HABER: GÜLÇİN ÖNEM / SÜLEYMAN GÜLEROĞLU
Öğretmen cinayetine ortak tepki
Eğitim camiasını yasa boğan üzücü olaya tepki göstermek amacıyla öğretmenler, öğrenciler ve veliler bir araya gelerek Ödemiş Ticaret Meslek Lisesi önünden Hükümet Konağı önüne yürüyüş düzenlendi.
Geçtiğimiz gün öğrencileri tarafından vurularak hayatını kaybeden Okul Müdürü Ayhan Kökmen için Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Türk Eğitim Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Tüm Eğitim  Çalışanları Sendikası, Eğitimciler Birliği Sendikası bir araya gelerek anma töreni düzenlendi.

Ödemiş Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ayhan Kökmen makamında iki öğrencisi tarafından vurularak hayatını kaybetti. Eğitim camiasını yasa boğan bu üzücü olaya tepki göstermek amacıyla öğretmenler, öğrenciler ve veliler bir araya gelerek Ödemiş Ticaret Meslek Lisesi önünden Hükümet Konağı önüne kadar ellerinde dövizlerle yürüdüler. Daha sonra Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 


Kendisi gibi öğretmen olan eşi Ümmü Kökmen,  oğulları Doğukan ve Egehan Kökmen’in de eşlik etti törende öğrencileri ve arkadaşları iki öğrencisi tarafından vurulan Ayhan Kökmen ile ilgili şiirler okuyarak anılarını dile getirdi. Törende aileyi yalnız bırakmayan öğrenciler, öğretmenler ve Ödemiş halkı gözyaşlarına hâkim olamadılar.

Öğretmenler adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
Törende konuşma yapan Ovakent Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ulaş Barış Konuk, “Bugün burada maalesef üzücü bir olay için toplanmış bulunmaktayız. Bir meslektaşımızı, bir öğretmenimizi kaybettik. Hayatını öğrencilerine adayan, en olmaz denilen öğrencilerine bile kol kanat geren, onları yok saymayan Ayhan öğretmenimiz, ne acıdır ki iki öğrencisinin silahlı saldırısı sonrası hayatını kaybetmiştir.

Biz meslektaşları olarak şunun iyi bilinmesini istiyoruz ki sağlıktan eğitime, sokaklardan okullara kadar her alanda şiddetin yaygınlaşması ve meşrulaşması sonucu kaybettik Ayhan öğretmenimizi. İtibarsızlaştırılan, sistemin eksikliklerinin tüm sorumlusu gibi gösterilen eğitim çalışanları şiddetin açık hedefi haline gelmiştir.

Daha üzerinden 20 gün geçmeden, öğretmenler gününde övgüler dizdiğiniz öğretmenler; bugün can güvenlikleri olmadan okullarda sizlerin çocuklarını eğitmeye çalışmaktadırlar.

Sıkılan bu kurşun sadece Ayhan öğretmenimize sıkılmamıştır. Kalleşçe yapılan bu saldırı, tüm öğretmenlere, tüm öğrencilere, tüm velilere ve tüm eğitim sistemine yapılmış bir saldırıdır. Eğer sizler, veliler, öğrenciler, makam sahipleri öğretmene sahip çıkmazsanız bizler sadece canımızı kaybederiz; ama siz geleceğinizi, vatanınızı kaybedersiniz.  

Ayhan öğretmenimizin acısı yüreğimizde daim olacak; ama onun “Siz geçmişsiniz, benim işim gençlerle.” sözünü şiar edinerek, bizler çağdaş, bilimsel eğitimin ışığını yakmaya devam edeceğiz.

Ders zilimiz çalacak şimdi, Ayhan öğretmenimiz girecek dersimize, son bir ders verecek bize, son bir ders. Dersimiz değerler eğitimi. Öğretmenimiz Ayhan KÖKMEN” cümlelerine yer verdi.

Ayhan Kökmen’in mesai arkadaşı Kaymakçı Çok Programlı Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Toprakçı ortak düzenlenen basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

 Okullarda eğitim emekçilerine yönelik şiddet ve saldırılar devam ediyor. İlimizde önce Karabağlar Atatürk MTAL'de müdür yardımcısının dövülmesi, sonrasında Bornova Batıçim  İlkokulu'nda bir öğretmenin bıçaklanarak yaralanması ve şimdi de Ödemiş Kaymakçı ÇPAL müdürü Ayhan Kökmen'in iki öğrencisinin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmesi olayları şiddetin geldiği noktayı göstermekte ve toplumu derinden sarsmaktadır. Ve maalesef bu üzücü olay üzerinde büyük bir bilgi kirliliği yaşanmakta, olay magazinleştirilerek ciddiyetten uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır.  Öğretmenlerimizin itibarına, sağlığına ve hatta canına kast eden şiddet olayları, artık eğitim hayatımızın en hayati problemlerinden birisi haline gelmiştir.

Bugüne kadarki yetkililerin öğretmenleri itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olarak ne yazık ki eğitimcilere yönelik şiddet eylemleri son yıllarda giderek artmaktadır.

Okulların güvenliğini sağlamaktan, eğitimin kesintisiz olarak devam etmesinden birinci derecede sorumlu olan Milli Eğitim Bakanlığı, bu tür şiddet olayları karşısında kayıtsız kalmakta, öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın can güvenliğini sağlayamamaktadır. Ne yazık ki bilim yuvası olması gereken okullarımız, hem eğitim çalışanları hem de öğrencilerimiz için güvenli alanlar olmaktan çıkmıştır.

Biz öğretmenler, öğrenciler ve veliler olarak şiddeti nefretle kınıyor, reddediyoruz. Öğretmenlere şiddet konusunda bütün eğitim çalışanlarının yekvücut şekilde dimdik ayakta olduğunu tüm Türkiye kamuoyuna ilan ediyoruz.

Buradan bütün sorumlulara sesleniyoruz: Şiddetin her türlüsüne, nereden ve kimden gelirse gelsin karşıyız. Öğretmenlerimizi hedef alan bütün saldırılar sona erdirilinceye, kanlı, karanlık şuursuzluk son buluncaya kadar, herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Artık yeter!

Öğretmene ve kamu çalışanlarına yönelik şiddet olayları üzerine ciddi ve hukuki tedbirler acilen alınmalıdır. Şiddet vakaları konusunda önleyici ve caydırıcı tedbirleri hayata geçirecek hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.

Artık sabırlar tükendi!

Özelde öğretmene, genelde kamu çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını önleyebilmek için bahsi geçen önlemlerin vakit geçirilmeden alınması gerekmektedir.

Buradan ilan ediyoruz; şiddet konusunda gerekli önlemler alınmazsa bundan sonra yaşanabilecek olayların sorumlularından birisi olarak da bu tedbirleri almayan makamları göreceğiz.

Kimden ve nereden gelirse gelsin, öğretmene yönelik şiddet en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Basınımız eğitimcilerin uğradığı şiddet kadar saldırganların alacakları cezalara da yer vermelidir. Saldırganların hak ettiği cezayı almaları için var gücümüzle çalışacağız ve davaların takipçisi olacağız.

Ayhan Kökmen öğretmenimizin geleceği kurtarma idealini geride bıraktığı öğretmen bir eş, iki evlat ve binlerce öğretmen arkadaşı yerine getirecektir.

Yaşamını yitiren meslektaşımızın ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyor, acılarını paylaşıyoruz.



 

Editör: Haber Merkezi