HABER: BAŞAR UÇAR

İzmir Çığ Afet Grubu, “Ege’nin Uludağ’ı” olarak tanımlanan Bozdağ’da çığ riskinin devam etmesi gerekçesiyle hava koşulları düzenlene dek kayak, dağcılık, doğa yürüyüşü, avcılık ve piknik gibi faaliyetlerin yasaklanmasına karar vermesinin ardından beyaz cennet sessizliğe büründü.

Kayak Merkezi’ne geçiş yok!

Daha önce çığ olaylarının yaşandığı Bozdağ’da iki yıldır Bozdağ Kayak Merkezi’nin de faaliyete geçmesiyle yeniden hareketli günler yaşanmaya başlarken 20 Ocak’ta İzmir Valiliği’ne bağlı kurumların temsilcilerinin yer aldığı İzmir Çığ Afet Grubu, Bozdağ’a gelerek incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası İzmir Çığ Afet Grubu 2013 ve 2014 yıllarında hazırlanan raporlarda anılan önlemlerin halen alınmamış olması sebebiyle her türlü kayak, dağcılık, doğa yürüyüşü, avcılık ve piknik gibi faaliyetlere engel olunmasını kararlaştırdı. Bu karar sonrası kiralanması için çok sayıda ihale düzenlenen Bozdağ Kayak Merkezi de kapatılmış oldu. İki yıldır günübirlik olarak faaliyet gösteren Kayak Merkezi’ne sömestr tatilinden bu yana ziyaretçi alınamıyor. Kayak Merkezi’nin giriş ve çıkışları da kapatıldı.

Kış şenliğine bu yıl izin yok!               

2013 yılında çığ düşmesi sebebiyle dağcı Erdem Tapul’un hayatını kaybettiği, 2015 yılında düzenlenen dağcılık şenliğinde dağcılardan Dürdane Seringeç tırmanış sırasında düşüp yaşamını yitirdiği bir grup dağcının da 15 saat mahsur kaldığı Bozdağ’da 15 yıldır düzenlenen İDADİK Kış Dağcılık Şenliği bu kez düzenlenemedi. 2016’daki şenlikte de aynı gerekçelerle zirve tırmanışına izin verilmezken bu yıl yasağın kapsamı genişletilince şenlik de yapılamadı.

11-12 Şubat’taki şenliğin iptaline yol açan Çığ Afet Grubu’nun kararında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün bu tarz faaliyetler için ileriki tarihlerde güzergah belirlemesi, gerekli önlemlerin alınması halinde taleplerin değerlendirilebileceği vurgulandı.

“Yasaklar piknik yasağına kadar vardırıldı”

Her yıl Bozdağ’da düzenlenen şenliklere bu yıl izin çıkmamasını kınayan İDADİK Yönetim Kurulu ise yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, “16 yıldan beri kulübümüz İDADİK tarafından her yıl Bozdağ' da düzenlenmekte olan Kış Dağcılık Şenliğimize geçen yıl resmi makamlarca daha önceki yıllarda dağda yaşanan kayıp ve kazalar sebep gösterilerek ve tam olarak ne olduğu dahi anlaşılmayan tedbir ve önlemlerin alınmamış olduğu ileri sürülerek yasak getirilmiş idi. Geçen yıl sadece dağa çıkış yasağı olarak karşımıza çıkan bu engel bu yıl daha da kapsamlı bir yasağa dönüşmüş olup civarda günlük yürüyüş hatta piknik yasağına kadar vardırılmıştır.

“Ödemiş Belediyesi yasaklardan çekindi”

Şenliğimizi sadece bir seminer, buluşma, görüşme ve dağcı dostlarımızla sıcak bir aşımızı paylaşma noktasına çekmeye bile razı olduğumuz son bir haftada en son olarak Ödemiş Belediyesinin her yıl bize tahsis ettiği salonu dahi bu yasaklardan çekinerek tahsis etmekten vazgeçmesi ile bu yıl şenliğimizi iptal etmekten başka çaremiz kalmamış durumdadır. Son güne kadar tüm makamlara başvurularımızı yaparak çabaladık ancak ne yazık ki olumlu bir sonuca varamadık.

Ülkemizde sadece Ağrı ve Cilo dağlarının -terör sebebi ile- kapatıldığı bir zamanda, sadece 2157m rakımlı bu dağın çığ tehlikesi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan klasik rotasının dahi yasaklanarak, dağı bırakın eteklerindeki piknik ve gezilerin bile yasaklanarak dağı tamamen kapatma anlayışını kınıyoruz. Gelecek yıl şenliğimizi daha görkemli bir şekilde gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz” denildi.

 

Editör: Haber Merkezi