48 belediyenin 34 proje ve 30 uygulama ile katıldığı “Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın 2011 yılı sonuçları belirlendi. Jüri olarak görev yapan TKB Danışma Kurulu, Tarihi Kentler Birliği merkezi olan Şerifler Yalısı’nda yaptığı toplantıda, ödül yönetmeliği uyarınca katılımları değerlendirmiş ve belirtilen gerekçeleri ile TKB Encümeni’ne önermiştir.
TKB Encümeni’nin incelemeleri sonucunda, üye belediyelerin kültürel miras ile tarihi kent dokularını koruma-yaşatma amaçlı toplam 64 proje ve uygulamayla aday oldukları yarışmada, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları “Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”nü, proje ödüllerini Darende, İstanbul, Kadıköy, Kaymaklı, Kayseri, Konak ve Odunpazarı belediyeleri almaya hak kazandı. Kentlerindeki kültürel mirası korumak-yaşatmak için yaptıkları istikrarlı çalışmalar ve yarışmaya düzenli olarak katılarak aldıkları ödüllerle Aksaray, Birgi, Burdur, Çanakkale, Kula, Muğla belediyeleri süreklilik ödüllerine layık görüldü. Restorasyon uygulama ödüllerinin sahipleri ise Adana, Alanya, Altındağ, Gaziantep, Kocaeli, Yozgat ve Bayındır belediyesi oldu.
ESKİ HÜKÜMET KONAĞI RESTORASYON UYGULAMA ÖDÜLENE LAYIK GÖRÜLDÜ
Bayındır Belediyesi olarak 13-15 Mayıs 2011 tarihinde Samsun’da yapılan Tarihi Kentler Birliği toplantısında eski tekel hanı, Ermeni kilisesi, belediye hizmet binası röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerimiz uygulama alanında üç ödül alarak bu alanda büyük başarı kazanmıştı. Bayındır Belediyesi eski hükümet konağı binası, Bayındır pazaryerlerinden elde edilen gelirlerle 1869 yılında yapılan ilk hükümet konağı özelliği taşıyan bina, milli emlak arazisinde konumundan Bayındır Belediyesi’ne tahsisi yapıldı. Restorasyon için İzmir İl Özel İdaresi ile işbirliği yapılmış olup, proje belediyenin öz kaynakları ve İzmir İl Özel İdaresi katkı payı fonu ile finanse edilmişti. 2009 yılı öncesinde yıkılma konumuna gelen ve atıl durumda olan bina, restorasyonu bitirilmiş, 27 Nisan 2012 15.Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali’nde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılışı gerçekleştirilmişti. Eski hükümet konağı yakın bir zaman içinde uygulamalı turizm otelcilik ve butik otel olarak kullanıma açılacak. Tarihi yapıların restorasyonu ve yeniden işlevlendirilmesi doğrultusunda aktif çalışmalar yürüten Bayındır Belediyesi, Küçük Menderes Ovası’nın en büyük tarihi butik otel unvanı konumundaki eski hükümet konağı ile Bayındır’da kültür turizmine ivme kazandırmış olacak.
Ödüller, 19 Ekim 2012 tarihinde Antalya’da yapılacak olan Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasının Korunması temalı YAPEX Fuarı’nda, yarışmaya katılan bütün projelerin yer alacağı sergi ve ödül töreniyle sahiplerine sunulacak.
Editör: Haber Merkezi