Peki, Ödemiş, Beydağ, Bayındır, Kiraz ve Tire ilçelerinde bayram ezanı kaçta okunacak?
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Ödemiş, Beydağ, Bayındır, Kiraz ve Tire ilçelerinde bayram namaz saatleri şöyle; Kiraz 06:27, Beydağ: 06:27, Ödemiş: 06:28, Bayındır: 06:29, Tire: 06:29

Bayram namazı nasıl kılınır?
Bayram namazı, Ramazan Bayramı veya Kurban Bayramı’nın ilk günü güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır.
Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan (Ramazan veya Kurban) Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir.

İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur . Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ve âyetleri dinler. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılır.

Ardından 2. rek’âta kalkılıp, eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde yapılarak namaz bitirilir.
Sonra, imam minber’e çıkarak “Bayram hutbesi” ni okur. Sonra, dua edilir.
Bayram namazının kılınışının akıllarda kalması için “iki salla bir bağla üç salla bir yat” şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

Teşrik Tekbîri
Bayram günü okunan tekbîr’e “Teşrik Tekbîri” denir.
“Allahû Ekber, Allahû Ekber; lâ ilâhe İllAllahu v’Allâhu Ekber, Allâhu Ekber ve lillâhî-l-hamd.”
Kurban Bayramı’nda, Arefe günü Sabah namazından başlamak üzere, Bayram’ın 4. günü İkindi namazına kadar (İkindi de dahil) her farz namazın sonunda bir defa Teşrik Tekbîri” okunması vâcib’dir.

 

Editör: Haber Merkezi