HABER:GAMZE ONAN 
Kırsal kalkınmayı sağlamak için üreticilere yönelik destekleme projelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez Ödemiş’te küçükbaş hayvan ve fidan dağıtımı gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk,  Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, CHP İl Başkanı Ali Asuman Güven, meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşların  da katıldığı törende, 170 üreticiye toplam 668 adet koyun, koç, teke ve keçi ile 2522 üreticiye toplam 63 bin 350 adet meyve f idanı dağıtıldı.

Törende küçükbaş hayvan dağıtımı için ilk kuraları Fadime Okatan ve Aynur Çakır adlı üreticilerin adına Başkan Kocaoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu çekti. Küçükbaş hayvan dağıtımının ardından üreticilere fidan dağıtımı yapıldı.

“Kooperatifler ile hemen çalışmalara başladık”

Aziz Kocaoğlu, “Küçük Menderes Havzası tarımın Türkiye’de ve dünyada en önemli havzalarından bir tanesi. Küçük Menderesliler emekleriyle, alın teriyle tarih boyunca burada üretim yapıyorlar. Bu ürünlerin ihracatı ile Ege Bölgesi gelişti, İzmir’de Ege Bölgesi’nde tarım sanayisi kuruldu. Ve yine bu sayede İzmir ve çevresi Akdeniz Bölgesi için en önemli ticaret yerlerinden biri oldu. Anadolu coğrafyasında ilk ihracatın ve sanayinin başladığı coğrafyadır burası. Hala emeğiyle, alın teriyle, çabasıyla üretmeye devam ediyor hem kendi yaşamını kalkınmasını hem de ülkenin kalkınmasını çok önemli katkılarda bulunarak sağlamaya çalışıyor. Belediye Başkanı olduktan sonra tarıma, kırsala, hayvancılığa konusunda ne yapabilirim diye düşündüm. Bu anlamda en güzel örgütlenmiş yer olarak Küçük Menderes Havzası’nı gördüm. Tire Süt Kooperatifi, Bademli Fidan Kooperatifi, Bayındır Çiçek Kooperatifi, İğdeli Peynir Kooperatifi ile birlikte hemen  çalışmalara başladık. Var olan altyapıyı hep beraber geliştirdik,  büyüttük. Şimdi kooperatiflerimiz ihracat yapıyorlar. Ürün çeşitleri, kalitesi arttı ve belirli bir noktaya ulaştı. Tire Süt Kooperatifi'ne verdiğimiz desteğin ardından havzada süt üretimi artınca çok büyük bir firmamız Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde 850 kişiye istihdam sağlayan bir süt fabrikası açtı. Üreticilerimize 2005 yılından bu yana koyun ve keçi dağıtıyoruz. Eğitimlere kadınlarımız daha çok katılıyor. 25 - 30 hayvanlık bir sürü oluştuğunda bir üretici hem evini idare edip hem de çocuğunu okutabilecek bir gelir sağlıyor."

“Pazarlama için neler yapıyoruz?”

Kocaoğlu, “Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Fakat pazarlama kısmı da çok önemli. Küçük Menderes Havzası tamamında sütler bozulmadan soğuk zincir ile yerlerine ulaşıyor. Pazarlama konusunda birçok zincir ile görüşüyorum. Günün rayiç fiyatının tavanında ürettiğiniz kadar malı alırız sözünü verdiler. Fakat kendi standartlarında ayrıştırma ve paketleme yapılmasını istiyorlar. Bir taraftan üretimi arttırmaya çalışırken, bir taraftan da paketleme ve sınıflandırma tesisi kurmaya çalışıyoruz. Bunun ilk örneğini Selçuk'ta yaptık.  İkinci örneğini de Bademli Kooperatifi ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Menderes'te bir yer arıyoruz. Bu çalışmalarımız yavaş yavaş Türkiye'nin her tarafına dağılıyor.  Büyükşehir Belediye başkanlarımız  'Tarımsal Hizmetler Daire Baş kanlığımızla' iletişime geçip,  bilgi alışverişi yaparak kendi illerinde bizim kurduğumuz sistemi uygulamaya başlıyorlar. Bu da çok sevindirici… Çünkü biz tarım ülkesiyiz.  Tarımda mutlaka ve mutlaka 100 milyar dolar gibi ihracat rakamına ulaşmamız gerekiyor".

