“Yetki sadece Tarım Bakanlığı’nda”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Merkezi ilçedeki mezbaha kriziyle ilgili yeni bir yazılı açıklama yayınladı.

HABER: BAŞAR UÇAR                                               

Ödemiş’te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2011 yılında çıkartılan genelgedeki koşullara uymadığı gerekçesiyle mezbahanın kapatılmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde celep ve kasaplarla yapılan toplantının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Merkezi’nden konuyla ilgili bir açıklama daha geldi.

Yapılan yazılı açıklamada Ödemiş’te henüz hizmete girmeyen Et Entegre Tesisi’nin 23 ay önce değil, 2016 yılı mart ayında devredildiği belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ödemiş Belediyesi arasında 13/11/2015 tarihinde imzalanan protokol ve 2016 yılı mart ayındaki devir teslim ile ödemiş eski mezbaha ve et entegre tesisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Henüz 1 yıl bile olmamıştır, 23 aydan bahsedilmesi söz konusu değildir.

Basında çıkan bazı haberlere göre de et entegre tesisinin tamamlandığı, eksiksiz İzmir Büyükşehir Belediyesine teslim edildiği, tesisin çalışır duruma getirildiği ve bu kadar sürede açılamamasının sorumluluğu İzmir Büyükşehir Belediyesine yüklenebilir mi?

“Et entegre tesisinde eksiklikler olduğu tespit edildi”

6360 sayılı yasa ile devredilmeyen ve daha sonra protokolle devredilen et entegre tesisi 11 ay önce teslim alınmıştır. Kaldı ki tamamlandı denilen et entegre tesisinin AB standartlarına ve hijyen kurallarına göre hazırlanıp hazırlanmadığını ise Tarım Bakanlığı karar vermektedir. İlçemizde bulunan tesiste yapılan incelemeler de tesiste birçok eksiklikler olduğu tespit edilmiştir”

Mezbaha konusunda tek yetkinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda olduğu vurgulanırken, “Mezbahalarda kesim izni ne İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkisinde ne de başka bir kurumun yetkisindedir. Sadece ve sadece Tarım Bakanlığı yetkisindedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yukarıda açıklanan durumlar çerçevesinde kesim ruhsatı verilmesi durumunda ivedilikle kesime başlayacak durumdayız. Kırsala, tarıma ve hayvancılığa verdiğimiz önemden hareketle mezbahalar konusundaki yanlış anlaşılmaları düzeltmek adına kamu oyunun bilgisine sunarız” denildi.

Editör: Haber Merkezi