Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin henüz Ödemiş-Gölcük'te maden işletme ruhsatı dahi almadığı ortaya çıktı.

Ödemiş Baro Temsilcisi Av. Erdem Boyacı , Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğü'nden gelen cevabi yazı ile Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin, Ödemiş Gölcük Mahallesinde iki adet arama ruhsatlı alan için , işletme ruhsat talebinde bulunduğunu, ancak bu talep ile ilgili Bakanlık ve Genel Müdürlüğün değerlendirmesinin henüz sonuçlanmamış olduğunu öğrendiklerini belirtti.

 Boyacı“Bundan önce de İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün cevabi yazısına göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED başvuru dosyasının uygun bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı kamuoyuna duyurulmuş ancak projenin süreci, iptal/iade talebi nedeniyle Bakanlık tarafından durdurulduğunu öğrenmiştik “

“Her ne kadar yöremiz için,   olumlu ve geçici iki sonuç olarak görünse de, bu iki hukuksal sürecin birbiri ile çelişmektedir. Geçerli bir arama ruhsatına dayanarak işletme ruhsatı alınmadan Maden Kanununun 7. maddesindeki izinlerin alınması doğrultusunda işleme başlanamayacağı, yani işletme ruhsatı alınması bu izinlere başvurunun ön şartıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan işletme ruhsatı alınmadan Maden Kanunu 7. maddesindeki izinlerden olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) başvuru dosyasının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  tarafından nasıl uygun bulunduğunu anlayamadık. Ancak bu başvurunun iptal/iade talebi nedeniyle şu an için durdurulmuş olması nedeniyle, uygun bulunan ÇED başvuru dosyasının yasal şartlara uygun olmadığının tespit, iptal ve durdurulmasının mahkemeden dava yoluyla istenmesinde bu aşamada hukuksal yarar bulunmamaktadır.” 

“Ortada  henüz işletme ruhsatı da bulunmadığından olmayan ruhsatın iptalinin de istenemeyeceğini, ancak ÇED başvurusunun kamuoyuna duyurulması nedeni ile binlerce yöre insanının gelecekleri için tedirginliğe düştü, buna ne idarenin ne de ticari kaygılar ile hareket eden şirketin hakkı  yoktur. Henüz sürecin ne yazık ki tamamen noktalanmış olmadığını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğünün oluşturacağı heyet ile yaptıracağı saha incelemesi sonucu olumlu görüş vermeyeceklerine inanıyorum.  

“Ancak bir an için Bakanlıkça işletme ruhsatı verilecek olursa, olası maden ocağından olumuz etkilenecek ve tetikte bekleyen yüzlerce yöre insanımızın, öncelikle bu ruhsatın iptali için dava açabilecekler, iktidar ve devlet organlarının “hukuksal süreçlere dikkat ederek ticari kar yerine, yöre insanının, tarım, hayvancılık, tarih, doğa ve kültürünü tercih edeceğine inanıyorum.”

“Güreşte taraflar birbirine önce yoklama çekerler. Acaba işletme ruhsatı dahi almadan ÇED süreci kamuoyuna sunularak yoklama mı çekildi? Sorusu ister istemez akıllara geliyor ama sayede Efeler diyarı Küçük Menderes insanının, tarih-kültür ve doğa katliamına karşı tek yürek tek ses olan duyarlılığı bir kez daha ortaya çıkmıştır “

Bilindiği üzere Koza Altın A.Ş. tarafından başlatılan,  ÇED süreci üzerine, Ödemiş - Gölcük Mahalle Muhtarı ve sivil toplum kuruluşları ile ilçede örgütlü bulunan hemen hemen her siyasi parti dünyanın en önemli 3 ovasından biri olan Küçük Menderes Ovasında, Altın Madeni işletilmesine karşı harekete geçmiş, yöre halkından bin beş yüzü aşkın imza toplamış ve şirketin talebi üzerine ÇED süreci durdurulmuştu.

-- 

 

Editör: Haber Merkezi