HABER: Tolga KIZGIN

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bölge halkının karşı çıktığı, Belediye Başkanı Mahmut Badem’in de halkın katılım toplantılarına ‘çeşitli yöntemlerle’ 3 kez set çektiği altın ve gümüş maden ocağı projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinin sonlandırıldığını duyurdu.

Uzun süredir Ödemiş gündemini meşgul eden konuların başında gelen ve Abdullah Şentürk isimli vatandaşa ait olan Altın Madeni işletmesine dair yapılması planlanan; çevreci Ödemiş halkı, Ödemiş Belediyesi ve diğer kamu kuruluşları, gerekse sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile süreç tamamen rafa kaldırıldı.

Yapılan açıklamada, “İlimiz Ödemiş İlçesi 64918 Ruhsat Numaralı (2516352 Erişim Numaralı) sahada Abdullah ŞENTÜRK tarafından yapılması planlanan “IV. Grup Kompleks Maden (altın-gümüş) Ocağı” Projesinin ÇED süreci, Bakanlığımızın 16/11/2015 tarihli ve 17504 sayılı yazısıyla 25/11/2014 tarihli ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesinin 4. bendi gereğince sonlandırıldığından Ödemiş İlçesi, Tekeli Düğün Salonu, Kuvvetli Mahallesi adresinde 26/11/2015 Perşembe günü saat: 14.00’te planlanan halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmeyecektir” ifadeleri kullanıldı. 

BAŞKAN 3 KEZ SET ÇEKMİŞTİ

Madene karşı direnişte bölge halkıyla birlikte hareket eden Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, yapılması planlanan ilk ÇED toplantısı için yer vermemiş, ikinci toplantının yapılacağı Dolaylar Köyü’nde meydana iş makinelerini sokarak kazı çalışması yapmıştı. Badem üçüncü denemeye de ilaç seti çekmişti!

META Madencilik Araştırma Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin kurucu ortaklarından Abdullah Şentürk adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan ‘dördüncü’ grup işletme ruhsatı ile başlayan süreçte Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’in ÇED toplantılarına karşı sergilediği direnişlerle gündeme gelmişti.

Ödemiş Belediye Başkanı toplantısının yapılacağı köyü karantinaya alarak köyün tamamı ilaçlamıştı. Başkan Badem ayrıca süreçte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine 15 maddelik ültimatom gibi bir yazı yazarak madenini neden istemediklerini anlatmıştı.

Süreçte madenin vize almaması için Ankara’da da temaslarda bulunan Başkan Badem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine 15 maddelik ültimatom gibi bir görüş yazısı gönderdi.

Türkiye’nin altına imza koyduğu uluslararası anlaşmaların örnek gösterildiği yazıda, altın madeninin Küçük Menderes Havzası’nda yaratacağı tahribatın bir çevre felaketine yol açabileceği vurgulandı. Maden arazisinin su kaynaklarına yakın bir bölgede olduğu ve tüm havzayı etkileyecek bir kirlenme riskiyle yüz yüze bulunulduğu ifade edilirken, kirlenmenin bölgede halk sağlığını da tehdit edeceği belirtildi. 

      Badem, “ Ödemiş için dik duruşumuz sonuç verdi.” 

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, “ Öncelikle belediyemizin ve şahsımın bu konudaki tavrının net olduğunu en başından beri belirtmiştik. Kentin herhangi bir yerinde geleceğe miras bırakacağımız topraklarda yapılmak istenen bu tarz girişimlere karşı olduğumuzu söyledim. Konuyla ilgili gerek Ödemiş Belediyesi olarak gerekse şahsım olarak ÇED sürecine engel olmaya çalıştık. ÇED süreci içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen talep üzerine 15 maddelik ültimatom gibi bir görüş yazısı gönderdik.  En son Ankara seyahatimde konuyla ilgili durumun ciddiyetini hatırlatarak tekrar görüşmelerde bulundum. Altın ve gümüş maden ocağı projesinin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinin sonlandırıldığını duymak beni ve Ödemiş halkını mutlu etti.  Ödemiş halkımızın geleceği için atılan bu güzel adım için teşekkür ediyorum.”



Editör: Haber Merkezi