Camiler haftası nedeniyle Ödemiş Müftülüğünde kahvaltılı basın toplantısı düzenlendi.

Müftü Mustafa Bilgiç, Ödemiş’te görev yapan yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Müftü Mustafa Bilgiç  düzenlediği toplantıda,“Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası Camiler haftası olarak kutlanmakta. Bu sene Bu tarih Kurban bayramına denk gelmesi nedeniyle 13 Ekim’den itibaren bir hafta Camiler ve Din görevlileri haftası olarak kutlanmakta. Her yıl ana tema değişmekte ve 2014 yılında da Cami ve Gençlik teması ele alınacak.

Malum olduğu üzere Peygamber efendimiz Aleyhisselamın zamanında Camilerde gençler, çocuklar ve yaşlılar vardı. Cami tüm anlamıyla ele alındığında toplumun her kesimini içine alan ve kucaklayan sosyal bir mekândır.  Şimdi camilerimizde cemaat profilimiz ise yaşı bir cemaatten oluşmakta. Yani camide kim olur diye çocuklara sorduğumuzda, Halkın arasında yaygın bir anlayış vardır, Cami de yaşlılar olur.

Bu anlayışı değiştirmemiz lazım. Askersen kışlaya gel, İhtiyarsan Camiye gel yerine İnsan isen Camiye gel. Nasıl ki; Peygamber efendimiz zamanında Camide, zengin, fakir, yaşlı, genç, çocuklar vardı.

Şimdi bu anlayışı değiştirmek gerekiyor.  2014 yılının teması ise “Geç kalma, Genç gel”, Peki niye genç. Genç demek hazine demek. Gençleri işlemediğin zaman hiçbir şey ifade etmez. Biz gençlerimizi din hizmetinde işlemek için öncelikle camilere yabancı olmaması lâzım. Caminin minberini, mihrabını, kürsüsünü bilmesi lâzım.

Bizim 2011 yılında başlattığımız proje vardı. Ödemiş’te 15 bin öğrencinin 7500 tanesini Camilere taşıdık ve Camileri tanıttık. Camilerde 1 saatlik programlar yaptık. Camide eşitlik olur, Camide siyaset yapılmaz, Camide şahsiyet yapılmaz gibi kavramlarla, Caminin tanıtımını sağladık.

Bu öğrencilerimizle kahvaltılar yaptık. Amaç herkes kendi dinini yaşadığı ibadethanelerini tanısın. Cami algısının kafasında iyi oturmasını sağlamaktı. Camii de cenaze namazı da kılınır. Bazı insanlarda Cami denince akıllarına musalla taşı geliyor. Sadece cenaze namazı kılınan bir yer olarak görüyorlar. Camilerimizin daha çok ölülerden ziyade dirilere hizmet verdiğini bilmek gerekiyor. Merhum öğretmenlerden Nurettin Topçu’nun ifade ettiği gibi, ’40 yıl öğretmenlik yaptım diyor ve Camiye nasıl girdiysem, Okula da öyle girdim’. Benim için Camide kutsal ve Okulda kutsaldır’ diyor. Camilerle okulların birbirinin alternatifi olmadığını ve her ikisinin de birbirini tamamladığını öğrencilerimizi yaşayarak öğretmeliyiz. 2011 yılında başlattığımız hizmeti 2014 yılında da sürdüreceğiz.  Çarşamba günü din görevlilerine konferans vereceğiz.

Hafta etkinlikleri kapsamında Kızılayla işbirliği yaparak Kan bağışı düzenleyeceğiz. Müftülük olarak, Camiler ve Din görevlileri haftasında Kızılay’a en fazla destek veren kurumlardan bir tanesiyiz” dedi.

  

NAZİF HARUPÇU/AYŞE AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi