Tolga Kızgın/YERELGÜÇ

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından son 6 yıl içerisinde Beydağ Sulama Barajına tam 215 bin yavru pullu sazan balığı atılması, Beydağ’da balıkçılık sektörünü yarattı. 2011 yılında kurulan Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi, Büyükşehir’in de desteğini yanına alarak yörede ekonominin canlanması için harekete geçti. İZKA’ya sunulan  ‘’Beydağ’da alternatif gelişiyor’’ adlı proje ile 500 bin liralık hibe alan kooperatif, gezi teknesi ve yüzer iskeleyi baraja kazandırmak için sağlam adımlarla ilerliyor. Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi’nin, baraj suyu altında kalan köylerde yaşayan vatandaşların ekonomilerini düzeltmek ve turizmde hareketlilik kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar, yüzer iskelenin alt yapı çalışmasıyla start aldı.

Gezi teknesi Nisan’da suya bırakılacak

Son olarak 8 Ocak’ta gezi teknesi ve yüzer iskele ihalesi gerçekleştirilmişti. Yaklaşık 410 bin liraya mal olacak olan 15 metre uzunluğundaki gezi teknesinin, Nisan ayında suya indirilmesinin planlandığı belirtildi. Mercan Tekne tarafından yapımı devam eden teknenin suya indirilmesi ile balıkçılığın yanında, turizme hizmet amacıyla, gölde turlar düzenlenerek, bölge halkının Beydağ’a akın etmesi sağlanacak.

Yüzer İskele Çalışmaları Başladı

200 metrekarelik bir alanda yapılacak olan yüzer iskelenin alt yapı çalışmaları başladı. Barajın orta gövde kısmına yapılacak olan yüzer iskelenin nisan ayında tamamlanacağı öğrenildi.

Balıklar perakende olarak satılıyor

2014 yılının Eylül ayında, Beydağ Barajı Su Ürünleri Kooperatifi tarafından, İzmir Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünden 5 yıllığına kiralanan barajın avlak sahasında, avlanan balıklar kooperatif adına satılıyor. Haziran ayından itibaren avlanmaya açık olan baraja 28 Şubat’ta avlanma yasağı getirilecek. %40 doluluk oranına sahip olan Beydağ Barajında tutulan balıkların, kooperatife gelir sağlamak adına, başta Nazilli olmak üzere birçok ilçeye perakende satışı yapılıyor.

Balıkçılık ve Turizm ile göç durdurulacak

İzmir’in en az nüfusa sahip ilçeleri arasında bulunan Beydağ’da çalışma alanlarının kısıtlı olması, son yıllarda özellikle genç nüfusun göç etmesine sebep oluyordu. Beydağ’ın 2008’den beri sürekli göç verdiğini ifade eden Saydam, göçü durdurmak, turizmi canlandırmak ve dar gelirli ailelerin ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla, yapılan çalışmaların kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca Saydam, baraj altında kalan, verimli arazilerini kaybeden çiftçilere, balıkçılığın yeni bir sektör olarak geri döneceğine dikkat çekti.

32 üyesi bulunan Beydağ Barajı Sulama Ürünleri Kooperatifi’nin Başkanı Mehmet Saydam konuyla ilgili şöyle konuştu:

“8 Ocak’ta yüzer iskele ve gezi teknesinin ihalesini gerçekleştirdik. Yüzer iskelenin alt yapı çalışmalarına 5 kişilik bir ekiple start verdik. Gezi teknesiyle Beydağ turizmi atağa geçecektir. Hatta teknemizin ilgi görmesi halinde ikinci bir tekneyi kooperatifimize kazandıracağız. Hem bölge ekonomisi canlanacak hem de kooperatifimiz önemli bir gelir kaynağı elde edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesine desteklerinden dolayı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk’e desteklerinden dolayı teşekkür ederim”

Başkan Şentürk, “4 yıl önce İZKA’YA serzenişte bulundum”

Nüfusu az olan ilçelerin yerel kalkınmada önemli bir adım attığını ifade eden Beydağ’ın CHP’li Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, “Projelerimizin gerçekleşmesinde 4 yıl önce İZKA’ya ‘Bizi kendi kategorimizde ele alın, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı gibi metropol ilçelerle bir tutmayın” diyerek serzenişte bulunmama 4 yıl sonra kulak verildi. Bu sayede Karaburun, Dikili, Kiraz, Beydağ ilçeleri ayrı bir değer görmeye başladı. 2 projemiz birincilikle İZKA’dan desteklendi. Beydağ’da alternatif gelişiyor ve Kültür merkezi projelerimiz birincilikle kabul edildi. Yaptığımız çalışmaların, ilçemiz adına turizme katkı sağlayacağını ve esnafa istihdam sağlayacağını düşünüyorum. Bölgede bulunan Gölcük, Bozdağ gibi turizmde büyük adımlarla ilerleyen yerlerin bölge ekonomisine kattığı ekonomi bariz ortadadır. Yüzer iskele çalışmaları başladı. Nisan ayında hizmete açılacak ve Beydağ önemli bir adım atacaktır. Yerelde kalkınmaya önem veren Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.  

Editör: Haber Merkezi