HABER: NAZİF HARUPÇU


Ödemiş’te 8-9-10 Mayıs tarihleri arasında İl Tarım Müdürlüğü öncülüğünde ve Küçük Menderes havzasındaki İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Birlik, Kooperatif ve Mandıra işletmelerinin katılımı ile Ödemiş Belediyesinin de koordinesinde bugün başlayacak olan Süt Bayramı ile ilgili Belediye Başkanı Mahmut Badem açıklama yaptı.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem yaptığı açıklamasında,

“8-9-10 Mayıs tarihleri arasında Ödemiş, Küçük Menderes havzası ve İzmir için son derece önemli olan bir etkinliğe ev sahipliği yapacağız.

Bu ilk defa yapılacak olan süt bayramı,  Bugüne kadar Ödemiş ve çevremizde farklı etkinliklerle yapıldı.

Konferanslar verildi, Kongre türü çalışmalar yapıldı. Daha teorik oldu ve pratikten uzak, İnsanlara değil de, daha resmi, aktüel olmanın dışında, daha akademik çalışmalar yapılmıştı.

Biz ilk defa, Farklı bir boyutta sütü tanıtmaya çalışıyoruz.

Hareket noktamız şu, Biliyorsunuz, Türkiye’de üretilen sütün yüzde 11-12’si İzmir’de üretiliyor. Bunun da yüzde 75’i, Küçük Menderes havzasında, Ödemiş’in ağırlıklı olduğu 5 ilçede üretilmekte.

Sadece sütün yüzde 33’ü Ödemişin merkezinde üretim yapılmakta ve Bu çok ciddi bir rakam.

Ödemiş tulumu tanıtılacak

130 bin büyükbaş hayvan ve 1000 ton süt üretimi ile sütün çıktığı yerde,

Süt tanıtımını belirlemek istiyoruz. 20 civarında süt işleme tesisinin bulunduğu kentte yaşıyoruz. Asıl ismi Ödemiş tulumu olan, cesaret edilemediği için geçmişte, Ödemiş’in önüne İzmir geçirilmiş. İzmir tulumu diye lanse edilen yerin kaynağı olan yerdeyiz.

Öyle ise Ödemiş tulumunu ve İzmir tulumunun Ödemiş’te yapıldığını, Bununla yetinmeyip, Burada kendimize özgü markaların ön plana çıkarılması için çalışacağız.

Neden Süt bayramı diyecek olursak, Bayramı sütü doğrudan çocuklarımızdan başlayacak süreç içerisinde benimsenmesini sağlamak olacak. Biz çocuklarımızı bir bayram havası içerisinde burada buluşturabilirsek ve Biz doğrudan oraya getireceğimiz canlı ineklerle,

Sütün sağılmasını görmelerini ve kaynağını görmeleri açısından da önemli bu.  Çünkü; Günümüzde sütün inek memesinden değilde, makinadan çıktığını sanan nesiller var. Bu noktaya gelmiş nesilleri alıp, Bir bütün içerisinde, sütle kaynaştırmayı, O süreç içerisinde sütü sevdirmeyi, sütü benimsetmeyi hedefliyoruz.

Çevre ilçelerden, tüm eğitim kurumlarından da, hafta sonunda okul çocuklarının da buraya gelmesini sağlamak istiyoruz.

Süt treni gelecek

İzmir’den süt treni gibi kaldırma boyutları var. Bunun bilimsel tarafın da ise çok küçük kongrelerde yapılacak ama. Bu toplantının adı “BAYRAM”.

Bir de bu sütün kahrını çeken kahramanları var, Hanımefendiler.

Kız kardeşlerimiz, Annelerimiz. O hayvanları gün boyu bakan, sütün sağılmasında, ne kadar otomosyon olsa da, İneğin memesine takılmasında ve bakımlarında onların emeği çok.

Diğer önemli bir husus ise, İlk defa Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker bu amaç için Ödemiş’e geliyor. 2014 yerel seçimleri öncesi Bakanımızı Ödemiş’e getirmiştik. Ondan öncesinde Tarımla ilgili Bakan ve Milletvekili gelmemişti. Biz Ödemiş’i, Ödemiş’te süt üretimini, Ödemiş tulumunu tanıtmak istiyoruz” dedi.

 

Editör: Haber Merkezi