Kocaoğlu’ndan birlik mesajları

Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik mesajları veren Kocaoğlu, "Ufak tefek farklılıklarımızı bir tarafa bırakıp bugünlerde birbirimize sımsıkı sarılmamız gerektiğini düşünüyorum.  Bunu yaparsak ülkemizin üzerinde oynanan oyunları bertaraf ederiz. Bugün belki Kurtuluş Savaşı'ndan sona en fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz. Tek yürek olmamız lazım".

“Yaşam standartlarını iyileştirmek için çalışıyoruz”

Yapılan koyun- keçi ve fidan dağıtımı üreticilerimize destek sağlıyor diyen Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem; “ Büyükşehir Belediyemizin yerinde ve yerelde kalkınma projesinin bir kesiti için Ödemişteyiz. İnsanlarımızı bulundukları yerde geçim kaynaklarını ve mutlu olmalarını sağlayamadığımız sürece farklı yerlere göç edeceklerdir. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu insanımızın yaşadığı yerde yaşam standartlarını iyileştirmek ve ekonominin gelişimi için destek sağlamaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi fidan dağıtımı, koyun- keçi dağıtımı ya da süt üreticileriyle yapmış olduğu protokollerle üreticilerimize katkı sağlıyor. Kendilerine teşekkür ederiz. Ödemiş Belediyesi olarak bizler de dünün köyü bugünün mahallelerinde yaşayan insanlarımıza en iyi şekilde hizmet götürebilmek, yaşam standartlarını iyileştirmek için çalışıyoruz. Bugüne kadar 26 bin metre tarımsal sulama için boru döşenerek, 210 km yeni üretim yolu açtık. Bizim gibi belediyeler için önemli bir çalışma. Bundan sonraki aşamada üreticilerimize organik sertifikası aldırabilirsek ve pazarlama tekniklerinin uygulanmasıyla kırsaldaki üreticilerimiz yaşadıkları yerde daha da mutlu olacaklardır.”

“Yatırımlar muhakkak karşılığını bulacaktır”

Ödemiş İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, “Ödemiş Küçük Menderes Havzası’nın müstesna bir ilçesi. Enlerin çok olduğu bir ilçe Ödemiş. En çok süt üretilen, en çok süs bitkisi üretilen, en çok hayvanın olduğu, en çok peynir üretilen şunu da eklemek istiyorum en çok üreten insanların yaşadığı bir ilçe burası. Ödemiş’te 130 bin nüfus var. Bu nüfus yaklaşık 1965’ten beri bu civarlarda kalmış. Ne fazla bir göç vermiş, nede fazla bir göç almış. İnsanlar bu topraklarda yüz yıllardır hep bir şeyler üretmişler ve üreterek yaşamışlar. Bunu yılın 365 günü yapmışlar, birde böyle bir özelliği var. İnsanların hiç boş durmadığı, karınca misali cıvıl cıvıl çalıştığı çok güzel bir ilçedir. Tabi bu güzel insanların, bu üreten insanların yaşadığı bu ilçe birçok şeyi hak ediyor tabi ki. Bu manada ben yaklaşık 3 yıldır Ödemiş’te görev yapıyorum. Bu süre içerisinde gerek merkezi hükümetimizin gerek yerel hükümetimizin ilçemize yapmış olduğu yatırımlardan verdiği desteklerden büyük mutluluk duyuyorum. Büyükşehir Belediye Yasasından sonra sağlanan imkânlarla artık büyükşehir belediyeleri tüm ilçelere hizmetler ve imkânlar vermeye başladı. 1000 km² ‘lik alanıyla İzmir’in belki de en büyük ilçesi diyebileceğimiz bu ilçede yapılacak olan her türlü tarımsal yatırım muhakkak karşılığını bulacaktır. Ödemiş İlçe Kaymakamı olarak ilçemize bu imkânı getirdiği için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum.”





Editör: Haber Merkezi