Geleneksel Çal Dede Mahyası için hazırlıklar başladı. Çal Dede Mahyası bu yıl 2 Eylül Pazar günü yapılacak.
Türklerin İslamiyet öncesi geleneksel yapısına dayanan köklü bir geçmişe sahip olan Mahya kutlaması, Tire'nin Dibekçiler Köyü'nde her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştirilecek.
Çal Dede Mahyası'nın kendileri için oldukça önemli bir tarihi miras olduğunu söyleyen Dibekçiler Köyü muhtarı Adem Gökoğlu, "Atalarımızdan bize kalmış, yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek olan Çal Dede Mahyasını, bilindiği gibi Tire'de artık sadece bizim köyümüz devam ettiriyor. O gün köyümüze binlerce insan gelerek kutlamalara katılıyor. Çal Dede Mahyası adabı olarak kimseden gidip bir şey istemeyiz. Verilen yemekler ve diğer organizasyon giderleri tamamen hayırsever vatandaşlarımız tarafından karşılanıyor. Herkes kendi duyar ve kendisi katkı sağlar. Kulaktan kulağa yayılan Çal Dede mahyası için insanlar önceden gelip bize hangi hayırda bulunacağını söylerler" dedi.
Gelen bağışlar eksik kaldığı takdirde kendilerinin de köylülerle birlikte katkıda bulunduklarını belirten muhtar Gökoğlu, Çal Dede Mahya kutlamalarının toplam maliyetinin 30 bin TL.'yi bulduğunu söyledi. Çal Dede mahyasının bu yıl ramazan bayramından sonra 2 Eylül Pazar günü yapılacağını sözlerine ekleyen Âdem Gökoğlu, "Mahya günü öncesinde geceden köylümüzün yardımı ile hazırlıklar başlar ve kutlamalar kapsamında güreş müsabakaları yapılır. Farklı köylerden gelen vatandaşlar da pikniklerde bir araya gelirler.
 Mahyada kurulan panayırlarda alışveriş yapılır.
Dibekçiler Köyü'nden Çal Dede mevkiine kadar uzanan yaklaşık 5 kilometrelik yolun yeniden yapılmasına ilişkin sıkıntıların halen sürmekte olduğunu dile getiren muhtar Gökoğlu şöyle konuştu: "Bu yol tamamen köylümüzün gayretleri ile açılmış toprak ve plansız bir yoldur. Bazı yerleri çok dik. Devlet imkânları ile yeniden ele alınıp yolun dik arazi şartlarına uygun şekilde yapılması ve asfaltlanarak mahyamıza gelen yüzlerce aracın rahatlıkla Çal Dede'ye çıkmasının kolaylaştırılması gerekiyor. Yetkililere bu konuyu her mahya öncesi dile getirip yardım istiyoruz. Bu kadar önemli bir geleneği sırtında taşıyan köylümüze bu desteğin yapılacağına inanıyorum. Üstelik biz bu taleplerimizi kişisel çıkarlarımız için istemiyoruz. Burada asıl önemli olan yüzyıllara dayanan bir geleneğin yaşatılmasıdır" şeklinde konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi