HABER: YÜKSEL BALCI


Ödemiş Belediye Meclisinde Birgi’de işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre içkili yer bölgesinin tespiti konusunda, CHP’li belediye meclis üyeleri Birgi’de içkili yerlerin kapatılması konusuna hayır dedi.

Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu üyesi, CHP’nin kadın ilçe başkanı Nazan Dönmez konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Birgi; Dini, Mimari, Tarihi ve Toplumsal kültürlerin tümünü içeren tarihi boyunca, birçok dinden, Irktan, Dilden, Mezhepten topluluklara ev sahipliği yapmış, tüm bu değerlerin sürdürebilirliği adına dünya mirası aday kentler listesine alınmıştır. Aday kentler değerlendirmesinin yapıldığı bu günlerde, Birgi’nin tamamen içkili yer bölgesinden çıkarılması kentin kültürüne, Tarihine, geleceğine haksızlıktır. Ayrıca, ileride yerli halkın, turizm amaçlı işletmelerinin pahalı olmasından dolayı, içkili yerler ihtiyacını karşılayamaması ve illegaliteye yol açacaktır. Mevcut ruhsatlı işletmeleri, ruhsatlarının devamlılığı adında, kontrol mümkün olmayacaktır. Kontrol edilebilir noktada ve belediye mülkü olmasından dolayı eski kasaplar için pasajı denilen içkili yer bölgesel olarak kabul edilmesi şeklindeki karara muhalefet şerhini koyduk.”

“Ödemiş Belediyesi’nin aldığı kararla birlikte, Birgi’nin turizm potansiyeline büyük bir darbe anlamına gelir ve ilçe gelir kaybı yaşayacaktır.”

“ Tüm belediyelerde içkili alanlar var, ancak Birgi’de yok. Alternatif alan göstermemize rağmen, güvenli, kontrollü alanlar belirtmemize rağmen, bu girişimlerimiz kabul görmedi. Bizim asıl kaygılandığımız konu, kişisel özgürlüklerin kısıtlanması ve dolaylı yönlerden engellenmesidir. Bu yasa dışı işlere birer davettir. Legal şekilde doğru bir yön gösterilseydi her şey kontrol altında olacaktı. Şehir dışında bir alan gösterildi. Ancak burasıda yapılaşmaya kapalı ve karayolları müdürlüğüne ait bir alan bu tutum Birgi gibi tarihi mirasa aday kente yönelik bir haksızlıktır. Turizm belgeli tesisler açılabilir ancak, bu seferde fiyatlar ciddi oranda artacaktır. Ve halk burayı tercih etmeyecektir. Bu karar Birgi’nin UNESCO adaylığını tehlikeye atacaktır.”

Editör: Haber Merkezi