Hükümetin 5747 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun önünde bir engel kalmamasının ardından yasanın kısa süre içinde yürürlüğe konulabileceği belirtildi. Bu durum üzerine konuyla ilgili görüşlerini belirten belediye başkanlarının tepkilerini büyüktü. Başkanlar belde belediyelerinin kapatılmasının vatandaşı cezalandırmak, sıkıntılarının ise büyük olduğunu söylediler. “Vatandaşlar endişeli, bizi kapatmayın” şeklinde konuşan belde başkanları beldelerin kapatılması halinde büyük sıkıntılar yaşanacağını ifade ediyorlar.
KESKİN, “HÜSRANA UĞRAYACAĞIZ”
Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin: “Şu an fiilin nüfusumuz 2 binin üzerinde. Yazın ise 4 binin üzerinde. Fakat eğitim ve sağlık konuları nedeniyle çoğu vatandaşımız kaydını Ödemiş merkezine aldırıyor. Hatta hanesinde ilköğretim çağı öğrenci bulunanların yüzde 90’ı Ödemiş’e kayıtlı. Bu nedenle resmi nüfusumuz 1180 kişi. Burası daha önce turizm bölgesi ilan edildi ama 2008’deki seçimlerde kapatılmayla karşı karşıya kalınca mahkemeye giderek bunu engellemiştik. Şimdiyse büyükşehirlerin tüm ilçeleri kapsayacak şekilde tek yetkili olacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay genel seçimlerden önce Gölcük, Bozdağ ve Birgi üçlüsünü turizm bölgesi ilan edecekti ama seçimlerden sonra bir daha hiç ses çıkmadı. Halkımız kendi belediyelerinin kapatılması ve Büyükşehir’e bağlanmasıyla hüsrana uğrayacak. Şu an biz tüm sorunlara anında müdahale ediyoruz. Fakat kapatıldığımızda buraya İZSU ve cenaze ekiplerinin İzmir’den, temizlik vb. hizmetlerin de Ödemiş’ten gelmesi gerekiyor. Bu da uzun süre alacağından sorunların çözümü uzun sürecek. Bu karar vatandaş açısından rezillik ve kötülüktür.
 
Daha önceki kapatma olayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ye gitmiştik; o dava hala sürüyor. Türkiye AİHM’nin yerel yönetimler sözleşmesine imza koyduğu için bağlayıcı niteliktedir. Orada ‘referandumla kurulan belediyeler yine referandumla kapatılır’ deniyor. Fakat şimdiki yeni düzenleme başka bir belediyeyi yetkili kılacağı için ne olur bilmiyorum. Elimiz, kolumuz şu an için bağlı şekilde bekliyoruz. Bizi kapatmayın.” 
 
ŞENER, “HİZMETTE BÜTÜNLÜK KAYBOLACAK
Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener: “Belediyemizin kapatılması bizi kötü etkiler. Fakat bu kapatılma hemen haziranda uygulanamaz. Yerel seçimlerin olacağı 2014’e kadar bu kapatılacak belediyeler ilk kademe belediyesi olarak hizmet vermeyi sürdürür. Fakat seçimlere mahalle statüsünde katılır. Resmi sayılara göre 2 bin 548 olan nüfusumuz kışın 4 bini buluyor. Birgi tarihi ve kültürü ile turizmde çok önemli bir konuma sahip. Yerel yönetimlerin anında karar verme ve harekete geçme özelliğini Birgi’de de Dervişağa Camii ve hamamı gibi yerlerin restorasyonunda görebilirsiniz. Fakat kapatılırsak bu işler zorlaşacağından tarihimiz de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Şu an en temiz beldenin Birgi olduğunu iddia ediyorum ama kapatılırsak bu böyle sürmez. Hizmette bütünlük kaybolacak.”
Editör: Haber Merkezi