HABER: DİLEK AYVALI
Fidan yetiştiriciliği kursundan mezun olan 9 zihinsel engelli öğrenci için Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okulu bahçesinde tören düzenlenerek mezuniyet belgeleri verildi.

Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Tülin Topuzoğlu törende yaptığı konuşmada,  Biz bunu yaparız’ adlı projede İşkur’un finansman olduğunu belirterek, “Kursumuz 4 Ocak’ta başladı. 6 ay sürdü. Kursa katılan öğrencilerimiz Torbalı, Ayrancılar, Bayındır ve İzmir’den her gün gelip gittiler. Engellilerin istihdamı konusunda büyük güçlük var. Zihinsel engellilerin istihdamı ise mümkün olmuyor. Bu açıdan bir örnek yok. Engelli kontenjanlarından yararlanan kişiler zihinsel engelliler olmuyor maalesef. Adil hakka sahip değiller. Bizler dernek olarak bu çocukların da çalışabileceğini göstermek için İşkur’a ‘Biz bunu yaparız’ adlı projemizi sunduk. İşkur finanse etti. Bu ikinci projemiz daha önce de Ege Üniversitesi Menemen Ziraat Fakültesi ile dış mekân bitki yetiştiriciliği kursunu gerçekleştirmiştik. Artık biz hobi tarzı eğitimlerin dışına çıkarak ekonomik değeri olan üretimlere doğru evrilebilsin bu çalışmalar diye örnek sergilemek istiyoruz. Öğrencilerimiz burada toplam 50 bin ton toprağı işlediler ve bitki denizi yarattılar. Satışlar yapıldı” dedi.
Kursların öğrencilere büyük katkılarının olduğunu kaydeden dernek başkanı Topuzoğlu, “Öğrencilerimiz burada diğer öğrenciler gibi gerçek bir eğitim gördüler. Her gün değişen öğretmenler, giydikleri kıyafetler, okuldaki diğer öğrenciler ile bir arada olmaları olumlu sosyal iletişim yönünde etkili oldu. Burada kabul gördüler. Özgüvenleri arttı. Ve burada çok ciddi bir üretim yapıldı. Biz bu öğrencilerimizin kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam edilmelerini istiyoruz. Bu çocuklarımızın sigortaları ödensin ve ailelerinin gelecek kaygısı bir nebze olsun yok edilsin” dedi. 
24 yaş üstü 9 zihinsel engelli öğrencinin dâhil olduğu 'Biz bunu yaparız' projesi kapsamında konuşan Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş, “Öğrencilerimizin mezuniyetini görmekten son derece mutluyuz. Başarabilir miyiz yapabilir miyiz derken bir gün bir de baktım ki koskocaman bir aile olmuşuz. Hepsi bizim evladımız. Keşke devamı olsa. Daha nice öğrencilerle nice projede bir arada olmak isteriz. Belediye başkanımızdan isteğimiz var, kooperatiflerle iş yapıyorsunuz, her kooperatife bir arkadaşımız yerleştirsek. İstihdam sorunu kalmayacak. Sizin ricanızı kırmayacaklarından eminim. Bize şahane çiçekleri ürettiler. Onların başaramayacakları hiçbir şey yok sadece bizlerin önyargıları var. Tembellik ve kaytarma nedir bilmiyorlar” şeklinde konuştu. 
Daha sonra öğrencilere mezuniyet belgeleri ile birlikte madalyaları verildi.
Öğrencilerden İsmail Topçu kursun çok güzel olduğunu söyleyerek, “Burada güzel şeyler öğrendim. Her şeyi diktim. Gül diktim, mezem diktim. Daha önce böyle bir şey hiç yapmamıştım. Tohum diktim. Bitki yetiştirdik. Şimdi çok seviyorum bu işi ve bir işim olsun istiyorum” dedi. 
Kursiyer Abdullah Akgün ise “Ben bitkileri seven biriyim. Evde bir kaç saksı çiçeğimiz var. Gül var. Suluyorum ve bakımlarını yapıyorum. Otlarını temizliyorum. Ben de arkadaşlarım gibi sürekli bir işim olsun istiyorum” dedi. 

Mezuniyet törenine, Bayındır Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gerdan, Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Tülin Topuzoğlu ve dernek üyeleri, Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş ve kurs öğretmenleri ile öğrencilerin velileri katıldı.



Editör: Haber Merkezi