HABER MERKEZİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e yaklaşık 2 milyon liralık 'Solar Çamur Kurutma Tesisi' kuruyor. IZSU, Ağustos ayında hizmete girecek bu tesisin benzerlerini Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 bölgede daha kuracak. Solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

TASARRUF SAĞLANACAK

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde, Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli çevre yatırımına daha imza attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun solar sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisinde kurulacak ilk 'Solar Çamur Kurutma Tesisi' için yüklenici firma ile IZSU Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı. 634 bin Euro’ya mal olacak tesis Ağustos ayında hizmete girecek. Bin 600 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük bir tasarruf sağlanmış olacak.

EK YAKIT OLARAK DA KULLANILABİLECEK

Menderes’teki tesisin ardından Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 arıtma tesisinde daha Solar Çamur Kurutma yapmayı planladıklarını belirten IZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sistemin devreye girmesiyle, bu tesislerden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne nakli yapılan yaklaşık 90 ton çamur yeni teknoloji ile kurutulmuş olacak. Böylece, bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak. Solar Kurutma Teknolojisi ile kurutulan çamur, analiz sonuçlarına göre tarımsal amaçlı ya da çimento sektörü gibi sektörlerde ek yakıt olarak da kullanılabilecek. 6360 sayılı yasa ile büyükşehir sınırlarına dâhil olan Bergama, Çandarlı, Ödemiş ve Çeşme’de de bu tesisleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

HER YIL BiN 500 AĞAÇ

Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık bin ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda bin 500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi