Ödemiş Belediyesi, Entegre Katı Atık Yönetimi ve Biyogaz Tesisleri yapıyor.
Katı atıkların geri dönüşüme tabi tutulması, biyogazlaştırılması, kompostlaştırılması ve enerji üretilmesi amacıyla Ödemiş Belediyesi tarafından 50 bin metrekarelik alana “Entegre Katı Atık Yönetimi ve Biyogaz Tesisleri” yapılıyor.
23 Mayıs 2012 tarihinde Belediye Encümen huzurunda ihalesi yapılan ve 13 firmanın ihale dosyası aldığı Entegre Katı Atık Yönetimi ve Biyogaz Tesisleri, “Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetimi San ve Tic. A.Ş.” tarafından yapılacak.
4 Haziran 2012 tarihinde Ödemiş Belediyesi ve Biosun Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetimi San ve Tic. A.Ş. arasında paraflanan sözleşme, mevzuat gereği izin ve görüşleri alınmak üzere İçişleri Bakanlığı’na sunulacak. Danıştay Başkanlığı’nın görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın Sözleşme Taslağı'nı onamasının ardından sözleşme imzalanarak yürürlüğe girecek. 150 kişiye iş olanağı sağlaması beklenen tesis, sözleşmeye göre 24 ay içerisinde tamamlanacak.
Atıksu Arıtma Tesisinin güneyindeki 50 bin metrekarelik alana kurulacak olan tesiste, mekanik elleçleme ve ayırma, organik atık hazırlama ve beslenme, biyogaz, 2 MW gücünde elektrik santralı, çürütülmüş sindirim artığı susuzlaştırma, hijyenizasyon / kompostlaştırma / kurutma ve atık hava temizleme tesisleri yer alacak.
Tesiste; katı atıkların kaynakta ayrıştırılması, ayrı toplanmasının sağlanması, oluşan atıkların geri dönüşüm ve kazanım yöntemleriyle değerli kısımlarının ekonomiye tekrar kazandırılması hedefleniyor. Böylece, depolamaya tabii olacak değerlendirilemeyen nihai atıkların asgari düzeye indirilerek, çevreye olan zararlı etkilerinin yok edilmesi de gerçekleştirilecek.
Editör: Haber Merkezi