Haber: Gamze ONAN

Ödemiş’in merkez paklarından biri olan Çamlık Parkı, eski canlılığını kaybetti. Parkta, Ödemiş Belediyesi’ne ait olan cafelerde işletmecilik yapan kişilerin çoğunluğu, kuş dışkılarından çıkan kokulardan dolayı, müşteri kaybettiklerini, bu yüzden para kazanamadıklarını açıklayarak, bu işe acil çözüm getirilmesini istiyorlar.  Bu arada, halka açık olarak yapılan tuvaletin herkes tarafından kullanılamamasının da sıkıntıyı büyüttüğünü belirtiyorlar.

Bunun yanında, yağmur suları için yapılan kanala çamlıkta bulunan bir evin kanalizasyon borusunun bağlanmasıyla birlikte, kötü kokuların etrafa yayılması işin tuzu biberi oldu.

Konu ile ilgili olarak İZSU yetkililerine defalarca şikâyette bulunduklarını belirten işletme sahipleri, yaklaşık bir ay önce, İZSU ekiplerinin durum tespit için geldiklerini fakat sorunun çözümü konusunda hiçbir adım atılmadığını açıkladılar.

Çamlık’ta bulunan kuş dışkılarının en önemli sorun olduğuna dikkat çeken işletme sahipleri, müşteriye servis etmek için götürdükleri yiyecek ve içeceklerin üzerine kuş pisliği geldiği için servisi değiştirdiklerini, bununda maliyeti artırdığını iddia ettiler. Bunun yanında, Çamlık’a gelen ve oradan geçenlerin de giysileri kuş pisliklerinden nasibini aldığı için tekrar parka gelmeyenlerin sayılarının her geçen gün artığı belirtiliyor.

Yetkililerin sorunlara biran önce bir çözüm getirmesini isteyen Defne Cafe İşletmecisi Yalçın Tunç, “Ödemiş’in merkez parklarından biri olan çamlık parkında, yaşanılan sorunların çözülmesi gerekiyor. Geçen senelere göre, çamlık canlılığını kaybetti.  Sorunlardan dolayı, ne müşteri geliyor, ne biz iş yapabiliyoruz.  Buraya bir sürü masraf yaptık, masalar koltuklar aldık, ama doğrusu müşteri olmadığı için para kazanamıyoruz. Önceleri burası cıvıl cıvıl bir yerdi. Nezih bir ortam ve herkes ailesiyle birlikte, geceleri burayı tercih ediyordu. Şimdi gelin de görün bir kere…

Kuşlar için kuş savar takılsın

“Çamlık kuş dışkısından geçilmiyor.  Bu arada yüzlerce kuşun koro halinde sesleri insanların beynini tırmalıyor.  İnsanlar sabahları buraya spor yapmak için geliyorlar. Ama pislikten yürüyemiyorlar, on dakika sonra, üzerinize bir kuş pisliği geliyor. Biz kendi imkânlarımızla bir kuş savar aldık.  Bizim kuş savarımız küçük. Yaklaşık 2000 M² alanda etkili olanları var. Onlardan çamlığa iki tane takılırsa, insanlar daha rahat gelip, sporunu yapacak açık alanda oturup dinlenecekler.”

Tuvalet için eve gidiyoruz

 Yalçın Tunç daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Çamlık’ta tuvalet olmadığı için müşteriler oturmaya gelmiyorlar. Burada hiçbir cafede tuvalet yok. Belediyenin cafesinde tuvalet vardı, herkes kullanabiliyordu. Orası kapanınca, tuvaletsiz kaldık. Belediye’nin halka açık olarak yaptığı bir tuvalet var. Oranın ihalesini alan kişi de, tuvaleti açık tutmuyor.  “Anahtarın kendi kafesinde olduğunu belirten bir yazıyı tuvaletin kapısına asmış.   Kim gidip oradan anahtar ister? Orası da bir cafe. Oranın müşterisi olmayan  bir insan  ,anahtar almaya  çekinmez mi? Biz bile ,gidip  anahtarı  alamıyoruz ve tuvalet için eve gidip geliyoruz!..”

Kokudan oturamıyoruz

“Burada kanaldan gelen koku için İZSU’ya müracaat ettik, Şikâyetlerimizi dile getirdik. Defalarca aramamızın rağmen nihayet 4-5 kişi geldiler incelemelerde bulundular ama çözüm yok.”

 “Gelip buraları yıkamışlar, sanki sel gelmiş gibi rezil bir haldeydi. Bu kanal yağmur suları için yapılmış. Çalışma yapılan evdeki kanalizasyon borusu bu kanala bağlanmış, biz bu kanalın kapatılmasını istiyoruz.  Zaten az olan müşterimiz, kanalizasyon kokusundan dolayı, daha da azılmıştır. Vergilerimizi nasıl ödeyeceğiz, evimizi nasıl geçindireceğiz, yetkililerin takdirine bırakıyoruz.”

