Haber: Tolga KIZGIN

           Büyükşehir yasası yürürlüğe girmeden önce Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak protokolü ile “Otogar Tesisi, Yeni Toptancı Hal ve Tesisi Binaları Yapımı, Et Kombina Tesisi, Hal ve Tesisi Binaları 2. Kısım İnşaatı” projeleri hayata geçmişti. 2014 yılı Mart ayında yerel seçimlerle birlikte yürürlüğe giren yasa kapsamında Büyükşehir bu tesislere el koymak istemiş, yeni Belediye Başkanı Mahmut Badem’de devir teslim yapmayarak, “Madem Büyükşehir Belediyesi Tesislere el koyacak, biz neden Ödemiş’in parasını verdik” diye dava açmıştı. Başkan Kocaoğlu’da “Davayı geri çekin parayı verelim” diye teklif sundu.

          Açılan dava ile geçen süreçte, Ödemiş Belediyesi’nin harcadığı 4 milyon 860 bin lirayı İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 taksitte Ödemiş Belediyesi’ne ödeyeceği dün saat 16.00da yapılan Olağanüstü Belediye Meclis toplantısında, belediye başkanvekili Hayrettin Özbudak tarafından açıklandı.

            Bu kapsamda, yapılan Otogar Tesisi, Yeni Toptancı Hal ve Tesisi Binaları, Et Kombina Tesisi, Hal ve Tesisi Binaları 2. Kısım İnşaatı projeleri İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olacak.

            Ödemiş Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısı 16 Kasım 2015 Pazartesi günü saat 16.00’da Belediye ek hizmet binası büyük Salon’da yapıldı. Olağan meclis toplantısında geçtiğimiz günlerde vefat eden CHP’li Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Erol Soyuer’in yerine Bahriye Kamer İlçe seçim kurullunun kararıyla belediye meclis üyesi olarak seçildi.

            Olağan meclis toplantısında geçtiğimiz günlerde vefat eden CHP’li Ödemiş Belediye Meclis Üyesi Erol Soyuer’in yerine Bahriye Kaner İlçe seçim kurullunun kararıyla belediye meclis üyesi olarak seçildi. CHP’li belediye meclis üyesi Erol Soyuer’in vefatı nedeniyle  AK Parti meclis grubu adına Erkut Şenbaş CHP’lilere başsağlığı dilerken MHP’li Belediye Meclis grubu adına Derya Çoşkun CHP’li meclis grubuna başsağlığı diledi. CHP’li Belediye Meclis üyesi Özkan Akgün Mazereti nedeniyle olağanüstü meclis toplantısına katılmadı.

              Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’in yurtdışında olması nedeniyle yerine AK partili Belediye meclis üyesi Hayrettin Özbudak vekil olarak görev aldı. Olağanüstü meclis toplantısının ilk gündem maddesi olan ; Gölcük Mahallesi (Zeytinlik) 34 pafta, 1434 parsel numaralı taşınmazın meclis kararına uygun olarak mevcut imar planında yağ fabrikası olarak görülen alanın karma konut+ticaret alanına dönüştürülmesi amacıyla hazırlatılan plan değişikliği hususundaki talebin incelendiğine dair İmar Komisyonu’nun 10/11/2015 tarih 15 sayılı kararı itiraz edilmeksizin Ödemiş Belediyesi meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

             Gündemin ikinci maddesi olan Umurbey Mahallesi, Soylu Sokak içerisinde bulunan park alanına, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu kurulması izin talebinin incelendiğine dair İmar Komisyonu’nun 10/11/2015 tarih 16 sayılı kararı meclis üyelerinin oylarıyla meclisten geçirildi.Ödemiş belediyesi olağanüstü meclisinin en önemli gündem maddesi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75/a ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 24/c ve 27. Maddeleri kapsamında yapılan “Otogar Tesisi- Yeni Toptancı Hal ve Tesisi Binaları Yapımı- Et Kombina Tesisi- Hal ve Tesisi Binaları 2. Kısım İnşaatı” projeleri ile ilgili olarak Ödemiş Belediyesi tarafından ödenen hak ediş bedellerinin İzmir Büyükşehir Belediyesinden proje karşılığı nakdi yardım olarak talep edilmesi hususunda Başkanlık Makamının 11/11/2015 tarih 3412 sayılı yazısı gereğince bu yerler için Ödemiş Belediyesi tarafında harcanan 4 trilyon 800 bin lira para, İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından 6 eşit taksitle ödenecek. Ödemiş belediyesi tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açılan davalar büyükşehir belediyesinin harcanan ücreti 6 taksitte ödeyecek olması nedeniyle davalardan feragat etti. Ödemiş Belediyesi meclis üyeleri tarafından Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e bu konuda yetki verilmesi için oylama yapıldı. Oy birliği ile Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem’e yetki verildi.

           KARABIYIK ; “BU İŞLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN YAPMASI GEREK İŞLERDİR”

           Ödemiş Belediye Başkan Vekili Hayrettin Özbudak konuyla ilgili söz almak isteyen İzmir Büyük Şehir Belediye Meclis üyesi CHP’li Nazan Dönmez, Ali Demirel ve AK Parti’li Zekeriya Karabıyık’a söz verdi.

           Demirel ; “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu’nun bu parayı vereceğini söylemesine rağmen, dava açıldı. Bununla birlikte Kocaoğlu’nun ayrımcılık yaptığı ideaları çöpe atılmış oldu.

           Karabıyık; “Mahmut Badem’e bu parayı Ödemişe geri kazandırmasından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu işler Büyükşehir belediyesinin yapması gerek işlerdir.”dedi.

           CHP’li Nazan Dönmez ; ” Bu projelerin sahibi ve Ödemiş’e kazandıran Eski Belediye Başkanımız Bekir Keskin’e, Ödemiş Belediye Başkanımız Mahmut Badem’e, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi