EREN ERBAHÇELİLER  

Adını çiçekçilik ile duyuran Bayındır, son yıllarda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile de adından söz ettiriyor. İlçe’deki tarihi yapıları başarılı restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldıran Bayındır Belediyesi, Ağustos 2013’de 1496 yılında yapılan tarihi Hacı Sinan Külliyesi’nin restorasyonuna başlamıştı. Külliye’deki çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’de Cami Mahallesi mektep sokak’ta bulunan tarihi Dar’ül- Kurra Camisinin restorasyonunu başlattı.15 Kasım 2013’te Hasan Ali Par’la sözleşme imzalayan Bölge Müdürlüğü,20 Kasım’da yer teslimini yaptı.

İlk olarak restorasyon projesine göre, Cami’nin kuzeyinde bulunan lojmanlar yıkılarak, cami bahçesinin eski haline dönmesi sağlandı. Firma yetkilileri, restorasyon çalışmasını 2014 Ekim ayı’nda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2014 restorasyon programı içinde Kurt mahallesindeki Hacı İlyas(Eski)Cami’de yer alıyor.

Tarihi Yapılar Bir Şehrin Kimliğidir

Göreve geldiklerinde adeta yok olma durumuna gelen tarihi yapıları yeniden ayağa kaldırarak, Bayındır’a eski tarihi kimliğini kazandırdıklarını vurgulayan Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, “Şehirlerde kültür bilincinin oluşmasını sağlayan en önemli etken tarihi yapılardır. Ecdatlarımızın bizlere emanet ettiği tarihi yapılara sahip çıkmazsak bizi biz yapan ‘Bayındır’ kimliğinden söz edemeyiz. Gelişmiş ülkelerin üzerinde durduğu konuların başında tarihi yapıların korunması ve yaşatılması yer almaktadır. Bu ülkeler, tarihi yapılara sahip çıkılması bilincini çocuklara eğitimle aşılayarak, kimliğin korunmasını sağlıyorlar.  Bizlerde geleceğimize yön vermek ve kimliğimizi korumak adına tarihi yapılarımızı restore ediyor ve halkımızın kullanımına sunuyoruz. Dar’ül-Kurra cami Restorasyonu’na verdiği destekten dolayı Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’a teşekkür ederim.’’ şeklinde konuştu.

Ak Parti Hükümeti döneminde Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya’da ata yadigârı eserlere daha fazla sahip çıkıldığını belirten Bayındır Ak parti İlçe Başkanı Uğur Demirezen,”Ak Parti her zaman halka hizmetin partisi olduğunu tarihi eserlerin restorasyonuyla da göstermiştir. Bayındır’daki Belediyemizin yaptığı restorasyon projeleri İzmir’de gösterilecek önemli örneklerdendir. Bizler, sorunları konuşmakla değil, yaparak çözen parti olarak, tarihi Dar’ül-Kurra camimizin restorasyonuna başladık. Bizlere desteklerini esirgemeyen Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç’a bir kez daha Bayındır adına teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi