Tarihi milattan önce iki binli yıllara dayanan İzmir’in Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Günümüzde de bu medeniyetlere ait izleri taşımaktadır.

Birginin tarihinin en güzel mimari yapılarından olan çeşmeler geçen haftalarda alınan karar ile kapatılarak suları akmaz hale getirildi.

Birgi halkı böylesine turizm potansiyeli yüksek bir yerde çeşmelerin bu şekilde kapatılması bölge için kötü bir reklam olduğunu söylediler. Kurak giden yaz ayının elbette sıkıntıları vardır ancak mahalledeki tarihi çeşmelerin bu denli kurutulması o tarihin bir süre sonra yok olmasına sebep olacağı düşüncesi hakim. 

VATANDAŞLAR İZSU’YA TEPKİ GÖSTERDİ

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Birgi’de Esnaf olan Hüseyin Cam şunları söyledi ; “İZSU tarafından Birgi’de tarihi çeşmelerin 20 gün önce kapatılması esnaflarımız ve vatandaşlarımızı zor durumda bıraktı. Bizlere İZSU tarafından çeşmelerin ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle kapatıldığı açıklaması yapıldı. Bizde bu konuyla ilgili olarak bir imza kampanyası başlattık. Birgili vatandaşlardan 140 civarından imza topladık. Biz İZSU’ ya dilekçe vermeyi düşünüyoruz. Dilekçemizin karşılığında iyimi olacak kötü mü olacak bizde bilemiyoruz. İzsu’nun bu konuda yanlış yaptığını düşünüyoruz. Birgi beldemizin tarihi Milattan Önce iki binli yıllara kadar uzanıyor. Aydınoğluları ve daha sonrasında ise Osmanlılara bağlı olarak günümüze kadar gelmiş Birgi’ye her medeniyet kendinden izler bırakmıştır. Kurak giden yaz ayının elbette sıkıntıları vardır ancak mahalledeki tarihi çeşmelerin bu denli kurutulması o tarihin bir süre sonra yok olmasına sebep olacaktır. Suyunun yetmeme durumu söz konusu ise bu çeşmeler azaltılarak bu sorun çözülebilir. Ancak tamamen kapatılarak, kör tapa vurulması kötü bir izlenim yaratmaktadır. Ayrıca sokak hayvanları da önceden bu çeşmelerden akan sularla su ihtiyacını karşılıyordu. Şimdi ise bu hayvanlarda içecek suyu bulamaz hale geldiler. İZSU yetkililerinin çeşmelerin tekrar akması için, bir çalışma yaparak tarih mirası ve UNESCO’nun da geçici listesinde bulunan Birgi’ye gereken hassasiyetin göstermesini bekliyoruz” dedi.

Birgili Bülent Cam ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu ; “Ben doğma büyüme Birgiliyim. Mahallemizde İçme suyumuzla ilgili sıkıntılarımız var. Mahallemizde bulunan çeşmelerimiz çocukluğumdan buyana vatandaşlarımız tarafından kullanılmaktaydı. Birgi’de birçok kişi belediye başkanı olarak görev yaptı. Hepsinin zamanında açık olan çeşmeler şimdi İZSU ’nun kararıyla kapatıldı. Burada bazı arkadaşlarımızın girişimiyle imza kampanyası başlattık. Biz yetkililerden yıllarca akan suyumuzun kesilmemesini talep ediyoruz” dedi.

 

 

 

Editör: Haber Merkezi