BU EĞİTİMCİLERİN ELLERİ ÖPÜLÜR

           İZKA Projesi ile Okullarını Ücretsiz Elektriğe Kavuşturdular

           Küçük Menderes Bölgesinde uygulamaya geçen tek proje

          İzmir’in en uç ilçelerinden Kiraz’da bulunan, Kiraz Çok Programlı Anadolu Lisesinde, büyük çalışmalar var. Yapılan İZKA projesi ile İZKA’dan 781 bin liralık proje desteği alan öğretmenler, okullarını güneş enerjisinden faydalanarak, ücretsiz elektriğe kavuşturdular.

          “Kiraz Yüzünü Güneşe Dönüyor” Projesi ile Murat Taşbaşı, Melih Karahan, Selçuk Çeri, Mesut Teke adlarındaki öğretmenler, isimlerini ebedileştirecek bir projeye imza attılar. Öğretmenlerin İZKA’ya sundukları proje, 156 proje arasında, ilk 16 proje içerisine girerek, 781 bin liralık hibe almaya hak kazandı. Eğitimcilerin amaçları, güneş enerjisinden yararlanarak, okullarını ücretsiz elektriğe kavuşturmaktı. Bunda da başarılı oldular.

           Şuanda okulun 2. Katında bulunan kumanda laboratuvarına girdiğinizde, kendinizi uzay üssünde zannediyorsunuz. Sınıfın üç bir yanı cihazlarla donatılmış. Buradan okulun güneş enerjisinden üretilen tüm elektrik donanımı yönetiliyor. Sınıfların elektriği, sıcak suyu, okulun kalorifer teşkilatı ile ısınması, okulun dış aydınlatılması tamamen ücretsiz. Elde edilen fazla enerji TEDAŞ’a transfer ediliyor. Okulun çatısına kurulan, 250 wattlık 100 panel ile okul pırıl pırıl aydınlanıyor. Projeyi hazırlayan öğretmenlerden Melih Karahan ve Mesut Teke başka yerlere atanmışlar. Gittikleri yerlerde de bu tür projelere imza atacakları beklenmektedir.

           %100 Okulun Enerjisi Ücretsiz Sağlanıyor

          Yapılan güneş enerji sistemi ile okul enerjisinin %100’ü sağlanarak, okulun bugüne kadar harcadığı binlerce liralık elektrik parasından tasarruf edilmektedir. 

          Kader’in Keyfine Diyecek Yok

          Okul öğrencilerinden Kader Kızıltoprak, güneş enerji sistemi ile çalışan güneş arabasına binerek okul bahçesinde tur atmaya başladı.  Kader Kızıl Toprağın keyfine gerçekten diyecek yok. Kader, “Güneş arabası ile dolaşmak ne kadar güzel bir şeymiş. Çok sevdim. “

         “Kiraz Yüzünü Güneşe Dönüyor”

          “Kiraz Yüzünü Güneşe Dönüyor” Projesi hakkında konuşan, proje ekibinde elektrik ve elektronik öğretmeni Murat Taşbaşı, “Elektrik ve elektronik bölümü öğretmeniyim. 2014 yılında İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) teklif çağrısı ile hazırladığımız, “Kiraz Yüzünü Güneşe Dönüyor” Projesi ile okulumuza 781 bin TL’lik bir hibe projesi almaya hak kazandık. Bu proje kapsamında, toplamda 156 proje arasında 16 proje desteklenme hakkı kazandı. Bunlardan birini ilçemize kazandırdığımız için, önce gururlandık. Bu çerçevede elektrik bölümü atölyelerini yeniledik ve 4 tane atölye yaptık.

          Elektrik bölümümüze 4 adet yeni laboratuvar, 1 bilgisayar laboratuvar birde, 25 kW’la güneş enerji santrali kurulumu gerçekleştirdik.

          Elektrik laboratuvarlarımız, kumanda atölyesi, tesisat ve pano montörlüğü laboratuvarı,  yenilenebilir enerji laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarı ve kompanizasyon laboratuvarı olmak üzere 5 adet şeklinde öğrencilerimizin bire bir dışarıda uygulama yapacağı atölyeler oluşturduk. Yenilenebilir enerji laboratuvarının, hem güneş, hem rüzgâr modüllerini bir arada barındırmasıyla, dışarıda bu sistemlerin uygulanmasında, atölye ortamına taşımış olduk. İçerisinde değişik uygulamaların yapılabileceği laboratuvar ekipmanları bulunuyor. Bunlar trafik eğitim setinden, bahçe sulamasına kadar, sokak aydınlatmasından, güneş takip sistemine kadar tüm uygulamalar bu laboratuvar içerisinde mevcut. Çatıda 250 wattlık 100 panelin bulunmaktadır. Toplamda 25 kw’lık güneş enerji sistemi bulunuyor. Güneş enerji sistemi okulumuzun günlük enerji ihtiyacının tamamını karşılama özelliğine sahip. Aynı zamanda, gün içerinde fazla üretilen enerji TEDAŞ’a satılmaktadır. Bu sayede de, sistem hem okul içine hem ülkeye bir elektrik santrali olarak görev yapıp fayda sağlamaktadır.”

 

Editör: Haber Merkezi