Tire’nin MÖ 2000’li yıllara dayanan kültürel ve ekonomik geçmişi, Osmanlı kentleri içinde önemli bir ticari merkez olan İzmir’in Tire ilçesinde kurulan semt pazarı, turistik gezilerin uğrak noktalarından birisi. Yaklaşık 3 kilometrekarelik alanı ile Türkiye’nin en büyük açık hava pazarlarından birisi olarak kabul edilen Tire Pazarı, aynı zamanda Tire’nin ticari gücünün de bir göstergesi olarak dikkati çekiyor.

Pazarda neler yok ki

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi meşhur Tire Salı Pazarı’nda taze meyve ve sebzenin yanı sıra, iğne oyasından, konfeksiyona, ayakkabıdan, mutfak malzemelerine kadar her şeyi geniş bir yelpazede bulmanız mümkün. Tire Salı pazarı bir cazibe merkezi halinde. Şehirle iç içe girmiş yapısı ve 2 bini aşan esnaf sayısı ile Türkiye’nin en büyük açık hava pazarı olan Tire Salı Pazarı’nda her türlü ürünü bulmak ve çok ucuza satın almak mümkün. Çeşit çeşit sebze meyve ile hayvansal ürünlerin tek elden tüketicisine ulaştığı pazar, özellikle bu aylarda ot yemeklerini sevenlerin uğrak yeri haline geldi. Köylü kadınların yetiştirdiği ürünleri pazarladığı tezgâhların yanı sıra iğne oyası ve kanaviçe gibi el sanatlarının görücüye çıktığı sergiler ise bir hayli ilgi görüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline gelen pazara en çok İzmir, Aydın, Manisa ile çevre ilçelerden gelen satıcılar ile yerli üretici ve tüccar ilgi gösteriyor. Keçe, nalın, semer, urgan gibi yöreye ait el sanatlarının üretildiği otantik mekânlar ise büyüleyici güzellikte.

Alışveriş dua ile başlıyor

Pazar, Salı sabahı erken saatlerde Belediye hoparlörlerinden Tire Müftülüğü ’ne bağlı olarak görev yapan Said Çallıoğlu Hoca’nın okuduğu “pazar duasıyla” başlıyor. Her Salı, pazarcı esnafı bolluk ve bereket için şükrederken kazanç için dua ediyor. İşte o dua şu sözlerden oluşuyor, "Mahalli pazarımız olan bugün erken saatte çoluk çocuğumuzun rızıklarını temin etmek üzere, pazar yerinde ve dükkânlarımızda toplanmış bulunuyoruz. Bizlere helalinden bol kazanç nasip eyle ya Rabbi. Her türlü zorluktan, varlık içinde darlıktan, kibir ile mağrurluktan, aldatmak veya aldanmaktan, sonunda pişmanlıktan bizleri koru ya Rabbi. Ey Rabbimiz, işlerimizi hareketli, ticaret ve kazançlarımızı bereketli, tuttuğumuz işlerimizde cesaretli, sözümüz ve özümüzde sadakatli eyle ya Rabbi. Ya Rab, senden korkmayan kalpten, seni zikretmeyen dilden, senin rızan için çalışmayan gönülden, fenalıklara doymayan nefsimizin şerrinden, şeytanın vesvesesinden, kabul olmayan duadan, haram kazançtan, her türlü kötülükten bizleri koru ya Rabbi. Uzaktan ve yakından pazara gelip âmin diyen kullarını boş çevirme ya Rabbi. Dualarımızın kabulü için, rızıklarımızın helal ve bol bereketli olması için, Allah rızası için el Fatiha."

Bilmeyenlere yemek tarifi de veriliyor

Satıcılardan ot tarifleri tezgâhlarda taze nane, ısırgan, maydanoz, tere, ıspanak, ebegümeci, iğnelik gibi Türkiye genelinde bilinen yeşilliklerin yanı sıra, radika, arapsaçı, cücük soğan, eşek helvası, şevket-i bostan, cibez gibi daha çok Girit kökenli Egelilerin sofralarını süsleyen onlarca farklı türde ot yer alıyor. Pazarcılar ise, yerli ve yabancı turistlere alışkın olduğu için, tezgâha yaklaşan meraklılara, daha önce görmedikleri otların faydalarını anlatmakla kalmıyor, isteyenlere uzun uzun yemek tarifleri de veriyor.

Son yıllarda Basmane-Tire arasında seferlerini sürdüren trenler ile de tire akın akın ziyaretçi geliyor. Toplam 81 bin olan ilçe nüfusunun kurulan pazarla birlikte yaklaşık 3 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. Ahilik geleneğinin halen büyük bir özenle devam ettirildiği Salı Pazarı’nda, el sanatları meslek gruplarının eski tarihlerden bu yana  aynı sokakta  faaliyet göstermesi Tire’ye gelen yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İlçenin merkezinde yer alan cadde ve sokaklarına yayılan Tire Pazarı, her Salı ilçeye önemli sayıda ziyaretçi çekerken, yerli ve yabancı medyanın da ilgi odağı oluyor. Uzun yıllar boyunca farklı kültür ve cemaatlere ev sahipliği yapan ilçenin tarihi ve kültürel mekânlarını da gezen ziyaretçiler, peynirler ve yeşilliklerle dolu torbalarıyla evlerine dönüyor.

Editör: Haber Merkezi