HABER: NAZİF HARUPÇU



Ödemiş Özel Birgivi Koleji’nin yıl içinde düzenlediği çeşitli programlar kapsamında, anne ve babalara yönelik yapılan eğitim seminerlerinin konuğu Uzman Psikolog Hakan Metan oldu.

Birgivi koleji toplantı salonunda düzenlenen seminere Okul Müdürü Adil Özçetin, Okul yönetimi, Öğrencilerin ana ve babaları katıldı.

“Bu çocuk beni anlamıyor” adlı eğitim seminerinde konuşan Hakan Metan, Bazı çocukların kardeşlerini ve arkadaşlarını kıskanabileceğini belirterek, "Anne ve babalar bu sorunu çözemezler. Bırakın onlar kıskanarak kıskanmamayı öğrensinler, kavga ederek kavga etmemeyi öğrensinler." dedi.

Çocukların ergenlik çağlarına girdiklerinde genelde anneleri dinlemediklerini, bu durumda sabırlı olunmasını tavsiye eden Metan, şunları kaydetti: "Çocuk yanlış bir davranış yaparsa tabi sinirleniriz, fakat sinirlere hâkim olmalıyız. Kimi anne ve babalar, çocuk karnesinde beş getirmiş diye aferin derler. Çocuk karnede beş getirmiş diye aferin demek önemli değildir. Çocuk beş almış üç almış o önemli değildir. Önemli olan çocuğun dersleri anlamış olmasıdır. Çocuğa bunun için aferin demelisiniz. Eğer çocuğunuzun eksikleri varsa birlik ve beraber olup o eksikleri kapatmalısınız. Yani sonuçlara önem vermeyin."

Çocuklarla göz temasında bulunun

 Eskiden çocukların göz temasından anladığını, sert bakıldığında çekinildiğini, ancak yeni nesil çocukların bundan anlamadığını vurgulayan, Metan, bunu da çocukla fazla göz teması kurulmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Metan, "Eskiden göz teması çoktu. Televizyon, bilgisayarlar olmadığı için gözlerine bir baktığımızda korkarlardı. Ama şimdi öyle değil. Yeri geldiğinde ise çocuğa haddini bildirmelisiniz, fakat sınırları çizerek. Çocuklara karşı olan sevgimizi belli etmeliyiz. Çocuğu şımartmayın ve şımarık davranışlara yer vermeyin. Çocuğa bağırıp çağırma düzenini kaldırın." diye konuştu. Metan, velilere çocuk yetiştirme ile ilgili kitaplar okunulmasını tavsiye etti.

Bu çocuk beni anlamıyor

Ne güzel günlerdi... Yap deyince yapar, git deyince gider, gel deyince de gelirdi. Sonradan bir haller oldu bu çocuğa. Biliyorum arkadaşları onu etkiliyor, babası da

 Çok şımarttı. Şu komşunun çocuğu, ah o yaramaz yok mu ben ona sorarım. Hem babasına da söylemiştim, onunla arkadaşlık yapmasın diye ama babası: "Bir şey olmaz sen arkadaşlarına karışma" demişti. Bak sonunda olan oldu işte.. Çocuğum elden gidiyor. Şimdi onu ne babası ne de ben zapt edemiyoruz deniyor.

Anne ve baba için iyi bir çocuk yetiştirmenin ilk basamağı; çocuğun davranışlarından, çevreden ve okuldan önce kendilerinin birinci derecede sorumlu olduklarının bilincine varmalarıdır. Bu bilinçte olmayan anne baba, çocuk eğitimi konusunda ne kendini geliştirir ne de çocuğunun gereksinimlerine duyarlı olabilir.

Çocuklar beni anlamıyor adlı Bu kitabı hazırlamaktaki amacım; günümüzün çocuklarını sizlere anlatmak, onları daha iyi tanımanıza ve anlamanıza yardımcı olmak. Çocukların biz büyükleri, büyüklerin de çocukları neden anlamadıklarını ortaya koyabilmek. Aileler ile çocukları arasındaki iletişim kopuklukları ve disiplin sorunlarının giderilmesinde yeni yaklaşımlar getirerek, yol gösterici olabilmektir.

Adam olacak çocuk

Adamın biri oğluna "Sen adam olamazsın." demiş. Aradan yıllar geçmiş o çocuk kaymakam olmuş ve babasını çağırtmış." Bana adam olamazsın demiştin, bak gördün mü ben kaymakam oldum." deyince adam oğluna: "Ben sana kaymakam olamazsın demedim ki. Ben sana adam olamazsın dedim. Adam olsaydın babanı ayağına getirtmez elimi öpmeye evime gelirdin." demiş. Bu hikâyede yıllarca çocuğu suçladık. Peki ya babanın hiç mi suçu yok?
Adam olacak çocuk, çocuğun eğitim hayatını başarıyla sürdürebilmesinde çocuğun kendisine ve ailesine düşenleri anlatıyor. Çocuğun "Adam olma" yolundaki bu yolculuğunda ailece yol almanın güzelliklerini kitabın içeriğinde keşfedeceksiniz.
Çocukların arabanın arka koltuğunda yolculuk etmesi ve yatmadan önce dişlerini fırçalaması gibi burada sayamayacağım kadar çok güzel davranışı bir nesle "Adam Olacak Çocuk" programıyla öğreten değerli büyüğüm Barış Manço"yu rahmetle anarken onun aziz hatırasını yaşatan 7 den 77'ye Dolu Dizgin Sevgi ve Barış Derneğine desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Yaklaşık 2 saat süren seminerin ardından Okul Müdürü Adil Özçetin konuşma yaparak, Uzman Psikolog Hakan Metan’a teşekkür etti ve bir buket çiçek verdi.

Seminer sonrası Uzman Psikolog Hakan Metan, velilere kitaplarını imzaladı.

Editör: Haber Merkezi