Yeni Dünya Vakfı Ödemiş Temsilciliği işletmeci Muhammet Taş, “Çamlık’ta yaşanan sorunlar işlerimizi olumsuz etkiliyor. Müşteri gelmiyor, masalarımız neredeyse sabah akşam boş durumda. Biz yaşanan sorunları gerekli yerlere iletiyoruz.''                             

 “Kanaldan gelen koku konusunda şikâyetlerimizi 5-6 kez arayarak İZSU’ya bildirdik. 1 ay önce İZSU yetkilileri geldiler notlarını aldılar ama sorunun çözümü için yapılan hiçbir şey olmadı. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmadan önce, Ödemiş Belediyesi’ne ait temizlik işleri gelip vidanjör yardımı ile atık suyu çekiyordu. Ödemiş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandıktan sonra, hiçbir İZSU yetkilisi gelip atık suyu çekmedi. Biz sorunumuzun biran önce çözülmesini istiyoruz.”

Çamlık eski canlılığına kavuşsun

Muhammet Taş  “Şuan Çamlık’ın durumuna baktığımızda, geçen senelere göre tamamen canlılığını yitirdi. Bundan iki üç sene önce, Çamlık böyle değildi. İnsanların gelip oturdukları, nezih, kaliteli bir yerdi. Şimdi misafirlerimiz geliyor kokudan oturamıyorlar, burada nasıl oturuyorsunuz diye bize soruyorlar. Çamlık daha kötü duruma gelmeden yaşanan sorunlara el atılmasını bekliyoruz.   Çamlık eski canlılığına kavuşmalıdır.”

Tuvalet olmaması da işleri etkiliyor

Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çamlık’ta bulunan tek tuvaletin halka sürekli açık olmaması, gelen müşterilerin burada oturmamasına sebep oluyor. Zaten gelen müşteriler de bize tuvalet sorduğunda yok dediğimiz zaman, kalkıp gidiyorlar. Biz eve gidip geliyoruz tuvalet için ama müşterilerimize bir çözüm bulamıyoruz. Tuvaletin ihalesi kazanan kişi tuvaletin kapısını kapatıp anahtarını aldığı için kimse kapıdaki yazıya bakıp gidip anahtar istemiyor. Bundan çekiniyor. Biz tuvaletin sürekli açık olarak halka hizmet vermesini istiyoruz.”

Ödemiş Halk Eğitim Merkezi ve Yeni Dünya Vakfı Ödemiş Temsilciliği’nin ortaklaşa çalışmaları ile kendisine Çamlık’ta bir atölye tahsis edilen Muratcan Bölce, “Ben buraya Ödemiş Halk Eğitim Merkezi ve Yeni Dünya Vakfı Ödemiş Temsilciliği’nin ortaklaşa çalışması ile geldim. Burada bana tahsis edilen atölyede, hem üretim yapıyorum hem eğitim veriyorum. Öğrencilerim geldiğinde, burada kokudan zor çalışıyoruz. Gerekli yerlere konunun defalarca iletilmesine rağmen, konuya bir çözüm getirilmedi. Çamlık’ta bir tuvalet olmaması da gelen öğrencilerimi rahatsız ediyor. Bizde tuvalet olmadığı için ya camiye, ya da eve gitmek zorunda kalıyoruz. Bu durum buradaki bütün esnafları rahatsız ediyor. Sorunlara biran önce çözüm getirilmesini istiyoruz.”

Çamlığa bir çocuk parkı yapılsın diyen Extra Cafe İşletmecisi Hatice Keskin, “Biz gelen kokunun nereden geldiğini bilmiyoruz. Fazlasıyla rahatsız eden bir koku var. Müşteriler kokudan dolayı gelmiyorlar. Çamlık’ta bulunan bankların da kuş pislikleri ile dolu olmasından dolayı, oralara oturamıyorlar. Yaşlı vatandaşlarımız nerede oturup dinlenecekler? Çamlık, bütün canlılığını kaybetmiş durumda. Kuş pisliklerine ve kanaldan gelen kokuya bir çözüm bulunmalı ve Çamlık’a bir çocuk parkı yapılmalı. Biz her ay kira ödüyoruz kışın zaten iş yapamıyorduk ama artık yazın da iş yapamıyoruz. Çamlık Parkı’nın alt bölümü eğer camla kapatılırsa, biz belki kışında iş yaparız ve kira ve vergi ödemekte zorlanmayız, bu konuda yardım bekliyoruz. Ödemiş Belediyesi’ne ait Cafenin kapanması da burayı etkiledi. Oranın açık olması müşterileri çekiyordu. Bir şekilde bizde faydalanıyorduk. Belediyeye ait cafenin tekrar açılmasını istiyoruz.” 

 

Editör: Haber Merkezi