Geçen yazımızda özellikle e.coli (septisemi) ishallerini anlatmıştık. Tabi ki buzağı ishalleri e.coli ile sınırlı değil. İshal oluşumunda Bakteriler, Virüsler, Mantarlar, Parazitler gibi mikrobiyel faktörlerin yanında elverişsiz bakım koşulları, stres, nakil, üşütme, hatalı besleme, bağışıklık sistemi yetersizlikleri, alerji gibi mikrobiyel olmayan faktörlerde yer almaktadır.

Yukarıda saydığımız etkenler tek başlarına Buzağı ishallerine sebep oldukları gibi birden fazla etken bir araya gelerek ishale neden olabilmektedir. Daha önce hastalanmış (enfekte) buzağılarda hastalığın yayılmasında önemli rol oynamaktadır.

Genel olarak ishal dediğimiz olay yani enteritis mikrobiyel ajanların barsak içerisine yerleşmesiyle ortaya çıkar. Hayvanın yaşına, bağışıklık sistemine, çevre şartlarına göre değişen oranlarda hastalık oluşturur. Önce iştahsızlık, ishal, dehidrasyona (sıvı kaybı) bağlı gözlerde çökkünlük ve ölümle sonuçlanan bir süreç izler.

Yavruları ishalden korumamız anne karnındayken başlar. Anneyi en 2 ay kuruya ayırmak, gerekli aşılarını yaptırmak ve uygun bir ortamda doğum yapmasını sağlamak alacağımız tedbirlerin başında gelir

Doğumu takiben göbek bakımı yapılan yavru ayrı bir bölüme alınarak kurutulur. Yeterli miktarda kolostrum ( ağız sütü ) içirilir. Mümkünse her buzağı tek ayrı bölmelerde ve ayrı biberonla büyütülmelidir. Buzağıların altlıklarının kuru olması ve ılık ortamda barındırılması hastalıktan korunmada önemlidir.

Yavruların önünde ilk günden itibaren taze su ve kaliteli kuru ot bulunmalıdır. İster süt ister mama ile beslensin besinlerin sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır(ideal sıcaklık 38˚C). Beslemede yapılan en büyük hata ise kova içinden süt içirilmesidir. Bu şekilde süt içen buzağıların Rumen (işkembe) gelişimi olumsuz etkilenir.

Aldığınız bütün bu önlemlere rağmen buzağılarınızda ishal görürseniz vakit kaybetmeden Veteriner Hekiminize başvurarak gerekli tedavilerini yaptırınız. Unutmayın buzağılar bebektir ve bebek yetiştirmek ilgi ister. Hayvancılık desteklemelerinin buzağılar üzerinden yapıldığını da hatırlatmak isterim