Bayındır ve Ödemiş ziyaretleri gerçekleştiren MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu Bayındır Ziraat Odası Başkanı Mümtaz Almışlar ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret etti. Tanrıkulu’na İzmir İl Başkanı Nejat Karataş, İl Başkan Yardımcıları Selahattin Şahin, Sayit Şanlı, Bayındır İlçe Başkanı İbrahim Soğancıoğlu, Bayındır MHP Kadın Kolları Başkanı Ülkü Çelikörs, Bayındır Ülkü Ocağı Başkanı Ahmet Yeşbek ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Uzun süredir gündemden düşmeyen taşımalı eğitim sorunundan ve konuyla ilgili bir çözümde bulunulmaması ile ilgili şikâyetlerini dile getiren muhtarlar öğrencilerin çok zor şartlar altında okula gittiklerini dile getirerek çözüm isteğinde bulundular. Mağdur olan köylü vatandaşlar önlerine sunulan bazı çözüm yollarını kabul etmediklerini bu sorunun kökten sorunsuz ve adaletli bir şekilde çözüme ulaşılması durumunda kabul edeceklerini bildirdiler. Bayındır Sosyal Yardımlaşmadan durumu kötü olan ailelere aylık 70 TL verilip servis tutulması için girişimlerde bulunulmasını kabul etmediklerini söylediler.

Bayındır Ziraat Odasında Mümtaz Almışlar’ın başkanlığında muhtarlarla bir araya gelen Tanrıkulu samimi ortamda yaşanılan sorunları dinleyerek konularla ilgili çözüm bulmak için üzerine düşeni yerine getireceğini aktardı.

TANRIKULU’NDAN TBMM’YE SORU ÖNERGESİ

Tanrıkulu hazırladığı soru önergesini TBMM’ye ileterek Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından cevaplandırılması istendi.

Bütünşehir Yasası olarak da bilinen; hem büyükşehir belediyelerinin sınırlarını il sınırlarına kadar genişleten, hem de sayılarını 16’dan 29’a kadar çıkaran yasa uyarınca İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı köyler (36 köy) mahalleye dönüştürülmüştür.

Köyler mahalleye dönüştürüldüğü için İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındır’ın 13 köyünü taşımalı eğitim kapsamından çıkarmış ve 13 köyün öğrencilerinin eğitim gördüğü komşu köylere ücretsiz taşınma hizmetini durdurmuştur.

Bayındır’ın 13 köyündeki vatandaşlarımız, her aileden üç çocuk isteyen Başbakan’ın ısrarıyla çıkarttırdığı yasa sonucu ortada kalan çocuklarını, okullar açıldığından bu yana ya traktör römorkunda, ya motosiklet arkasında, ya da atla, eşekle okula götürüp getirmeye çalışmaktadır. Ancak öğrenci başına günlük 15-20  lira arasında bir maliyetin ortaya çıkması, birçok köylümüzün gelirinin aylık 500-600 lirayı bulan parayı ödeyememesi nedeniyle yaklaşık 300 öğrencimiz ve ailelerinin mağduriyeti devam etmektedir.

Bu bağlamda;

1-) 21’inci yüzyılda yaşadığımız şu günlerde, eğitim-öğretimin düşmüş olduğu bu durumu nasıl karşılamaktasınız?

2-) Bayındır’da 300 öğrencimizin ve ailelerinin yaşamış olduğu bu mağduriyet, nasıl ve hangi tarihte giderilecektir?

3-) Eğitim-öğretimde yaşanan çağdışı ulaşım sorunu yüzünden Bayındır’a bağlı köylerden okullarına gidemeyen öğrencilerimizin devamsızlık sorunu nasıl çözümlenecektir?

4-) İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün sorunu kendince çözümleyerek, okul giriş-çıkış saatlerine uymayan, okullardan kilometrelerce uzak, anayollardan geçen ‘belediyenin toplu taşıma aracı kullanılsın’ açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Anaokuluna ve ilköğretime giden bir öğrenci bu zorluklarla nasıl baş edecektir?

5-) İzmir’in başka hangi ilçelerine bağlı köylerin, hangi tarihten itibaren taşımalı eğitim sistemi durdurulmuştur? Bunun sonucunda kaç öğrencimiz bu kapsam dışına çıkarılmıştır?

6-) Bakanlığınıza yaşanan bu mağduriyet kapsamında hangi tarihlerde müracaat edilmiş, bu müracaatların sonucunda mağduriyetin giderilmesi için ne gibi işlemler yapılmıştır?

7-) Türkiye genelinde taşımalı eğitim sistemine son verilen kaç köyümüz ve öğrenci bulunmaktadır?

8-) Bütünşehir Yasası’nın neden olduğu ailelerimizde büyük mağduriyet yaratan bu olumsuz durum, bu eğitim-öğretim yılında nasıl giderilecektir?

 

EREN ERBAHÇELİLER

Editör: Haber Merkezi