Kurtuluş Savaşı’nda Bayındır ve Ödemiş cephelerinde Yunan’a karşı savaşmış İstiklal Madalyalı Bayındırlı Mehmet Efe mezarı başında anıldı. Bayındır Arpalık Mezarlığı’nda bulunan kabristanı başında 59.ölüm yıldönümünde ilk defa yapılan anma törenine Kaymakam Mehmet Makas, Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Bayındır Efeler Kültür Derneği Başkanı Tezcan Özcan, araştırmacı Erdal İnce, Bayındır Fotoğraf Topluluğu’ndan Mehmet Akif Avşar ve Serhan Adıgüzel, Mehmet Efe’nin torunu Mehmet Karabulut ve Bayındırlılar katıldı.
Dedesi Mehmet Efe hakkında açıklamada bulunan torun Mehmet Karabulut, “Anma törenine katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederim. Bayındırlı Mehmet Efe Kurtuluş Savaşı’ndan günümüze kadar gizli kalmış kahramanlardan birisidir. Onun hatırlanması bizlere daha fazla gurur vermektedir. Dedem Bayındır ve Ödemiş cephelerinde Yunan’a karşı savaşmış ve TBMM tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılmış Kuva-i Milliyeci bir efemizdir. Hayatımız boyunca ona layık olmaya ve ismini yaşatmak adına mücadelemiz oldu. Bugün yapılan bu tören Bayındır’ın tarihi değerlerine sahip çıktığını bir kez daha göstermiştir” dedi.
“TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ”
Törende konuşan Kaymakam Mehmet Makas ise, “Bayındır ne kadar övünse azdır. Efe torunu olmak herkese nasip olmaz. Kurtuluş Savaşı’nda savaşmış Bayındırlılarla ilgi çalışmalarımız var. Onları gelecek nesillere iyi aktarmak konusunda çalışıyoruz. Çocuklarımıza milli değerlerimiz anlatmak konusunda büyük sorumluklar düşüyor” ifadelerinde bulundu.
Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş de, “Bayındır’ın Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık göstermiş Kuva-i Milliyeci Mehmet Efemizle onur ve gurur duyuyoruz. Kaymakamlık ve belediye olarak Bayındır’la ilgili tarihi değerlerle ilgi ortak çalışmalarımız var. Her zaman bizlere bu güzel vatanı teslim etmiş tarihi değerlerimizin adlarını yaşatmak için çalışacağız. Tarihimize ne kadar sahip çıkarsak geleceğimiz o kadar iyi olur. Bu amaçla gelecek nesillere sahip olduğumuz tarihi değerleri en iyi şekilde aktarmalıyız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Hacı Sinan Camii imamı Hüsamettin Kocaman tarafından Kuran-ı Kerim okunması ve yapılan dua ile anma töreni sona erdi.
BAYINDIRLI MEHMET EFE KİMDİR?
15 Mayıs 1919 yılında İzmir’in Yunanlılar tarafından işgaline kadar Çakırcalı Mehmet Efe grubu içinde yer alan Bayındırlı Mehmet Efe, Mustafa Kemal Atatürk’ün dağda bulunan efelerin Kuva-i Milliye kuvvetleri içinde yer alması emri doğrultusunda Kuva-i Milliye içinde Bayındır ve Ödemiş cephelerinde Yunan’a karşı savaşmıştır. 1922 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce, göstermiş olduğu kahramanlıktan dolayı İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır. İstiklal Madalyası, madalya beratı ve efelik silahı günümüze kadar ulaşmıştır.
Editör: Haber Merkezi