Birgi’de tarihi yapıların taşıt trafiği nedeniyle oluşan sarsıntılardan ne kadar etkilendiği araştırılıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Ayhan Selçuk ve Birgi Belediyesi’nin desteği ile Birgi’de tarihi yapıların kamyon, otobüs vb. taşıt trafiği nedeniyle oluşan sarsıntılardan ne kadar etkilendiğini ortaya koymaya yönelik çalışmalara başladı.
Birgi’de bulunan ve döneminin özelliklerini yansıtan, korunması gerekli yapıların taşıt trafiğinden zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alınması amacıyla başlayan incelemeler sonucunda ortaya çıkacak rapor aynı zamanda tarihi alanlarda bundan sonra hazırlanacak olan Koruma Amaçlı İmar Planları’na da altlık oluşturabilecek.
Araştırma görevlisi İrem Ayhan Selçuk konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminden alınan destekle yapılan çalışmalarda öncelikle Birgi’de kamyon ve otobüs gibi ağır taşıtların geçmesine ve belli hızlara ulaşmasına imkan tanıyan caddeler belirlendi. Çalışmanın sonraki aşamasında bu caddeler üzerindeki tescilli yapılar tespit edildi. Danimarka’dan getirtilen aletlerle ölçüm çalışmalarına başlanan proje sürecinde Birgi Belediyesi’ne ait kamyon, minibüs, ambulans, itfaiye, traktör ve otomobil gibi araçlarla, saatte 25, 50, 70 km hızlarla yapıların önünden geçirilerek ölçüm çalışmaları tamamlandı.
Projenin geriye kalan bölümü elde edilen verilerin İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü’nde değerlendirilmesi şeklinde sürdürülecek” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK
Ölçümlerle ilgili açıklamada bulunan Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Birgi’nin tamamının sit alanı olduğunu belirterek yapılan çalışmaların tarihi ve kültürel eserlerin korunması yönünde olduğunu söyledi. Şener belde içindeki taşıt trafiği nedeniyle oluşan sarsıntıların bu eserlerin üzerindeki etkisinin öğrenilmesi açısından önem taşıdığını ifade etti ve açıklamalarını çalışmaların uluslararası alanda dahi örneğine pek rastlanmayan kapsamı ve hedefi açısından Türkiye’de ilk kez Birgi’de uygulanacağını belirterek tamamladı.
Editör: Haber Merkezi