Bozdağ’ın eteklerinden toplanan kekik, karabaş otlarından buhar yoluyla elde edilen şifalı kekik suları cam şişelere özenli bir şekilde doldurularak şifa dağıtması için Ödemiş Cumartesi Pazarında satışa sunuluyor. Uzun yılardır çeşitli şikâyetlerden dolayı vatandaşlar tarafından kullanılan Kekik suyunun halk arasında çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir. Vatandaşlar bu rahatsızlıklar arasında Şekeri düşürdüğü, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği, hazımsızlık, sinir bozukluğunu önlediği, kan dolaşımını düzenlediği, idrar söktürücü özeliği bulunduğu be tüm bunların yanında. Mide de oluşan yanma ekşime ve soğuk algınlığının giderilmesinde fayda sağladığını belirtiyorlar.

Bozdağ’ın eteklerinden topladığı karabaş otu ve kekikleri buhar yoluyla su haline getirerek satışa sunan Hikmet Sarıbaş “ Kekik K vitamini ve demir başta olmak üzere kalsiyum, besin lifi, magnezyum bakımından zengin olan bir bitkidir. Antioksidan etkisiyle vücudu güçlendirerek genel sağlığa katkıda bulunur. Kekikten elde edilen suyun faydaları arasında; harici kullanımda antiseptik etkisi ile yaraları temizlemesi, gargara olarak kullanıldığında ağız hijyeni sağlaması ve öksürüğü geçirmesi ilk sıralarda sayabiliriz. Kekiğin bir diğer önemli özelliği ise antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir bitki olmasıdır. Kekikte demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunmaktadır.”

Halk arasında yalancı lavanta olarak da bilinen Karabaş otu kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor diyen Sarıbaş “Karabaş Otu Yaprağı Suyu Bitkisi Gibi Oldukça Faydalıdır ve Özel Mineral ve Vitaminler İçerir. Karabaş Otu suyunun bilinen yan etkisi bulunmamaktadır. Yalancı Lavanta Çiçeği adıyla da bilinir. Karabaş otu çeşitli glikozitler ve saponinler dışında uçucu yağ içerir. Karabaş yağı sineol ve kâfur içermektedir. Karabaş Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri şöyle sıralayabiliriz; Yatıştırıcıdır, ağrıları dindirir. Kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir. Mikrop öldürücü etkileri ile yaraların mikrop kapmasını önler ve iyileşmesini hızlandırır. Uyuşukluğu giderir ve vücudu dinçleştirir. Egzama ve idrar yolu enfeksiyonlarında faydalıdır. Balgamı söker. Damar sertliğine karşı koruyucudur. Sara gibi beyin hastalıklarında faydalıdır.”

HABER: AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi