Uzun süredir devam eden Bozdağlarda altın arama çalışmalarına karşı halkın vermiş olduğu tepki sonunda cevap buldu. ÇED iptalinin ardından Havzaplat üyeleri Ödemiş Öğretmen Evinde bir araya geldi. Ödemiş’te Abdullah Şentürk adına açılmak istenen Altın ve gümüş madeni, çevreciler tarafından oluşturulan Havzaplat grubu ve Ödemiş halkının yaptığı çalışmaların son bulduğunu açıklayan Havzaplat dönem sözcüsü Avukat Erdem Boyacı şöyle konuştu:

“Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır platformu yani kısaca HAVZAPLAT olarak, bir yılı geçkin süredir bütün hemşerilerimiz ile birlikte altın madeninin havzamız için ölümcül tehlikeler içerdiğini hiçbir katkısının da olmayacağına dair çok çaba sarf ettik. Defalarca yapılmaya kalkışılan ÇED Halkın katılımı toplantı teşebbüsleriyle yattık kalktık ve sonunda hak yerini buldu, sesimizi ilgililer duydu, başardık!”

“Bu sefer 26 Kasım 2015 günü Tekelli mevkiinde beşinci defa yapılmaya kalkışılan ÇED Halkın katılımı toplantısının gerçekleştirilmeyeceği, IV. Grup Kompleks Maden (Altın-Gümüş) ocağı projesi sürecinin, Çed yönetmeliğinin 6. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince sonlandırıldığı ve bakanlık kararının İzmir Çevre Şehircilik il müdürlüğüne bildirilmesi sonucu ilgili müdürlük tarafından ilanı yapılmış bulunmaktadır. Yönetmelik hükümlerine göre, mevzuata aykırı projeler ÇED süreci devam ederken sonlandırılabilmektedir. Umarız ki bu karar, havzamızda, Bozdağlar’da, Gölcük’te doğanın ve yaşamın katli pahasına ticari kaygılar uğruna yapılabilecek madencilik girişimlerine emsal olur. Ödemiş bir yılı aşkın süredir yaşadığı bu ÇED süreçlerinde çok şey öğrenmiştir. Bir olmayı, hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın tek ses olmayı, doğrunun ve hakkın yanında direnildiği zaman kazanıldığını, doğasının ne kadar değerli olduğunu hep birlikte öğrendik.Başta bitmek tükenmek bilmeyen özverileri ile HAVZAPLAT yürütme Kurulu üyeleri olan ilçemiz; Ödemiş baro temsilciliği nezdinde Ödemiş Avukatlarına, Atatürkçü Düşünce Derneği başkanlığı ve üyelerine, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanlığı ve üyelerine, Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ilçe temsilcilikleri başkanlığında sendika üyesi öğretmenlere, Muhtarlarımıza, Belediye Meclisi Üyesi ve büyükşehir belediye koordinatörlüğüne, Koza derneği başkanlığı ve üyelerine, Kaymakamlık makamı nezdinde tüm resmi kurumlarımıza, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerine, özellikle Belediye başkan ve her düzeyde belediye personeline, yerel radyo, televizyon ve yazılı basın kuruluşları ile mensuplarına, bölge milletvekillerimiz ile tüm siyasi parti ilçe örgütlerine,  doğasına sahip çıkan tüm Ödemiş ve Küçükmenderesli hemşerilerimize, Havzaplat olarak teşekkürü bir borç biliriz. “

 

Editör: Haber Merkezi