirliliği, su kirliliği, atık yönetimi, geri dönüşüm vb. konuları da kapsamaktadır. Her ay rutin olarak yapılan denetim amaçlı ziyaretler sonucunda, hastanelerin tıbbi, tehlikeli, evsel ve ambalaj atıklarının kaynakta doğru ayrıştırılması, hastanelerin ısınma amaçlı kullanılan kazan dairelerinin temizliği ve baca emisyonları açısından tetkiki, mutfakta oluşan atık yağlarının kontrolü, kanalizasyona verilen yağ miktarını azaltmak amaçlı yağ tutucularının gerekliliği, çamaşırhane bacalarının ve atık su kontrolü konularında çevre yönetim hizmeti kıstas alınarak değerlendirmelerin yapıldığı, yeni birimlerin açılmasına rağmen 2013-2014 yıllarına göre 2015 yılının ilk dört ayında bağlı tüm hastanelerin atık oranlarında toplam olarak %9.95 azalma sağlanmıştır. Özellikle bazı hastanelerde sadece mevzuat gereği değil gönüllü olarak çevre bilincinin oluştuğu ve çalışanların günlük hayatlarında da uygulamalar yaptığı, geri kazanım atıklarından yeni ürünler oluşturdukları gözlenmiştir.“ dedi.

Çevre bilincinin yerleşmesinde emeği geçen tüm hastanelerin gösterdiği çabaları takdir ve teşvik etmek amacıyla, İzmir İli Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından ilk defa Çevre Dostu Hastane Ödül Töreni düzenlendiği ifade edildi.

Tören sonunda 2013-2015 yılları arasında çevre yönetim çalışmalarına katkıda bulunan personellere ve sırasıyla 3. olan Bayındır ve Kiraz Devlet Hastanesi, 2. olan Tire Devlet Hastanesi ve 1. olan Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastane’ sine teşekkür belgelerini İzmir Valisi Mustafa Toprak takdim etti.

Editör: Haber Merkezi