Bengisu Mahallesi’nin 31 yıllık Muhtarı Talat Geçin muhtarlığına ilk adımını mahalle sorunlarını ve 31 yıllık muhtarlık döneminde yaşadığı ilginçlikleri satır aralarına sıkıştırarak bir röportaj gerçekleştirdik.
Bengisu Mahallesi’nin 31 yıllık muhtarı Talat Geçin, 1946 yılında Ödemiş’in tarihi güzellikleriyle kaplı Bademli Mahallesi’nde doğar. Delikanlılık dönemlerinde Ödemiş Bengisu Mahallesi’nde bir bekâr evine yerleşerek berber çıraklığına başlar. Daha sonra askerden dönüp evlenerek 50 yıldan beri Bengisu Mahallesi’nde berber olarak Bengisu Mahallesi sakinlerine hizmet verir.1984 yılında dönemin muhtarı Mustafa Yumrutaş’ın azası olarak muhtarlık aşamasındaki yerini alır.2004 yılına gelindiğinde Bengisu Mahallesi’nin Muhtarı Mustafa Yumrutaş’ın mahalleden taşınmasıyla muhtarlık görevini devralır. O günden günümüze kadar muhtarlık görevini sürdürmeye devam ediyor.

Öncelikle muhtar olmaktan memnun musunuz? Bu göreve nasıl başladınız?
Memnunum 1984 yıllında aza olarak muhtarlık işine başladım. Uzun yıllardan beri Bengisu Mahallesi’nde berberlik yapıyordum. Muhtarımız Mustafa Yumrutaş, azalarını daha çok rahat ulaşabileceği esnaflarını seçmeye özen gösteriyordu. 3 Dönem 20 sene boyunca birinci azaydım.2004 yıllında ise eski muhtarımız başka bir mahalleye taşınmasından dolayı, buradan aday olması kanunen uygun olmadığı için ben aday oldum. Benim dışımda iki aday daha vardı ama mahalle sakinlerimin teveccühü ile muhtarlık görevine getirildim.

Buradaki göreviniz ile bize bilgi verimisiniz? Mahalle sakinlerinizin sizden ne gibi talepleri oluyor? Mahalleniz de ne gibi sorunlarınız bulunuyor?
Muhtarlıkta genelde vatandaşların sorunlarına yardımcı olmaya çalışan bir birimdir. Benim mahallem Ödemiş’in eski ve yoksul mahallerinden olduğum için, mahalle sakinlerim kömür, gıda ihtiyaçlarından dolayı yardım istiyorlar. Bizde mahalle muhtarlığı olarak, gerekli kurumlarla irtibata geçerek mahalle sakinlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha önceki muhtarımız Mustafa Yumrutaş, mahallemdeki yaşlılarla yakından ilgileniyordu. Ben onun yarısı kadar yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana! 35 yıldan beri muhtarlığın içinde yer almaktayım. Mahalle sakinlerim sokak lambalarının yanmaması, su patlamalarında ve su sızıntılarına karşı çeşitli şikâyetleriyle bana geliyorlar. Mahallemizde şuan için parklarında sorunlarımız mevcuttur. Mahallemde bulunan park ve bahçeler ot içerisinde. Bunların bakımlarını yapılmasını istiyorum. Bardakçı sokakta bulunan asfaltlar düzeltilirse su birikintilerine çözüm olacaktır.

İşinizin zorlukları nelerdir? Bir mahalleyi yönetmek kolay mı?
Her muhtarın yaşadığı zorlukları biz de yaşıyoruz. Vatandaşlarımız daha çok yetkimiz olmayan çalışmalar için bizden talepte bulunuyorlar. Bu konuda zorluklar yaşıyoruz. Mahallemizi yönetmek zor ama kendim ne kadar rahatsız olsam da mahallemin sorunları için işimin başında oluyorum.

Ödemiş Belediyesinden beklentileriniz nelerdir?
Ödemiş Belediyesi’nden bir beklentimiz yok, belediyeyi arayıp yardım istediğimizde işimiz görülüyor. Mahallemde yeni yapılan su kanallarının kapatılmasının ardından kazılan yerleri kapatılma işlemi Bütünşehir Yasası nedeniyle, İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapılacağı belirtildi. Kısa sürede bu sorunumuza çözüm istiyoruz. Lozan Meydanı’nın olduğu yere muhtarlık bürosu için Ödemiş Belediyesi’ne başvuruda bulundum. Oradan gelecek sonucu bekliyorum. Şuanda görevimi İstiklal Okulu’nun bulunduğu oto parkın altında çalışmalarıma devam ediyorum. Ama burayı bilen mahalle sakinim çok az, sakinlerim hala daha berber dükkânına gidiyorlar.

Muhtarlık göreviniz boyunca yaşadığınız ilginç bir anınız var mı?
31 yıllık muhtarlık hayatımda en ilginç anım, mahalleme taşınan bir mahalle sakinlerimin, kimlikleri yoktu. Yaşadıkları ev yaşanacak durumda değildi. Kendilerine kimlik çıkartıp, Mimar Sinan Mahallesi’nden kendilerine bir ev alıp yerleştirdik.

Editör: Haber Merkezi